Image 1
Image 2

Pateuri vegetale pline de E-uri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pateuri vegetale pline de E-uri
Pateuri vegetale pline de E-uri

Pateul vegetal este unul din produsele frecvent consumate în special în perioada postului. Însă cât de sănătos este acest produs aflăm dintr-un studiu realizat în perioada 17-24 martie 2016 de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Cercetarea  s-a efectuat pe baza informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele a 20 de  produse tip pate/pastă/ cremă vegetală existente pe piaţa românescă. Au fost analizate produse care au ca formă de prezentare conserva sau membrana artificială, iar gramajul acestora variază între 30 şi 200 de grame.

Pe 90% din produsele studiate se regăsesc informaţiile nutriţionale. Conţinutul de zaharuri este menţionat pe etichetele a 75% dintre produse. Acesta variază între 0.1g/100 grame produs până la 1.98g/100 grame deprdus. Pe 80% din produsele care fac prezentul studiu este  menţionat conţinutul de sare, care variază între 0.51g/100grame de produs până la 1.89g/100 grame de produs.

În privinţa numărului de E-uri ( aditivi alimentari) conţinute în produsele ce au făcut obiectul analizei acesta variază între 4 şi 15 E-uri. 30% din produsele analizate au în conţinut 14 E-uri şi doar 5% din pateuri au în componenţă 4 Euri.

În cadrul cercetării, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prezintă în detaliu fiecare produs şi ingredientele pe care le conţine. De exemplu un pate vegetal cu  14 E-uri are în componenţă următoarele ingrediente< apă, ulei vegetal de floarea soarelui, proteină vegetală din soia, amidon din grâu, stabilizatori<di-tri-polifosfati, carboximetil
celuloză, sulfat de calciu, legume deshidratate, condimente< muştar, ţelină-în proportii variabile, emulsifianţi< stearoil 2- lactilat de sodiu, esteri ai acidului lactic cu mono şi
digliceridele acizilor graşi, agenţi de îngroşare< guma xantan, caragenan, sirop de glucoză, arome, potenţiatori  de arome< monoglutanat de sodiu,  5’ribonucleotide disodice,
antioxidanti< ascorbat de sodiu, acid citric, sare, zahăr.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with