Image 1
Image 2

Pateul vegetal e bun în post, dar e prea plin de aditivi alimentari dăunători sănătăţii

Studiu APC:Trei din 10 pateuri de ficat conţin apă din belşug
Pateul vegetal e bun în post, dar e prea plin de aditivi alimentari dăunători sănătăţii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pateul vegetal e bun în post, dar e prea plin de aditivi alimentari dăunători sănătăţii
Pateul vegetal e bun în post, dar e prea plin de aditivi alimentari dăunători sănătăţii

În perioada de post, pateul vegetal este unul dintre produsele des folosite în alimentaţie. Este disponibil în diferite variante, accesibil ca preţ, însă consumatorii ar trebui să fie mult mai atenţi atunci când aleg un astfel de produs şi să citească cu atenţie eticheta! Cel puţin acest lucru este recomandat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România care a realizat un studiu asupra a 70 de tipuri de pate vegetal. Analiza a fost realizată pe baza informaţiilor existente pe etichetă,  produsele fiind achiziţionate din mai multe hypermarketuri. O primă concluzie a fost că aceste produse de post în majoritatea lor sunt dezechilibrate din punct devedere nutriţional din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare. Sunt pateuri vegetale care au în componenţă între 11 – 15 aditivi alimentari şi doar un singur produs cu 0-1 aditivi. Totodată, unii dintre aditivii alimentari aflaţi în componenţa pateurilor pot provoca probleme de sănătate în caz de consum susţinut.

“În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apăsau ulei vegetal, aşa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal” a declarat conf. univ.dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România.

Probleme care au fost descoperite pe etichetele produselor< glucidele sunt adaosuri de îndulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe etichetă> zahărul nu apare pe lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutriţională>atunci când produsul conţine soia, nu este menţionat dacă este sau nu modificată genetic> nu se declară provenienţa uleiului vegetal – palmier, rapiţă, in, etc.> nu se menţionează dacă aromele sunt naturale sau artificiale iar în unele produse condimentele sunt înscrise în mod generic. Autorii studiului precizează importanţa menţionării tipului de condiment având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanţelor alergene.

Printre aditivii care pot să dea probleme de sănătate se numără E 1520 – propilen glicol – produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motiarelor şi se extrage din ţiţei. Produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic şi cardiotoxic, iar în contact cu pielea produce dermatite.

În 29 dintre produsele analizate a fost găsit aditivul E635 – ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, iar în 28 de sortimente de pateu, E412-guma guar – un aditiv ce poate fi consumat moderat întrucât produce balonări, greaţă, crampe, astm, alergii, eczeme.

De asemenea, în 57 dintre produsele analizate este prezent aditivul E621 – monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greaţă, arsuri, astm, poate declanşa Alzheimer şi Parkinson. Specialiştii subliniază că nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with