Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Pasul spre moderaţie

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După un tur de forţă împotriva PSD, având drept ţintă guvernul în toate manifestările sale, fie bune fie rele, preşedintele revine la o poziţie moderată. Nici nu mai este nevoie de o intervenţie dinafară, partidele găsindu-şi resurse interioare pentru instabilitate. În PSD grupul Ponta prinde consistenţă promiţănd să devină o disidenţă, iar în ALDE ruptura dintre Tăriceanu şi Daniel Constantin este iminentă. Din fiecare partid se poate rupe oricând suficient de mult pentru a pune sub semnul întrebării majoritatea din Parlament. Aşadar, preşedintele îşi poate permite să reintre în limitele constituţionale. Poate face serviciile de mediator între instituţiile statului, care este, de fapt, rolul său.

Pasul spre moderaţie este pe cale să devină o realitate în perioada imediat următoare. Semnalul poate fi dat prin acceptarea unui om propus de PSD în fruntea SIE. Un Vasile Dâncu ar fi fost o propunere rezonabilă. Un test atât pentru guvern cât şi pentru preşedinte îl va reprezenta rezultatul evaluării de către ministrul Justiţiei a şefilor DNA şi Parchetului General. Ministrul Tudorel Toader pare până în acest moment cel mai serios, cel mai bine pregătit profesional membru din cabinetul Grindeanu. Prin sobrietate şi profesionalism poate deveni cel mai bun ministru pe care l-a avut Justiţia postdecembristă. Până la urmă ar putea deveni incomod chiar pentru PSD, partidul care, fiind şi cel mai mare, are cele mai multe probleme de ordin penal.

Pe măsură ce preşedintele dă dovadă de mai multă moderaţie, discursul liderilor PSD şi ALDE se radicalizează atât în interior cât şi în relaţiile cu alte partide. Fiecare are un motiv personal. Fiecare dintre ei a intrat în conflict cu omul cel mai apropiat. Tăriceanu s-a găsit să-l lase fără sprijin politic pe cel cu care a desăvârşit construcţia finală ALDE, prin fuziunea cu Partidul Conservator pe care-l conducea Daniel Constantin. La rândul său Liviu Dragnea, uitând că şi-a construit campania electorală pe rezultatele guvernului Ponta, îl marginalizează  exact pe cel cu rezultatele căruia se lăuda în campania electorală. Aceste acţiuni spun totul despre natura liderilor politici. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la PNL, cel mai recent fiind cazul lui Vasile Blaga, iar mai depărtişor, cazul lui Crin Antonescu. Nu are o mai bună situaţie nici Nicuşor Dan, cel ce se va vedea fără USR după ce l-a construit.

Aşadar, Klaus Iohannis îşi poate permite să fie mai puţin certăreţ din moment ce alţii se ceartă suficient de mult pentru a nu putea construi o majoritate de nezdruncinat. PSD şi ALDE îşi taie singure craca de sub picioare. Este de remarcat tăcerea în care s-a învăluit UDMR, aşteptând să vadă deznodământul. Susţinerea parlamentară acordată alianţei PSD-ALDE se poate retrage la cel mai mic semnal că s-ar putea realiza o altă formulă de guvernare în care UDMR să joace un rol mai important decât acum.

Traian Băsescu, devenit un critic sever a tuturor, mai cu seamă a sistemului de forţă pe care l-a creat, se reţine să avanseze opinii despre o viitoare majoritate parlamentară, alta decât cea actuală. Despre preşedinte vorbeşte numai cu Constituţia în mână, având serioase rezerve faţă de respectarea ei de către succesorul său.

  Odată cu retragerea sprijinului politic a vicepremierului Daniel Constantin se intră într-o nouă etapă politică. Se pierd pe drum o serie de miniştri. Fiecare om plecat din guvern se transformă într-un adversar, împreună cu grupul din jurul său. La câteva luni de la victoria din decembrie, frăţia PSD-ALDE dă semne de oboseală, de nervozitate incontrolabilă. Dacă îşi vor face apariţia şi probleme de natură socială, dar mai ales de natură economică, guvernarea PSD-ALDE  poate deveni o jucărie în mâna preşedintelui Iohannis.

Abonează-te acum Online!