20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Pasul spre moderaţie

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După un tur de forţă împotriva PSD, având drept ţintă guvernul în toate manifestările sale, fie bune fie rele, preşedintele revine la o poziţie moderată. Nici nu mai este nevoie de o intervenţie dinafară, partidele găsindu-şi resurse interioare pentru instabilitate. În PSD grupul Ponta prinde consistenţă promiţănd să devină o disidenţă, iar în ALDE ruptura dintre Tăriceanu şi Daniel Constantin este iminentă. Din fiecare partid se poate rupe oricând suficient de mult pentru a pune sub semnul întrebării majoritatea din Parlament. Aşadar, preşedintele îşi poate permite să reintre în limitele constituţionale. Poate face serviciile de mediator între instituţiile statului, care este, de fapt, rolul său.

Pasul spre moderaţie este pe cale să devină o realitate în perioada imediat următoare. Semnalul poate fi dat prin acceptarea unui om propus de PSD în fruntea SIE. Un Vasile Dâncu ar fi fost o propunere rezonabilă. Un test atât pentru guvern cât şi pentru preşedinte îl va reprezenta rezultatul evaluării de către ministrul Justiţiei a şefilor DNA şi Parchetului General. Ministrul Tudorel Toader pare până în acest moment cel mai serios, cel mai bine pregătit profesional membru din cabinetul Grindeanu. Prin sobrietate şi profesionalism poate deveni cel mai bun ministru pe care l-a avut Justiţia postdecembristă. Până la urmă ar putea deveni incomod chiar pentru PSD, partidul care, fiind şi cel mai mare, are cele mai multe probleme de ordin penal.

Pe măsură ce preşedintele dă dovadă de mai multă moderaţie, discursul liderilor PSD şi ALDE se radicalizează atât în interior cât şi în relaţiile cu alte partide. Fiecare are un motiv personal. Fiecare dintre ei a intrat în conflict cu omul cel mai apropiat. Tăriceanu s-a găsit să-l lase fără sprijin politic pe cel cu care a desăvârşit construcţia finală ALDE, prin fuziunea cu Partidul Conservator pe care-l conducea Daniel Constantin. La rândul său Liviu Dragnea, uitând că şi-a construit campania electorală pe rezultatele guvernului Ponta, îl marginalizează  exact pe cel cu rezultatele căruia se lăuda în campania electorală. Aceste acţiuni spun totul despre natura liderilor politici. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la PNL, cel mai recent fiind cazul lui Vasile Blaga, iar mai depărtişor, cazul lui Crin Antonescu. Nu are o mai bună situaţie nici Nicuşor Dan, cel ce se va vedea fără USR după ce l-a construit.

Aşadar, Klaus Iohannis îşi poate permite să fie mai puţin certăreţ din moment ce alţii se ceartă suficient de mult pentru a nu putea construi o majoritate de nezdruncinat. PSD şi ALDE îşi taie singure craca de sub picioare. Este de remarcat tăcerea în care s-a învăluit UDMR, aşteptând să vadă deznodământul. Susţinerea parlamentară acordată alianţei PSD-ALDE se poate retrage la cel mai mic semnal că s-ar putea realiza o altă formulă de guvernare în care UDMR să joace un rol mai important decât acum.

Traian Băsescu, devenit un critic sever a tuturor, mai cu seamă a sistemului de forţă pe care l-a creat, se reţine să avanseze opinii despre o viitoare majoritate parlamentară, alta decât cea actuală. Despre preşedinte vorbeşte numai cu Constituţia în mână, având serioase rezerve faţă de respectarea ei de către succesorul său.

  Odată cu retragerea sprijinului politic a vicepremierului Daniel Constantin se intră într-o nouă etapă politică. Se pierd pe drum o serie de miniştri. Fiecare om plecat din guvern se transformă într-un adversar, împreună cu grupul din jurul său. La câteva luni de la victoria din decembrie, frăţia PSD-ALDE dă semne de oboseală, de nervozitate incontrolabilă. Dacă îşi vor face apariţia şi probleme de natură socială, dar mai ales de natură economică, guvernarea PSD-ALDE  poate deveni o jucărie în mâna preşedintelui Iohannis.

Abonează-te acum Online!