19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Pasul spre moderaţie

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După un tur de forţă împotriva PSD, având drept ţintă guvernul în toate manifestările sale, fie bune fie rele, preşedintele revine la o poziţie moderată. Nici nu mai este nevoie de o intervenţie dinafară, partidele găsindu-şi resurse interioare pentru instabilitate. În PSD grupul Ponta prinde consistenţă promiţănd să devină o disidenţă, iar în ALDE ruptura dintre Tăriceanu şi Daniel Constantin este iminentă. Din fiecare partid se poate rupe oricând suficient de mult pentru a pune sub semnul întrebării majoritatea din Parlament. Aşadar, preşedintele îşi poate permite să reintre în limitele constituţionale. Poate face serviciile de mediator între instituţiile statului, care este, de fapt, rolul său.

Pasul spre moderaţie este pe cale să devină o realitate în perioada imediat următoare. Semnalul poate fi dat prin acceptarea unui om propus de PSD în fruntea SIE. Un Vasile Dâncu ar fi fost o propunere rezonabilă. Un test atât pentru guvern cât şi pentru preşedinte îl va reprezenta rezultatul evaluării de către ministrul Justiţiei a şefilor DNA şi Parchetului General. Ministrul Tudorel Toader pare până în acest moment cel mai serios, cel mai bine pregătit profesional membru din cabinetul Grindeanu. Prin sobrietate şi profesionalism poate deveni cel mai bun ministru pe care l-a avut Justiţia postdecembristă. Până la urmă ar putea deveni incomod chiar pentru PSD, partidul care, fiind şi cel mai mare, are cele mai multe probleme de ordin penal.

Pe măsură ce preşedintele dă dovadă de mai multă moderaţie, discursul liderilor PSD şi ALDE se radicalizează atât în interior cât şi în relaţiile cu alte partide. Fiecare are un motiv personal. Fiecare dintre ei a intrat în conflict cu omul cel mai apropiat. Tăriceanu s-a găsit să-l lase fără sprijin politic pe cel cu care a desăvârşit construcţia finală ALDE, prin fuziunea cu Partidul Conservator pe care-l conducea Daniel Constantin. La rândul său Liviu Dragnea, uitând că şi-a construit campania electorală pe rezultatele guvernului Ponta, îl marginalizează  exact pe cel cu rezultatele căruia se lăuda în campania electorală. Aceste acţiuni spun totul despre natura liderilor politici. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la PNL, cel mai recent fiind cazul lui Vasile Blaga, iar mai depărtişor, cazul lui Crin Antonescu. Nu are o mai bună situaţie nici Nicuşor Dan, cel ce se va vedea fără USR după ce l-a construit.

Aşadar, Klaus Iohannis îşi poate permite să fie mai puţin certăreţ din moment ce alţii se ceartă suficient de mult pentru a nu putea construi o majoritate de nezdruncinat. PSD şi ALDE îşi taie singure craca de sub picioare. Este de remarcat tăcerea în care s-a învăluit UDMR, aşteptând să vadă deznodământul. Susţinerea parlamentară acordată alianţei PSD-ALDE se poate retrage la cel mai mic semnal că s-ar putea realiza o altă formulă de guvernare în care UDMR să joace un rol mai important decât acum.

Traian Băsescu, devenit un critic sever a tuturor, mai cu seamă a sistemului de forţă pe care l-a creat, se reţine să avanseze opinii despre o viitoare majoritate parlamentară, alta decât cea actuală. Despre preşedinte vorbeşte numai cu Constituţia în mână, având serioase rezerve faţă de respectarea ei de către succesorul său.

  Odată cu retragerea sprijinului politic a vicepremierului Daniel Constantin se intră într-o nouă etapă politică. Se pierd pe drum o serie de miniştri. Fiecare om plecat din guvern se transformă într-un adversar, împreună cu grupul din jurul său. La câteva luni de la victoria din decembrie, frăţia PSD-ALDE dă semne de oboseală, de nervozitate incontrolabilă. Dacă îşi vor face apariţia şi probleme de natură socială, dar mai ales de natură economică, guvernarea PSD-ALDE  poate deveni o jucărie în mâna preşedintelui Iohannis.

Abonează-te acum Online!