Paştile şi Lumina Sfântă nu vor fi împărţite de poliţişti! S-au anunţat modificările acordului cu Biserica Ortodoxă! (Video) | Informaţia Zilei

Paştile şi Lumina Sfântă nu vor fi împărţite de poliţişti! S-au anunţat modificările acordului cu Biserica Ortodoxă! (Video)

Scris de I. Z., 15 aprilie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ministrul Afacerilor de Interne, Marcel Vela a anunţat în seara de miercuri modificările aduse acordului cu Biserica Ortodoxă privind Sărbătorile Pascale. Asta după declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis în decursul zilei de miercuri, 15 aprilie. Paştile şi Lumina Sfântă nu vor fi împărţite de poliţişti. 

Iată acordul:

”ACORD

Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 –00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.

Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.

Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Patriarhia Română
† DANIEL Patriarhul României

Ministerul Afacerilor Interne
Dl. Ion – Marcel VELA Ministrul Afacerilor Interne ”

Declaraţiile video ale ministrului Vela:

Briefing de presă susţinut de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela #MarcelVela #PalatulVictoria

Briefing de presă susţinut de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela#MarcelVela #PalatulVictoria

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 15 aprilie 2020

Abonează-te acum Online!
  1. contribuabil a spus: 16 aprilie 2020, ora 09:45

    asa se intampla cand esti numit in funtie ,de culoarea politica si nu dupa
    ce iti poate cerebelul

  2. Dac Bulibas a spus: 16 aprilie 2020, ora 09:28

    Nu au trecut nici macar 10 ore de la primul anunt facut in legatura cu acest subiect de catre acest Bou iresponsabil cu diploma de subinginer obtinut in casa scarii in care locuieste pe nume Marcel Vela ca a si fost contramandatat de presedintele Werner !!! Pt. matrapazlacul facut cu BOR-ul acest individ care prin acest act si-a pierdut credibilitatea trebuie demis si tras la raspundere in fata legii !. Sper ca Boul iresponsabil sa-si inainteze demisia de onoare !. Acest individ a comis un abuz in serviciu incalcand cu buna stiinta sau necunoscand atributiunile MAI !!!.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517