Image 1
Image 2

Părțile luminoase ale țopăielii fiscale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fără îndoială, există nu doar umbre, părți întunecoase, ci și părți mai luminoase ale revoluției fiscale, cum îi place PSD-ului să numească modificările de substanță aduse codului fiscal.

Cum nu le prezintă decât reprezentanții guvernului, și nici aceia cu foarte mare convigere, aceste lumini nu se văd foarte clar. Țopăiala acoperă și ceea ce este mai bun ca înainte.

O mare îngrijorare s-a creat în administrația locală. Datorită scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%, veniturile primăriilor vor scădea drastic. Au început să vocifereze nu doar primarii din opoziție, ci și cei de la PSD. Gabriela Firea a dat un prim semnal înainte de ședința de guvern. Primăria generală a Capitalei va pierde un miliard de lei anual. Fiecare  primar a făcut o estimare și au prezentat public datele. Este vorba de zeci de milioane de lei în cazul municipiilor și orașelor, dar și la comune pierderile sunt consistente.

Cheltuielile vor fi tăiate de la sport și cultură. Cu ceva vreme ministrul Culturii spunea că la nivel local sunt banii mulți pentru Centenar. Nu vor mai fi dacă nu se alocă în mod special pentru că evenimentele dedicate Centenarului intră la cultură. Vor trebui să fie foarte mari patrioți primarii care să nu vor scădea sumele alocate pentru marcarea celor o sută de ani de la unirea celor trei provincii românești.

Pentru opoziție, aceste modificări radicale reprezintă o ocazie specială de a se relansa în lupta politică. PNL a anunțat că pregătește o moțiune de cenzură. Legea va fi atacată la CCR. Se vor face plângeri la organismele europene. Între timp se pregătesc proteste de amploare.

Concomitent cu acțiunile opoziției, guvernul continuă să-și apere revoluția. Ministrul de Finanțe, secretari de stat, parlamentari PSD și ALDE, simpatizanți ai celor două partide din coaliția de guvernare încearcă să explice că modificările au numai avantaje. Totul s-a făcut pentru creșterea veniturilor oamenilor muncii. Sunt prezentate cifre, se fac niște calcule atât de amestecate încât pe aceleași cifre unora le iese un rezultat, altora alt rezultat.

La emisiunile tv invitații vorbesc unii peste alții, se contrazic violent, fiecare apărând punctul de vedere al taberei din care face parte sau cu care simpatizează.

În aceste condiții guvernul ar trebui să publice simulările pe care le-a făcut înainte de adoptarea ordonanței. Nu face acest lucru pentru că există un scop doar sugerat. Premierul nu încetează să spună că s-a avut în vedere obligarea multinaționalelor și băncilor de a plăti mai multe impozite.

Impactul pe care îl are revoluția fiscală asupra economiei  este negativ. Leul s-a devalorizat, dobânzile au crescut. Prin urmare cresc și prețurile. Se spune că de fapt în programul de guvernare ascuns PSD urmărește urcarea euro la cinci sau chiar șase lei pentru a crește masa monetară. Este o logică absconsă, care scapă logicii nu doar simplului cetățean, ci și a contabililor și economiștilor onești. Această gândire este specifică speculanților, de tipul lui Soros.

Lucrurile se vor așeza după ce firmele, primăriile își vor face calculele pe viu. Vor avea de pierdut sau de câștigat? Multe firme vor fi obligate să se închidă sau vor scădea salariile pentru că având același venit lună de lună nu vor avea de unde mări salariile după cum cere guvernul.

Între timp tensiunea socială crește. Sindicatele nu au fost atât de pornite împotriva guvernului din vremea lui Miron Cozma.