Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

Părţile luminoase ale ţopăielii fiscale

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fără îndoială, există nu doar umbre, părţi întunecoase, ci şi părţi mai luminoase ale revoluţiei fiscale, cum îi place PSD-ului să numească modificările de substanţă aduse codului fiscal.

Cum nu le prezintă decât reprezentanţii guvernului, şi nici aceia cu foarte mare convigere, aceste lumini nu se văd foarte clar. Ţopăiala acoperă şi ceea ce este mai bun ca înainte.

O mare îngrijorare s-a creat în administraţia locală. Datorită scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%, veniturile primăriilor vor scădea drastic. Au început să vocifereze nu doar primarii din opoziţie, ci şi cei de la PSD. Gabriela Firea a dat un prim semnal înainte de şedinţa de guvern. Primăria generală a Capitalei va pierde un miliard de lei anual. Fiecare  primar a făcut o estimare şi au prezentat public datele. Este vorba de zeci de milioane de lei în cazul municipiilor şi oraşelor, dar şi la comune pierderile sunt consistente.

Cheltuielile vor fi tăiate de la sport şi cultură. Cu ceva vreme ministrul Culturii spunea că la nivel local sunt banii mulţi pentru Centenar. Nu vor mai fi dacă nu se alocă în mod special pentru că evenimentele dedicate Centenarului intră la cultură. Vor trebui să fie foarte mari patrioţi primarii care să nu vor scădea sumele alocate pentru marcarea celor o sută de ani de la unirea celor trei provincii româneşti.

Pentru opoziţie, aceste modificări radicale reprezintă o ocazie specială de a se relansa în lupta politică. PNL a anunţat că pregăteşte o moţiune de cenzură. Legea va fi atacată la CCR. Se vor face plângeri la organismele europene. Între timp se pregătesc proteste de amploare.

Concomitent cu acţiunile opoziţiei, guvernul continuă să-şi apere revoluţia. Ministrul de Finanţe, secretari de stat, parlamentari PSD şi ALDE, simpatizanţi ai celor două partide din coaliţia de guvernare încearcă să explice că modificările au numai avantaje. Totul s-a făcut pentru creşterea veniturilor oamenilor muncii. Sunt prezentate cifre, se fac nişte calcule atât de amestecate încât pe aceleaşi cifre unora le iese un rezultat, altora alt rezultat.

La emisiunile tv invitaţii vorbesc unii peste alţii, se contrazic violent, fiecare apărând punctul de vedere al taberei din care face parte sau cu care simpatizează.

În aceste condiţii guvernul ar trebui să publice simulările pe care le-a făcut înainte de adoptarea ordonanţei. Nu face acest lucru pentru că există un scop doar sugerat. Premierul nu încetează să spună că s-a avut în vedere obligarea multinaţionalelor şi băncilor de a plăti mai multe impozite.

Impactul pe care îl are revoluţia fiscală asupra economiei  este negativ. Leul s-a devalorizat, dobânzile au crescut. Prin urmare cresc şi preţurile. Se spune că de fapt în programul de guvernare ascuns PSD urmăreşte urcarea euro la cinci sau chiar şase lei pentru a creşte masa monetară. Este o logică absconsă, care scapă logicii nu doar simplului cetăţean, ci şi a contabililor şi economiştilor oneşti. Această gândire este specifică speculanţilor, de tipul lui Soros.

Lucrurile se vor aşeza după ce firmele, primăriile îşi vor face calculele pe viu. Vor avea de pierdut sau de câştigat? Multe firme vor fi obligate să se închidă sau vor scădea salariile pentru că având acelaşi venit lună de lună nu vor avea de unde mări salariile după cum cere guvernul.

Între timp tensiunea socială creşte. Sindicatele nu au fost atât de pornite împotriva guvernului din vremea lui Miron Cozma.

Abonează-te acum Online!