Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un singur partid se poate opune și poate deveni o alternativă la actuala guvernare. Acel partid s-a născut din gazele și bastoanele jandarmilor și nu poate avea decât un nume: Partidul Anti-PSD (PAPSD). Modul în care a fost reprimată demonstrația din 10 august iese în evidență ca excrescență urâtă a unui partid care a mizat totul pe social.

PSD și-a atins propria limită. Nu poate merge mai departe. Instituțiile simt ce-și dorește partidul aflat la guvernare. Ele se subordonează singure, dintr-un spirit de obediență transcedental.

Cu atât mai mult instituțiile militarizate se transformă în brațele înarmate ale partidului de guvernământ, indiferent cum se numește acela. Așa sunt făcute și regulamentele. Există o ierarhie care, trecând dincolo de ideologii și doctrine, îl obligă pe șeful unei instituții să se subordoneze ministrului de resort.

Până la urmă și în cazul evenimentelor din 10 august toate drumurile duc la ministru. Dacă lucrurile ar fi decurs normal, ministrul era cel care primea felicitări. La rândul lui, el îl felicita pe șeful Jandarmeriei. Iată însă că șeful Jandarmeriei a fost demis. Nu doar pentru modul în care a înțeles să reinstaureze legea și ordinea într-o piață publică, prin gazarea unei populații civile, cât prin modul deplorabil în care s-a prezentat la o conferință de presă.

Aroganța, atitudinea lui amintea de juntele militare din America Latină. Asta demonstrează că nu doar în partide a pătruns mediocritatea, ci și la vârful instituțiilor. O serie de factori, printre care la loc de cinste, ca o cireașă din vârful unui tort, se află acțiunea dezonorantă a grupului de jandarmi care aruncau grenade lacrimogene, își dau mâna și concură la crearea unui puternic curent anti-PSD. Ecaterina Andronescu, o veche militantă social-democrată, s-a făcut purtătoarea de cuvânt a celor nemulțumiți de direcția în care se îndreaptă PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea.

Cu un curaj demn de remarcat într-un partid ca PSD, în care regula generală este supunerea față de lider, fosta ministră a Educației a cerut în termeni fără echivoc formarea unui nou guvern PSD, format din miniștri bine pregătiți profesional, evident condus de un nou prim ministru. În același timp îi cere și lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate.

Mai mult de atât ce i se poate cere unui partid și unui președinte de partid? Eventual să se autodesființeze.
Dar PSD nu este un partid care să se conformeze cererii unui membru, fie că este vorba despre o mare personalitate sau, în cazul de față, o doamnă respectabilă. Intervenția Ecaterinei Andronescu rămâne un gest izolat. Întrebarea este când va veni momentul ca un grup masiv din PSD să-i ceară lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate. Nu prea devreme.

Până și opoziției îi convine modul în care Liviu Dragnea pune o nouă ordine în justiție. Decapitarea DNA și punerea în “matca constituțională” a instituțiilor de forță pregătesc terenul unei lejere guvernări, locale și centrale, a oricărui partid, de la PSD la PNL, de la USR la UDMR.

În numele democrației se pot subordona politic instituții și oameni. Modelul este universal, țările democratice ajungând la performanța de a încadra corupția în corpul legilor. Astfel o intervenție asemănătoare celei din București a forțelor de ordine în Germania sau Franța pare perfect justificată și legală. Printre altele, țările cu tradiție democratică și-au creat cadrul legal de a arunca cu gaze lacrimogene asupra populației civile.

În ciuda acestor considerente, violențele tolerate de actuala putere se vor constitui într-un capital electoral al unui partid care va găsi argumente logice anti-PSD. Evident, și noul partid are nevoie de susținerea unei propagande la fel de agresive ca a PSD-ului.

Câteva posibile teme pentru europarlamentare

Campania electorală, pentru comasatele europarlamentare cu localele, va fi ca în ghicitoarea cu lupul capra și varza care trebuie trecute o punte. Cum treci puntea când ai un lup, o capră și o varză?

Situație complicată

Reforma schiţată pe o hârtie într-un birou în momentul în care se loveşte de realitate se alege praful de ea. Aflăm acum că salariile bugetarilor nu sunt chiar atât de mari pe cât s-a tot scris prin presă.

Și în Germania se vorbește despre reforme

Întâmplarea face ca în ziua în care premierul Marcel Ciolacu se prezenta în fața președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Klaus Iohannis să aibă în program o vizită cu barca în Delta Dunării.