00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 01.30 Conversaţii nocturne 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Legea cauzei şi a efectului. 04.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Sezonierii din vara aceasta. 05.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: Cum este să trăieşti 4 ani în Dubai?. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Instalaţii modern de distilat borfot de fructe. 10.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: O nouă generaţie de ziarişti. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 13.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Cum ne influenţează gândurile viaţa? 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 16.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Uciderea mistreţilor între necessitate şi obligaţie. 17.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob şi Irina Tămăşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 23.08.2019

Partidele şi românii din străinătate

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Poate fi făcută o retrospectivă a anului 2017 ignorând scandalurile? Desigur. Dar numai în cazul partidelor aflate la guvernare. Chiar şi pentru acestea, dacă sunt sincere, este greu să treacă cu vederea anumite evenimente. PSD a reuşit performanţa să extragă din programul de guvernare numai esenţele frumos mirositoare. Dinspre partea în care sunt aşezaţi liderii partidului totul se vede roz. Creşteri pe toate planurile. Rezultate bune în economie. Bazate pe un singur indicator: creşterea economică generală de 6-7 procente.

  Oficial, ne merge bine. Realitatea nu este însă atât de roză. Există o latentă stare de nemulţumire generală. Ceva nu merge bine. Starea generală a naţiunii este nesatisfăcătoare. Multă tensiune în societate. Multă neîncredere. Teamă de un viitor incert.

  Optimismul PSD nu este molipsitor. Asigurările că 2018 va fi un an mai bun nu-şi prea găsesc un ecou pozitiv în rândul populaţiei. Cum să fie mai bine dacă preţurile cresc? Nu s-a luat nicio măsură pentru întoarcerea acasă a celor care şi-au luat lumea-n cap. La ce să se întoarcă?

Tema cu impact electoral a întoarcerii acasă a celor plecaţi la muncă în străinătate a fost total abandonată. În urmă cu cinci- şase ani, mai precis la alegerile parlamentare din 2012 partidul lui Dan Diaconescu a câştigat voturi bune datorită promisiunii că va aduce românii acasă oferindu-le fiecăruia o sumă de câteva zeci de mii de euro. PDL a avut strânse legături cu diaspora. Traian Băsescu a beneficiat de voturile din străinătate. La fel şi Klaus Iohannis. Dar o politică naţională, un program coerent de reîntregire a forţei de muncă nu s-a realizat.

PSD nu pare deloc interesat de problemă. Dimpotrivă. Întoarcerea în masă a celor din străinătate ar micşora bazinul său electoral. Cei care au o experienţă europeană, trăind în ţări mai dezvoltate, votează cu dreapta. Prin urmare un eventual  program de repatriere ar fi în beneficiul partidelor de dreapta. Ca partid mai mare, i-ar reveni PNL-ului sarcina de a se preocupa de acest proiect cu impact naţional. Probabil în 2018, ca an premergător alegerilor prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis va aborda acest subiect.

Recent premierul Viktor Orban a declarat că Ungaria nu are nevoie de banii UE. Aceeaşi atitudine o are şi Polonia. România se cramponează de banii UE. Aceste fonduri vin în ţară, dar se reîntorc prin multinaţionale de unde au venit. Dacă nu ar fi fost distruse marile firme cu capital autohton probabil că ar fi atras forţa de muncă împrăştiată prin toată Europa. Este o direcţie în care România refuză să meargă.

Desigur, într-un bilanţ al partidelor aflate la guvernare nu-şi găsesc locul astfel de aserţiuni. UE este un concept sacralizat. De multinaţionale se vorbeşte numai de bine pentru că altfel cei ce au o altă opinie riscă să fie catalogaţi drept comunişti.

Situaţia actuală din România este atât de încurcată încât nimeni nu are chef de niciun bilanţ, de nicio retrospectivă. Lucrurile curg de la sine. Puterea, înţelegând prin asta, guvernarea, îşi vede de treabă, ignorând o bună parte din realiatea palpabilă, în vreme ce opoziţia vânează abaterea PSD-ALDE de la canoanele UE. Aşadar, opoziţia, în speţă PNL şi USR nu au absolut nicio preocupare privitoare la repatrierea românilor din străinătate. Cum, de unde să le crească bazinele electorale? Să ciupească din el electoratul captiv al PSD? Slabe şanse. Concluzia? Există o concluzie? Există un raport între partidele din România şi românii din străinătate? S-ar părea că nu. România are ochi numai pentru banii UE.

Abonează-te acum Online!