Image 1
Image 2

Partidele și responsabilitatea față de țară

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ce s-ar întâmpla dacă am da dreptate fiecărui partid care afirmă că este singurul care își asumă responsabilitatea de a guverna? USR, după ce Dacian Cioloș a fost desemnat prim ministru cu formarea guvernului a făcut mare caz de faptul că este singurul partid care își asumă responsabilitatea guvernării.

PNL și-a făcut din asumarea responsabilității scopul politic suprem pentru care există.

Florin Cîțu, ca și Ludovic Orban, nu au contenit să se laude că PNL și-a asumat guvernarea în momente grele în timp ce alte forțe politice au fugit de responsabilitate. Practic PNL acuza PSD că nu vrea să-și asume guvernarea în condiții de criză pandemică preferând să stea deoparte și să critice guvernul. Desigur, PSD a reacționat, afirmând că este gata oricând să-și asume guvernarea, lăsând să se înțeleagă că președintele Iohannis refuză să recunoască rezultatele de la alegerile parlamentare pe care social democrații le-au câștigat. În realitate nu le-au câștigat, ci doar s-au clasat pe primul loc.

Mai trebuie să amintim că UDMR își asumă de fiecare dată responsabilitatea guvernării intrând la guvernare alături de principalul partid de guvernare, fie că este PSD, fie că este PNL. Dacă le acordăm un credit în alb fiecărui partid ajungem la concluzia că toate partidele sunt responsabile, toate sunt conștiente de responsabilitatea ce le revine față de țară, față de alegători. Până la urmă “interesul general” nu este o vorbă goală. Sau nu ar trebui să fie o vorbă goală. Am ajuns, acum, într-un moment în care partidele au pus armele în cui și încearcă să ajungă la o înțelegere pentru a pune umărul la scoaterea țării din seria de dificultăți în care se află?

Diferențele dintre stânga și drapta, dintre PNL și PSD, dintre USR și PNL, nu sunt atât de mari cum lasă liderii acestor partide să se înțeleagă. Politicienii cred că dacă își ponegresc adversarii, imediat alegătorii îi preferă pe ei. Se înșeală. Pentru că cel înjurat îi întoarce înjurătura.
Formațiunile politice sunt într-o continuă competiție. Nu au pauze, așa ca sportivii care participă la Olimpiade sau la campionatele mondiale. După fiecare rând de alegeri, se spune< campania electorală s-a terminat, începe campania electorală.

Președinții pot avea doar două mandate. Klaus Iohannis se află la ultimul său mandat, dar de ce-și mai face campanie?

Pentru că politica este o continuă competiție, mergând până la absurd. Traian Băsescu a continuat să-și facă campanie electorală și după ce și-a terminat mandatul prezidențial. Pentru că politicianul este un zoon politikon, un animal politic.

Pornind de la ideea că omul politic este un animal politic, tragem concluzia că în aceste zile principalele animale politice se întâlnesc și negociază pe marginea viitorului țării.

După o primă întâlnire între conducerile PNL și PSD ne-a fost dat să auzim de la Florin Cîțu că a fost o “discuție bună”. La rândul său, Marcel Ciolacu, s-a arătat mulțumit de întâlnirea cu liderii PNL. Să auzi și să nu crezi!
Oare chiar este posibil ca liderii politici să fi ajuns la concluzia că țara nu se poate scoate din criză decât cu condiția unirii forțelor principalelor partide?

Istoria ne arată că nicio alianță politică nu poate dura. Acum, în aceste condiții cu totul speciale, criză pandemică, criză energetică, practic lumea aflându-se într-un adevărat război mondial, nici nu trebuie să dureze la infinit o eventuală alianță PNL-PSD, la care neapărat trebuie adăugat un al treilea pilon de putere, președintele Iohannis.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Extremismul verde

Ursula von der Leyden, președinta Comisiei Europene, spune că s-au luat decizii privind protecția climei, a produselor bio, fără să fie consultați fermierii.

Sigla Informatia Zilei

Războiul sancţiunilor

Asculta acest articol O nouă sancţiune drastică împotriva lui Putin: embargoul asupra motorinei ruseşti, intrat în vigoare din 5 februarie.