10.10.2019 00.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Rolul asociaţiei cazacilor şi obiectivelele sale în România. 05.00 O partidă de pescuit 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 11.00 Ne cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 14.40 Dezbatere electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Cosmin Iuhas. Titlul emisiuni: Despre fotbalul sătmărean cu antrenoul Cosmin Iuhas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Anxeitatea cauze şi tratament. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Partidele mici şi mijlocii

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Partidele de la mijlocul clasamentului, pe care le-am putea numi mici şi mijlocii, ca pe majoritatea firmelor, încep să devină mai interesante decât cele două partide mari. PSD are atâtea probleme încât nu ştie de unde să le apuce. Este săpat la rădăcină, dar şi la vârf, de partidul lui Ponta, în acelaşi timp fiind zdruncinat de conflicte de tot soiul. S-a ajuns şi la bătaie. Nu într-o organizaţie sătească unde doi consilieri se iau la harţă la crâşmă, ci în miezul Capitalei.

Despre bătaia dintre primarul sectorului 6 şi viceprimarul PSD al Primăriei Capitalei s-a aflat, dar cine ştie câte sticle nu şi le aruncă în cap diversele tabere din PSD, pe întreg întinsul patriei. 

Spiritele se încing nu numai datorită neînţelegerilor de ordin personal, ci şi din cauza modului în care se împarte bugetul. Cele mai văduvite sunt administraţiile locale, primăriile.

Guvernul s-a decis că ar trebui alocaţi mai mulţi bani pentru investiţii. Astfel Transporturile şi Sănătatea primesc cu peste 16% mai multe fonduri, în timp ce instituţiilor de forţă li se taie aproximativ 10% din fonduri, faţă de anul trecut.

În schimb primăriile au căzut la mijloc. În goana de a stoarce bani de undeva guvernul vrea să arunce în sarcina primăriilor plata pentru asistaţii sociali. Până acum sumele erau plătite de stat. Prin urmare nu se făcea o selecţie prea riguroasă. Odată ce vor plăti primăriile probabil se vor tria mai atent persoanele găsite în această situaţie.

Se vehiculează diverse procente care ar rămâne la  administraţiile locale, însă lucrurile rămân sub semnul întrebării, trezind şi nemulţumirile primarilor PSD şi ALDE, precum şi a celor UDMR, care susţin în parlament coaliţia PSD-ALDE doar pentru a putea ajuta comunităţile maghiare.

Până acum nu se prea vede cu ce s-a ales UDMR din această colaborare parlamentară.

Partidele mici şi mijlocii profită de pe urma acestei degringolade. Sondajele sunt contradictorii. Totuşi, partidele nou înfiinţate PLUS-ul lui Dacian Cioloş şi Pro România lui Victor Ponta sunt în ascensiune. Unul culege alegători din zona dreptei, a PNL şi USR, iar altul din zona stângii, a PSD. Mai periculos pare partidul lui Ponta pentru că şubrezeşte majoritatea parlamentară. La votarea bugetului se va vedea cum stă coaliţia PSD-ALDE, pe câte voturi se poate baza.

Dacă pe stânga se observă un fenomen de migraţie, dreapta este mai stabilă. Este stabilă, dar divizată. PNL nu reuşeşte săşi apropie USR şi PLUS. Nu par să aibă nici proiecte comune. Le uneşte doar dorinţa de a-l debarca pe Liviu Dragnea de la conducerea PSD. Nici nu ştim dacă îşi doresc cu adevărat căderea guvernului Dăncilă pentru că nu sunt clarificate relaţiile dintre ele. De exemplu nu-l doresc pe Ludovic Orban în funcţia de prim ministru.

Preşedintele Iohannis are propria lui agendă în care nu pare să fie inclus nici USR-ul, nici PLUS-ul, dar mizează electoratul acestor partide la alegerile prezidenţiale.

Este o situaţie paradoxală. La europarlamentare Iohannis şi-ar dori ca partidele de dreapta mici şi mijlocii să obţină scoruri mici, dar electoratul lor să-l susţină la prezidenţiale.

Prezidenţialele pun în dificultate şi stânga. Tăriceanu pare decis să candideze şi dacă PSD va avea propriul candidat. Acest lucru pune presiune pe PSD şi apare riscul unei rupturi între cele două partide de guvernare.

În acest an cu două rânduri de alegeri, în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din 2020, partidele mici şi mijlocii încep să joace un rol tot mai important în jocul de putere dintre PSD şi PNL. Ele pot înclina balanţa într-o parte sau alta, mai ales în cazul alegerilor prezidenţiale şi locale.

Abonează-te acum Online!