Image 1
Image 2

Partide gen AUR sunt ca fluturii, zboară veseli primăvara, apoi dispar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ca să înţelegem partidele de genul AUR trebuie să facem o excursie în istoria postdecembristă. Prima formaţiune care promitea să devină o forţă politică redutabilă a fost PUNR. Partidul Unităţii NaţionaleRomâne. Activ în ultima decadă a secolului 20, după o prezenţă parlamentară destul de zgomotoasă, în legislatura 1992-1996, nu reuşeşte să treacă pragul electoral la alegerile din 1996.
Locul PUNR va fi luat de Partidul România Mare. Corneliu Vadim Tuor va înregistra o performanţă rară la alegerile din anul 2000. PRM intră în parlament obţinând 24% din voturi, iar liderul său, Vadim Tudor, se confruntă în turul doi cu Ion Iliescu, candidatul PSD. S-a votat “răul cel mai mic”.
La următoarele alegeri, în 2004, scorul PRM se va înjumătăţi, obţinând 12%, pentru ca patru ani mai târziu, în 2008, să nu intre în parlament. Puţin peste 1% va obţine PRM la alegerile parlamentare din 2012, dar locul lui va fi luat de Partidul Poporului – Dan Diaconescu, care va obţine un scor de circa 15%. Partidul născut dintr-un post de televiziune, va fi urgent destructurat, iar liderul băgat în puşcărie.
Partid născut în stradă, marea surpriză a alegerilor parlamentare din 2016 va fi USR, obţinând aproape 10% din voturi. Încercând să se consolideze ca partid peren, USR urcă şi coboară, în funcţie de evenimente. Urcă în perioada când PSD era condus de Liviu Dragnea, adversar perfect pentru un partid justiţiar, şi începe să scadă când pe câmpul de luptă apare un nou partid: AUR.
Din motive nu foarte greu de înţeles, acest partid “apărut din spuma mării” ezită să-şi spună numele întreg: Alianţa pentru Unirea Românilor. Preferă să se prezinte cu abrevierea ce induce ideea de bijuterie făcută din cel mai preţios metal, aurul.
Că nu va avea o viaţă prea lungă nici acest partid, judecând după soarta altor partide conjuncturale, este aproape sigur. Sigur este şi că la viitoarele alegeri AUR va face furori. De aici teama tuturor partidelor, începând cu PNL şi PSD şi sfârşind cu USR.
Totuşi AUR are şi un rol benefic pentru stabilitatea politică a României: de teama partidului condus de George Simion, o teamă reală, PSD şi PNL se văd obligate să ia în considerare o alianţă politică pentru alegerile de anul viitor.
Dacă AUR va obţine peste 20 de procente la parlamentarele din 2024, este posibilă formarea unei majorităţi parlamentare PSD-AUR? Adică se va repeta scenariul din perioada 2000-2004 când PSD a guvernat cu susţinerea PRM? Un risc imens pentru social democraţi.
Drept consecinţă a colaborării cu PRM, din perioada 2000-2004, imaginea externă a PSD a fost făcută praf. Acelaşi lucru i se poate întâmpla PSD-ului în cazul că va accepta o colaborare post electorală cu AUR.
Partidele extremiste ating un punct de creştere maximă în momente de criză, mai ales morală, şi decad când, prin discursul lor radical, nu mai satisfac societatea, publicul.
Incluse în aceeaşi categorie, catalogate drept extremiste, radicale, anti-sistem, suvernaniste etc. sunt emanaţii ale situaţiei sociale, economice, politice, ale unei perioade istorice. PUNR s-a înfiinţat ca reacţie la UDMR. A dispărut îndată ce UDMR a renunţat la o poziţie radicală în favoarea unei moderaţii.
PRM a crescut în jurul personalităţii poetului Corneliu Vadim Tudor care a ştiut exploata slăbiciunile politicienilor. Cu Partidul Poporului Dan Diaconescu a reuşit să demonstreze puterea televiziunii în manipularea alegătorilor. Trecând peste cazul special al USR, ajungem la AUR. Sunt convins că nici George Simion nu înţelege prea bine ce fel de partid conduce.
Continuând să crească în sondaje, odată cu apropierea alegerilor vor da buzna o sumedenie de figuri publice, indivizi care au nevoie de un suport pentru a ajunge în parlament. Cu mandatul în buzunar vor migra spre alte partide, aşa cum s-a întâmplat cu PP-DD.
Se poate imagina şi un alt scenariu: să intre în AUR persoane capabile care, odată ajunşi parlamentari să-l debarce pe George Simion şi să transforme AUR într-un partid frecventabil.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Comasarea alegerilor nu întărește democrația

Ideea comasării alegerilor, lansată și susținută de PNL, ne trimite la primele alegeri de după 1918, când acela;i partid, PNL, a organizat alegeri separate în Regat, apoi după ce le-a câștigat, a organizat alegeri parlamentare și în Transilvania.