Image 1
Image 2

Partid mare, țară mică, partid mic, ambiție mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După o scurtă ceartă în familie, în urma căreia nu s-au spălat toate hainele murdare, PSD rămâne egal cu sine. Adică un partid mare într-o țară mică. Spun că este un partid mare luând de bună afirmația lui Liviu Dragnea că PSD este cel mai mare partid social democrat din Europa.

  Un adversar hâtru, de dreapta, ar spune< dacă ăsta este cel mai mare partid socialist din Europa, cum sunt celelalte?Facem o paranteză, pentru a preciza că PSD-ul se autoprezintă ca partid social democrat, în timp ce adversarii îl consideră un partid socialist. O chestiune de nuanță.

Nu știu după ce criterii a catalogat Liviu Dragnea PSD-ul său drept cel mai mare partid social democrat din Europa.  O fi. Dar dacă așa stau lucrurile înseamnă că ceva nu este în regulă. O fi trecut vremea partidelor social democrate, iar România, țară mică, a rămas de căruță? Cum să ne integrăm până la egalizare cu Europa dacă electoratul român nu este structurat în același mod ca electoratul european?

PSD, dacă s-ar raporta la Rusia, cu siguranț ar constata că este un mic, nărăvaș și în același timp greoi partid socialist. Că este în continuare preferatul electoratului rămâne un mister nu foarte greu de descifrat. Încurajează nemunca, plătind ajutoate sociale, practică nepotismul pe scară largă, are o legătură privilegiată cu mai marii bisericii naționale, pratică un fel de pseudo naționalism, și mai presus de toate, profită de o retorică a promisiunilor inventată de Ion Iliescu, dusă la paroxism în campaniile electorale.

Având și structuri teritoriale imuabile, pe spații mici pare de neînvins. Singura lui vulnerabilitate se face simțită la alegerile prezidențiale. Când se pune problema alegerii uninominale între un candidat de dreapta și unul de stânga, electoratul balansează spre dreapta. Ceea ce înseamnă că și electoratul român, în structura lui intimă, este majoritar de dreapta, la fel ca și cel din Europa.

Dacă avem norocul sau nenorocirea – cum vrem să-i spunem – de a avea cel mai mare partid social democrat din Europa, prin compensare, avem și o mulțime de partide mici cu ambiții mari.

Unul dintre ele este chiar partenerul de guvernare al PSD, cârja fără de care PSD ar sta în opoziție. ALDE are ambiția de a da candidatul la prezidențiale capabil să-l învingă pe candidatul dreptei. Călin Popescu Tăriceanu are însă o singură, dar mare, problemă. Trebuie să-i convingă pe partenerii lui social democrați să-l accepte candidat unic al PSD-ALDE.

Recentele certuri din PSD pot fi explicate și prin poziționarea diferitelor grupuri față de pretenția ALDE. Grupul Firea nu acceptă din capul locului. PSD are un fel de mentalitate imperială. Amestecată cu obediența specifică, prezentă de la Adrian Năstase încoace, se poate trage concluzia că PSD va avea un candidat propriu. Ne aducem aminte cum într-o primă fază făcea mofturi, apoi cum l-au implorat social democrații pe Victor Ponta să candideze. Vor proceda în același mod cu Liviu Dragnea. Îl vor ruga să candideze. Evident, dacă va rămâne președintele partidului. :i va rămâne dacă nu va fi condamnat.

Nu vorbim aici despre dosarele lui. Cam subțirele și cu iz politic, în raport cu statura de corupt pe care i-au ridicat-o adversarii.

Lucrurile nu sunt tranșate nici în tabăra opoziției. De fapt, nici nu există o tabără, ci doar cete de luptători răzleți, ascunși sub stindardele PNL, USR, PMP, și a altor numeroase formațiuni mai mult sau mai puțin fantomatice.

Iată încă o explicație a dimensionării nefirești a unei formațiuni politice care se autoprezintă ca fiind cel mai mare partid social democrat din Europa.

   

Sigla Informatia Zilei

Sfaturi de pe margine

Asculta acest articol Ce mai fac, ce mai spun foştii? Unii dau sfaturi, alţii au reintrat în anonimatul din care