Image 1
Image 2

Participarea elevului la ora de Religie, doar pe bază de cerere

Participarea elevului la ora de Religie, doar pe bază de cerere
Participarea elevului la ora de Religie, doar pe bază de cerere
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Participarea elevului la ora de Religie, doar pe bază de cerere
Participarea elevului la ora de Religie, doar pe bază de cerere

Până la sfârşitul săptămânii viitoare, respectiv la data de 6 martie, părinţii au posibilitatea să-şi exprime acordul/ dezacordul pentru înscrierea copilului la ora de Religie prin completarea unei cereri tip pe care o pot solicita de la şcoală. Curtea Constituţională a României a  a decis (Decizia nr.669/2014) că participarea la ora de Religie se face numai în baza unei cereri scrise a elevului major, a părintelui sau a tutorelui elevului minor.

Practic în urma acestei decizii a Curţii Constituţionale din 12 noiembrie 2014 , regula de înscriere la ora de Religie în învăţământul preuniversitar s-a schimbat. Dacă până acum cine nu dorea să facă Religie trebuia să depună o cerere de retragere de la această oră, acum este invers. Astfel, cine doreşte să urmeze ora de Religie trebuie să depună o crere de participare, elevii ne mai fiind înscrişi din oficiu la această disciplină.

În judeţul Satu Mare, şcolile au trimis cererile spre a fi completate de părinţi. Potrivit ultimelor date, sunt unităţi de învăţământ care au centralizat aproape în proporţie de 100% cererile privind opţiunile pentru ora de religie.

Pe această temă am stat de vorbă în cadrul emisiunii de Religie cu  preotul, Tiberiu Vălean de la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena,  Dumitru Roman, protopop al Protopopiatului Greco Catolic Satu Mare şi jurnalista, Eva Laczko. În mod cert fiecare părinte va alege pentru copilul său ceea ce consideră că îi este folositor.

Cei doi preoţi invitaţi au fost de acord că formarea şi educarea religioasă a unui copil trebuie să înceapă în primul rând din familie şi aprofundată cu ajutorul bisericii şi a şcolii.

5 comentarii

  1. @Eugen.Teoriile moderne ale fizicii cica permit calatoriile in timp, daca tu reusesti sa aduci timpurile dinaintea lui 1918 iti promit ca voi trai alaturi de tine asa cum s-a trait atunci. Cat despre “gene false”, am mai spus cu alta ocazie ca maghiarii sunt vedeta Europei in materie de surprize genetice adica au in genomul uman vreo 8% ale vechilor maghiari,restul este caracter slav,romanic,etc si vorbesc o limba fino-ugrica, iar asta au constatat-o cei de la National Geographic, adica strainii. Tot testele genetice mai arata un lucru, prin analiza unor elemente chimice cum ar fi calciul,strontiul,potasiul,etc. din oase si in special din dinti ne arata ca romanii din Ardeal au trait chiar in Ardeal si nu aiurea cum pretinzi tu.

  2. @Roatis A, Daca vreti sa va prostiti in continuare n-aveti decat !. Minciuna nu este identic cu adevarul oricat ati dori sa dovediti acest lucru !. Lumea din afara Romaniei altfel stie decat cum ati dori sa o prezentati. Cioara vopsita in forma de papagal tot cioara ramane si crancane in continuare. Nu stiu cu ce fel de “gene false “umbla strabunica mea dar stiu sigur ca romanii din Transilvania in anul 1918 aveau o alta mentalitate si un alt drapel(romanesc !) decat cei de dincolo de Carpati !.

  3. Mai bine s-ar aproba o lege identica si in legatura cu studierea istoriei romanilor deoarece istoria românilor prezentata pana acum, in forma lui, nu este altceva decât o succesiune de mituri iar obligarea studierii lui este un demers “nationalist” si reprezinta un fel de infractiune. Religia are o baza reala documentata si acceptata care nu ne invata la nimic rau.

Lasă un răspuns

Connect with

Sighetu Marmației

Sfânta Liturghie de hram la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Miercuri, 8 noiembrie 2023, de sărbătoarea închinată Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului locaşului de închinare, paroh Pr. Dan Ioan Sidău.