Image 1
Image 2

Participanţi numeroşi la Lucăceni, la ceremonia de dezvelire a troiţei închinată refugiaţilor

Troita sfintita la Lucaceni
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Troita sfintita la Lucaceni
Troita sfintita la Lucaceni

Duminică, 24 septembrie 2017, în faţa Căminului Cultural ”Vasile Lucaciu” din satul Lucăceni, s-a desfăşurat ceremonia de dezvelire a unei troiţe închinată refugiaţilor din această localitate în anul 1940.

Pe o vreme însorită, în jur de 300 de persoane au participat la manifestările organizate de Asociaţia Judeţeană a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, filiala Carei, în colaborare cu Primăria Berveni. Printre organizatori i-am remarcat pe dr. Ioan Corneanu, Daniela Ciută, alături de Kiss Zoltan, primarul comunei Berveni, care a acordat sprijinul necesar la organizarea evenimentului.
În calitate de invitaţi, au participat reprezentanţi ai Primăriei din Şişeşti, alături de Ansamblul ”Vasile Lucaciu” din Şişeşti, Ansamblului Grupului ”Crăişorii” al Liceului Ioan Buteanu din Gurahonţ, judeţul Arad, Asociaţiei ”Urmaşii lui Vasile Lucaciu” din Lucăceni, Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu Satu Mare, Asociaţiei ”Unirea 2009” Carei, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”-Filiala Maramureş.
Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnului naţional, în interpretarea formaţiunii ”Corala Armonia” a Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril Carei.
A urmat o slujbă de parastas, închinată eroilor şi oficiat de un sobor de preoţi: Ovidiu-Ioan Bontoş din Lucăceni, Cosmin Bontea din Carei, Călin Pop din Marna, Gheorghe Munteanu din Ianculeşti,

Alocuţiuni

Daniela Ciută, preşedintele ASTRA Carei, i-a adus mulţumiri lui Călin Trif, sculptorul troiţei din stejar, fixată pe un postament placat cu gresie. Totodată, ea a avut rolul de moderatoare a manifestărilor, calitate în care a dat cuvântul mai multor participanţi. Între ai s-au aflat şi persoane cu vârstă înaintată: Maria Măgureanu (90 de ani), Gavril Bud din Şişeşti (95 de ani) şi Cornel Tămaş (87 de ani).
În cuvântul său, Kiss Zoltan, primarul comunei Berveni, a spus că este o zi istorică, solemnă şi a adus mulţumiri celor care au contribuit la realizarea troiţei. ”Sunt primarul tuturor şi aş dori să trăim în pace, să nu se mai întâmple conflicte”.
Primarul comunei Şişeşti a spus că este o onoare să participe la manifestare, amintind că 72 de familii din comuna pe care o conduce s-au stabilit în Lucăceni, au construit case, dar în 1940 s-au întors în Şişeşti.
Gavril Babiciu, din partea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”-Filiala Maramureş, a pledat pentru ”pace, colaborare şi frăţie cu naţionalităţile conlocuitoare, să ne respectăm unii pe alţii”. Tot el a propus ca Vasile Lucaciu să fie declarat erou naţional.
Şi ceilalţi vorbitori – Mircea Dobra, Ioan Corneanu, au spus că trebuie să prevenim întâmplări cum au fost cele din anul 1940.
Cornel Tămaş, fost refugiat, a depănat amintiri din acel an 1940, când avea vârsta de doar 12 ani şi a fost nevoit să-şi abandoneze casa şi să plece în refugiu.
Cuvântările au alternat cu recitări de poezii patriotice, din partea unor elevi.
V. Nechita

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with