Image 1
Image 2

Parlamentul European cere ca testele HIV să fie gratuite

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Centrul European de Control al Bolilor: unul din şapte oameni care au HIV nu ştiu că sunt infectaţi

Parlamentul European vine cu propuneri de combatere a bolilor contagioase precum tuberculoză, hepatita C şi HIV. Principalele recomandări sunt următoarele< testele HIV să fie gratuite pentru a grăbi diagnosticarea, măsuri pentru combaterea rezistenţei tot mai mari a tuberculozei la antibiotice şi dezvoltarea unei abordări comune UE pentru combaterea hepatitei virale.

HIV rămâne singura boală contagioasă stigmatizată social

Săptămâna aceasta, deputaţii au cerut Comisiei Europene să aibă în vedere faptul că în Uniunea Europeană a crescut numărul cazurilor de HIV/SIDA, al celor de tuberculoză şi hepatită virală şi din acest motiv să dezvolte programe pe termen lung. Parlamentarii europeni consideră că un program armonizat de supraveghere a infecţiilor este necesar pentru a detecta imediat apariţia acestor boli contagioase, pentru evaloarea evoluţiilor şi pentru estimări privind răspândirea bolii şi nu în ultimul rând urmărirea în timp real a modului cum se desfăşoară diagnosticul, tratamentul şi îngrijirile. Potrivit comunicatului Parlamentului European, “HIV rămâne singura boală contagioasă stigmatizată social, iar Comisia şi statele membre ar trebui să uşureze accesul la tratamente inovatoare pentru grupurile cele mai vulnerabile şi să combată stigmatizarea socială”. Pentru a asigura detectarea rapidă, deputaţii europeni încurajează statele membre să ofere gratuitate pentru testele HIV.

Numărul celor afectaţi de tuberculoză la nivel mondial, în creştere

Parlamentarii prezintă şi date statistice referitoare la tuberculoză şi la hepatita C, în condiţiile în care numărul celor afectaţi de tuberculoză la nivel mondial a crescut în ultimii ani. Mai mult decât atât, tuberculoza este cea mai nimicitoare boală pentru cei ce trăiesc cu HIV. Deputaţii europeni subliniază cât de importantă e combaterea rezistenţei la antibiotice. Aceştia cer liderilor Uniunii Europene să creeze măsuri de prevenţie transfrontaliere şi să iniţieze acţiuni comune.

Plan de eradicare a hepatitei C până în 2030

Cât despre hepatita C, demnitarii susţin că numărul celor afectaţi ar putea fi subestimat, mai ales că 90% dintre pacienţi nu au simptome de contractare a bolii. În plus, nu există un protocol standard pentru testare în statele membre. Parlamentul susţine că e nevoie de un plan de standardizare a monitorizării, testării şi tratării pentru a eradica hepatita C din UE până în 2030. Planul de standardizare ar trebui lansat de Comisia Europeană.
Aşa cum scriam în rândurile de mai sus, Parlamentul European a publicat pe pagina sa de internet şi o serie de cifre. Astfel, scrie că în 2015 în 31 de state UE/EEA au fost raportate în 2015 aproape 30.000 de noi cazuri de infectare cu HIV. Aproximativ 120.000 de oameni din Europa au dezvoltat tuberculoza rezistentă la medicamente. Totodată, la nivel global, hepatita virală e considerată una din cele mai serioase ameninţări la sănătatea publică.
Centrul European de Control al Bolilor face un anunţ şi mai grav< unul din şapte oameni care au HIV nu ştiu că sunt infectaţi. Timpul mediu estimat între infectarea cu HIV şi diagnosticare este de 4 ani.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with