Image 1
Image 2

Părinţii spun că elevii sunt tot mai stresaţi de numărul mare de teme

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Consilierul Adrian Călin spune că există un ordin ministerial care prevede ca timpul de realizare al temelor să fie de maxim două ore
Consilierul Adrian Călin spune că există un ordin ministerial care prevede ca timpul de realizare al temelor să fie de maxim două ore

În ultima perioadă au fost făcute publice mai multe cazuri în care elevii se plâng de numărul mult prea mare de teme de casă pe care îl primesc. Din această cauză mulţi părinţi au fost nevoiţi să îi ducă pe cei mici la psiholog sau chiar la psihiatru deoarece copii de nici 11 ani spuneau că sunt stresaţi din cauza şcolii. În aceste condiţii sute de părinţi de pe întreg cuprinsul ţării au lansat campania numită „Vrem copilăria copiilor noştri înapoi”.

Mai multe despre acest subiect ne-a spus Adrian Călin, consilier şcolar la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” din Satu Mare. Acesta ne-a explicat în detaliu cât timp ar trebui să aloce un elev zilnic învăţării şi care este rolul părinţilor în procesul de realizare a temelor. De asemenea, consilierul şcolar ne-a vorbit despre importanţa jocului, a activităţilor desfăşurate în timpul liber în viaţa unui elev.

„Există un odin ministerial din 2016 care prevede că timpul de realizare al temelor trebuie să fie de maxim două ore. Tot în acea directivă se specifica faptul că profesorii trebuie să ţină cont de capacitatea fiecărui copil ca timp de rezolvare a problemelor. Sigur că nu s-a ţinut cont de aceste specificaţii”, au fost primele cuvinte ale lui Adrian Călin. Totodată, acesta a subliniat faptul că timpul de două ore este suficient pentru studiul la gimnaziu. La liceu situaţia se schimbă, volumul de materie este mult mai mare, drept urmare elevii trebuie să acorde un timp mai îndelungat studiului.

Rolul părinţilor

Un rol important în procesul de realizare al temelor îl au părinţii. Aceştia trebuie să fie la curent cu cerinţele profesorilor şi să le asigure celor mici un spaţiu adecvat pentru învăţare: „Mă lovesc de multe cazuri de copii care nu au nici măcar condiţiile minime de învăţare. Vorbim de o masă la care să existe ciorne şi pixuri,” adaugă consilierul.

Părinţii trebuie să îi ajute pe copii să îşi organizeze timpul de studiu astfel încât să se poată bucura şi de activităţi recreative: „Părinţii trebuie să fie vioara întâi în pregătirea lor, în sensul de a-i învăţa să se responsabilizeze, să înveţe şi să se organizeze. La vârsta de gimnaziu copilului îi este destul de greu să îşi organizeze singur pregătirea,” spune Adrian Călin. Cu siguranţă părinţii doresc să îi ajute pe cei mici, însă de multe ori nu ştiu cum ar trebui să procedeze. Consilierul îi sfătuieşte să se asigure că atenţia copilului nu este distrasă în timpul pregătirii, cele două ore de studiu fiind suficiente dacă copilul este concentrat la ceea ce învăţă. Pe lângă toate acestea consilierul spune că cei mici trebuie ajutaţi să structureze timpul alocat învăţării în cazul proiectelor mai mari. În aceste situaţii este necesară dezvoltarea unui plan de lucru prin împărţirea orelor de studiu pe un areal de timp mai îndelungat, sporind astfel eficienţa.

De asemenea, acesta este de părere că este foarte important ca părinţii să îi arate copilului că sunt interesaţi de parcusrul lui ca elev şi să îşi arate susţinerea indiferent de rezultate.

Adrian Călin subliniază că un rol deosebit pentru o bună dezvoltare a copiilor şi adolescenţilor îl au activităţile recreative care sunt importante indiferent de timpul pe care îl alocă elevul învăţării: „Joaca este esenţială pentru creier, pentru ca acesta să se poată reîncărca şi să sedimenteze materia asimilată. Joaca este elementul de echilibru”, a concluzionat acesta.

 

2 comentarii

  1. Neaparat trebuie revizuita programa scolara. Fara ore particulare oricat de bun ar fi copilul nu reuseste sa faca fata. Dupa ce sta la scoala pana la ora 3, vine acasa mananca si de la 5 pana la 7 ore private. Abia apoi incepe temele pt a doua zi. Cand credeti ca termins?

Lasă un răspuns

Connect with