00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Şedinţă tensionată în PNL Rareş Bogdan a rămas pe dinafară. Titlul emisiunii: Adrian Albu, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan.(reluare) 01.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 02.35 Ne Cheamă Natura 03.40 Concert Samus Quit Art - la Poesis 04.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct (HU), cu Eva Laczko, invitat: Lochli Tunde, Kegyes David. Titlul emisiuni: Ce-i nou în Casa Zâmbetelor.(reluare) 09.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cîmpan Eleonora. Titlul emisiunii: Meritrocraţia în sănătate. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 10.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cristian Chindriş. Titlul emisiuni: Rolul bisericii în comunitatea rurală. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Şedinţă tensionată în PNL Rareş Bogdan a rămas pe dinafară. Titlul emisiunii: Adrian Albu, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 14.30 Teleshopping 14.45 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 15.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 18.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Portret de artist 26.06.2019

Părinţii spun că elevii sunt tot mai stresaţi de numărul mare de teme

Scris de Vera Pop, 06 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Consilierul Adrian Călin spune că există un ordin ministerial care prevede ca timpul de realizare al temelor să fie de maxim două ore

Consilierul Adrian Călin spune că există un ordin ministerial care prevede ca timpul de realizare al temelor să fie de maxim două ore

În ultima perioadă au fost făcute publice mai multe cazuri în care elevii se plâng de numărul mult prea mare de teme de casă pe care îl primesc. Din această cauză mulţi părinţi au fost nevoiţi să îi ducă pe cei mici la psiholog sau chiar la psihiatru deoarece copii de nici 11 ani spuneau că sunt stresaţi din cauza şcolii. În aceste condiţii sute de părinţi de pe întreg cuprinsul ţării au lansat campania numită „Vrem copilăria copiilor noştri înapoi”.

Mai multe despre acest subiect ne-a spus Adrian Călin, consilier şcolar la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” din Satu Mare. Acesta ne-a explicat în detaliu cât timp ar trebui să aloce un elev zilnic învăţării şi care este rolul părinţilor în procesul de realizare a temelor. De asemenea, consilierul şcolar ne-a vorbit despre importanţa jocului, a activităţilor desfăşurate în timpul liber în viaţa unui elev.

„Există un odin ministerial din 2016 care prevede că timpul de realizare al temelor trebuie să fie de maxim două ore. Tot în acea directivă se specifica faptul că profesorii trebuie să ţină cont de capacitatea fiecărui copil ca timp de rezolvare a problemelor. Sigur că nu s-a ţinut cont de aceste specificaţii”, au fost primele cuvinte ale lui Adrian Călin. Totodată, acesta a subliniat faptul că timpul de două ore este suficient pentru studiul la gimnaziu. La liceu situaţia se schimbă, volumul de materie este mult mai mare, drept urmare elevii trebuie să acorde un timp mai îndelungat studiului.

Rolul părinţilor

Un rol important în procesul de realizare al temelor îl au părinţii. Aceştia trebuie să fie la curent cu cerinţele profesorilor şi să le asigure celor mici un spaţiu adecvat pentru învăţare: „Mă lovesc de multe cazuri de copii care nu au nici măcar condiţiile minime de învăţare. Vorbim de o masă la care să existe ciorne şi pixuri,” adaugă consilierul.

Părinţii trebuie să îi ajute pe copii să îşi organizeze timpul de studiu astfel încât să se poată bucura şi de activităţi recreative: „Părinţii trebuie să fie vioara întâi în pregătirea lor, în sensul de a-i învăţa să se responsabilizeze, să înveţe şi să se organizeze. La vârsta de gimnaziu copilului îi este destul de greu să îşi organizeze singur pregătirea,” spune Adrian Călin. Cu siguranţă părinţii doresc să îi ajute pe cei mici, însă de multe ori nu ştiu cum ar trebui să procedeze. Consilierul îi sfătuieşte să se asigure că atenţia copilului nu este distrasă în timpul pregătirii, cele două ore de studiu fiind suficiente dacă copilul este concentrat la ceea ce învăţă. Pe lângă toate acestea consilierul spune că cei mici trebuie ajutaţi să structureze timpul alocat învăţării în cazul proiectelor mai mari. În aceste situaţii este necesară dezvoltarea unui plan de lucru prin împărţirea orelor de studiu pe un areal de timp mai îndelungat, sporind astfel eficienţa.

De asemenea, acesta este de părere că este foarte important ca părinţii să îi arate copilului că sunt interesaţi de parcusrul lui ca elev şi să îşi arate susţinerea indiferent de rezultate.

Adrian Călin subliniază că un rol deosebit pentru o bună dezvoltare a copiilor şi adolescenţilor îl au activităţile recreative care sunt importante indiferent de timpul pe care îl alocă elevul învăţării: „Joaca este esenţială pentru creier, pentru ca acesta să se poată reîncărca şi să sedimenteze materia asimilată. Joaca este elementul de echilibru”, a concluzionat acesta.

 

Abonează-te acum Online!
  1. Sogolan a spus: 08 noiembrie 2018, ora 13:00

    E adevarat ca si consilierii scolari ar manca o pita!!! La scoala ce fac acesti consilieri? Tot cadrele didactice lucreaza si cu acei elevi ci probleme!

  2. Adela a spus: 07 noiembrie 2018, ora 11:45

    Neaparat trebuie revizuita programa scolara. Fara ore particulare oricat de bun ar fi copilul nu reuseste sa faca fata. Dupa ce sta la scoala pana la ora 3, vine acasa mananca si de la 5 pana la 7 ore private. Abia apoi incepe temele pt a doua zi. Cand credeti ca termins?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.