Image 1
Image 2

Părinţi amendaţi cu 3000 de lei pentru că au solicitat înlocuirea unei branule pentru fetiţa lor de 3 ani

Sigla Informatia Zilei
Părinţi amendaţi cu 3000 de lei pentru că au solicitat înlocuirea unei branule pentru fetiţa lor de 3 ani
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
 Părinţi amendaţi cu 3000 de lei pentru că au solicitat înlocuirea unei branule  pentru fetiţa lor de 3 ani
Părinţi amendaţi cu 3000 de lei pentru că au solicitat înlocuirea unei branule pentru fetiţa lor de 3 ani

Cazul mamei şi a fetiţei în vârstă de trei ani care a necesitat înlocuirea unei branule fiind purtate de la o unitate sanitară la alta, despre care am  semnalat în ediţia de luni, 30 ianuarie a cotidianului Informaţia Zilei lasă loc mai multor discuţii pe tema competenţei profesionale asupra unor manopere medicale.      Cine le indică, în ce condiţii pot fi aplicate şi  în sarcina cui intră aplicarea acestor servicii sunt câteva din întrebările la care am căutat un răspuns cu ajutorul mai mult profesionişti din Sănătatea sătmăreană. De foarte multe ori s-a pus în discuţie testarea la  penicilină – ampicilină, la fel şi acum, în cazul  unei branule.

De la mama fetiţei, Brigitta Militaru, am aflat că indicaţia pentru fixarea unei branule s-a făcut de către medicul de familie la care sunt înscrişi. Fetiţa a avut până acum mai multe episoade de bronşită pentru care i-a fost administrat tratament sub formă de siropuri, ultima dată fără prea multe rezultate în privinţa ameliorării stării de sănătate, astfel că medicul de familie a indicat tratament injectabil prin aplicarea unei branule (ţinânt cont de antecedente).
Montarea unei branule presupune inserţia unui cateter într-o venă periferică cu scopul de a avea un acces venos permanent pe toată durata existenţei branulei. Din punct de vedere terapeutic se indică în cazul administrării unor medicamente sub forma injecţiei şi a perfuziei intravenoase, dar şi în cazul recoltării sângelui în vederea transfuzării sale.
Prima dată, respectiv marţi, 24 ianuarie, familia a avut parte de bunăvoinţa unui cadru medical de la Unitatea de Primiri Urgenţe Satu Mare unde micuţei i-a fost fixată prima branulă, cu menţiunea de a fi înlocuită o dată la trei zile. Familia s-a prezentat vineri, 27 ianuarie, la ora 18.30, (după cum susţine mama fetiţei) la Policlinicăde unde a primit recomandarea pentru UPU, fiind în afara orarului de activitate a centrului de permanenţă.

Familia s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe, în jurul orei 19.45, unde fetiţei i se întocmeşte o fişă. Însă părinţii copilului se lovesc de atitudinea arogantă a unui cadru medical, sunt lăsaţi să aştepte până la 21.30, iar în final, după un schimb de replici, părinţii sunt trimişi înapoi la medicul care a indicat fixarea branulei. Datorită timpului de aşteptare, cu un copil bolnav în braţe şi alţi doi copii mici rămaşi acasă, răbdarea părinţilor a cedat. Spiritele s-au încins iar în final personalul de la UPU a solicitat prezenţa unui echipaj de Poliţie care i-a amendat pe părinţi cu amendă contravenţională în cuantum de 3.000 de lei, pentru tulburarea liniştii publice. Tată a primit amendăde 2.000 lei, mama de 1.000 de lei. Nemulţumirea celor doi părinţi este strict legată de atitudinea unor cadre din Unitatea de Primiri Urgenţe, despre modul cum vorbesc şi tratează pacienţii, despre lipsa de empatie faţă de cei care le solicită ajutorul.
Luni, 30 ianuarie, micuţa a fost văzută din nou de medicul de familie care a schimbat varianta administrării tratamentului, de data aceasta cu siropuri.

Cazul în sine arată că atât fixarea cât şi înlocuirea unei branule nu se poate face în orice condiţii şi de către oricine, la fel ca şi în cazul mult discutatei testări la ampicilină, chiar dacă iniţial s-ar crede că orice asistent medical cu postliceală sau studii superioare sau cadru medical poate să facă acest lucru.
Atât medicii cât şi asistenţi sunt de altă părere. Si unii şi alţii spun că fixarea şi înlocuirea unei branule se poate face doar de către o persoană cu experienţă în astfel de situaţii (Urgenţă, Spital) şi nicidecum de un cadru medical care întâlneşte astfel de cazuri foarte rar. Potrivit unor voci din Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, fixarea unei branule, mai ales în cazul unui copil, (extrem de fragil şi care ar putea rămâne cu amintiri neplăcute în cazul mai multor încercări eşuate) se face strict sub atenta supraveghere a cadrelor medicale,  fie că este vorba de Unitatea de Primiri Urgenţe sau  secţia unui spital şi nicidecum la cerere deoarece există anumite riscuri care pot duce la complicaţii.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with