18.10.2019 00.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ciprian Crăciun, Marian Torok. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă, candidat la prezidenţiale. (reluare) 04.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Videografia de nuntă la nivel de artă. 05.00 Portret de artist. 05.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş.Titlul Emisiuni: Cum se face vinul bun? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 10.00 Religie cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Tincuţa Fernea, un artist în devenire. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ciprian Crăciun, Marian Torok. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă, candidat la prezidenţiale. (reluare) 14.00 Dezbatere Electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Octavian Petric, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Orban, încrezător că va putea trece guvernul. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 17.00 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitaţi: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Părintele Spiridon a fost ridicat la rangul de arhimandrit şi stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă

Scris de Mihaela Ghiţă, 25 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Zi de mare praznic la Mănăstirea Scărişoara Nouă din Satu Mare, care şi-a sărbătorit luni, 24 iunie, ocrotitorul, pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul.

A devenit o tradiţie ca în ziua naşterii celui mai mare sfânt credincioşi din tot judeţul, cu mic cu mare, să ia drumul spre frumoasa aşezare monahală din cel mai vestic loc al judeţului – Mănăstirea Scărişoara Nouă. Şi de această dată numărul pelerinilor a fost impresionant, cu toţii fiind dornici să se unească în rugăciune. O zi atât de aleasă a avut şi oaspeţi pe măsură.

Preasfinţitul părinte Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, alături de Preasfinţitul părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului, au liturghisit alături de un sobor de preoţi şi diaconi şi obştea monahală, fiind prezenţi cei trei protopopi de Satu Mare, Oaş şi Carei, respectiv pr. Ioan Socolan, pr. Marcel Malanca şi pr. Florian Mocanu, şi prof. univ. dr. preot Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. preot Stelian Tofană a expus un frumos cuvânt despre personalitatea şi misiunea Sfântului Ioan Botezătorul, a “celui mai mare om născut din femeie” aşa cum l-a caracterizat Mântuitorul Iisus Hristos.

“Un om cu totul aparte a intrat în istorie, în istoria lumii şi a acestui univers şi a fost într-adevăr un om aparte prin misiunea pe care a avut-o. Un om care a mers şi a pregătit calea Evangheliei lui Iisus, dar nu oricum, ci cu demnitate, cu curaj, fără frică de nimeni şi de nimic”, a spus prof. univ. dr. Stelian Tofană în deschiderea cuvântului său cu referire la Sf. Ioan Botezătorul. Apoi a fost conturat portretul sfântului proroc din perspectiva misiunii pe care a avut-o, care constituie un imbold de a-i urma exemplu de către Biserică şi slujitorii ei, dar şi de către fiecare credincios in parte.

De altfel Preasfinţitul părinte Iustin a remarcat valoarea academică şi teologică a cuvântului prof. univ. dr. Stelian Tofană şi totodată bucuria de a fi în acelaşi duh al evangheliei lui Hristos şi alături de preoţii slujitori şi credincioşi.

Muncă apreciată

Referitor la Mănăstirea Scărişoara Nouă a fost apreciată munca susţinută, faptul că acest sfânt lăcaş devine de o importanţă istorică, supranumită fiind “o catedrală a vestului” din acest colţ de ţară. “Binecuvântate să fie mâinile care au pus cărămidă cu cărămidă la zidirea acestei biserici”, a spus episcopul Iustin.

În tot acest timp, ochii Preasfinţitului părinte Timotei Sătmăreanul lăcrimau de emoţie, mai ales că este mănăstirea de metanie a domniei sale, a ctitorit-o şi de-a lungul vremii în calitatea sa de stareţ s-a îngrijit de bunul mers al lucrărilor care încet-încet se apropie de final. Mănăstirea Scărişoara Nouă a devenit un colţ de Rai, un reper monahal de excepţie. Ziua praznicului a rânduit un alt moment special, şi anume ridicarea la rangul de arhimandrit (cea mai înaltă treaptă în slujirea monahală) şi stareţ a preacuviosului părinte protosinghel Spiridon Mihai Belei, pe seama Mănăstirii Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei. Cu acest prilej a fost citit documentul de numire, aprobat şi semnat de Preafericitul Patriarh Daniel, la propunerea episcopului Iustin. Părintele Spiridon Belei îşi are rădăcinile în localitatea Scărişoara din Munţii Apuseni, are vârsta de 44 de ani, din care 22 de ani în viaţă monahală şi 12 în slujire clericală. Numirea în treapta de arhimandrit şi stareţ al mănăstirii reprezintă o încununare a evlaviei, statorniciei şi râvnei în planul activităţii monahale pe care a avut-o părintele de-a lungul timpului.

La finalul slujbei, PS Episcop Iustin a fost felicitat de episcopul Timotei Sătmăreanul cu ocazia zilei de naştere (23 iunie), primind din partea tuturor părinţilor slujitori un frumos coş cu flori şi o icoană mare a praznicului.
Nu în ultimul rând a fost conferită Crucea Maramureşană unor buni creştini care se implică activ în susţinerea lucrărilor acestui aşezământ monahal. Ziua praznicului s-a încheiat cu o fotografie, cu iconiţe dăruite cu drag de episcopul Iustin şi o agapă în curtea mănăstirii.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.