Parcarea subterană de la Dacia împarte în două Consiliul local Satu Mare. Consilierii PNL vor parcare pe Kogălniceanu

Scris de Mihai Sălceanu, 17 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Parcare subterana

Consiliul Local Satu Mare a aprobat vineri, 17 iunie, într-o şedinţă online, posibilitatea dublării redevenţei pe care investitorul care va construi parcarea subterană din Piata Libertăţii o va plăti către municipiul Satu Mare. Pentru dublarea redevenţei de la 2 la 4% au votat 13 din cei 23 de consilieri locali., adică cei 12 consilieri UDMR şi viceprimarul Adelin Ghiarfaş.

Propunerea pentru dublarea redevenţei a aparţinut primarului Kereskényi Gábor, fiind susţinută de UDMR şi parţial de PNL, anunţă Primăria Satu Mare.
Pe de altă parte, consilierul local Ciprian Crăciun susţine că această redevenţă ar putea fi mult mai mare, de pildă de 20%.

„Trebuie precizat că nu a existat nici o altă propunere privind cuantumul redevenţei, consilierii care au votat împotrivă limitându-se doar a spune că nu doresc construcţia unei asemenea parcări în Piaţa Libertăţii”, se spune într-un comunicat al Primăriei Satu Mare.

,,Satu Mare are nevoie de o asemenea investiţie, care va fi realizată din fonduri private. Concomitent, Primăria va construi o altă parcare, supraetajată, pe str. Kogălniceanu. Satu Mare are nevoie de aceste investiţii, cei care se împotrivesc doresc ca sătmărenii să nu beneficieze de locuri de parcare în zona centrală a oraşului. Satu Mare va continua să dezvolte, în ciuda piedicilor pe care le pun cei care vor să revenim la stagnare”, a declarat primarul Kereskényi Gábor.

Primăria Satu Mare va scoate la licitaţie construcţia, prin concesiune, a unei parcări subterane pentru un singur nivel, cu 111 locuri de parcare pe o suprafaţă de 3.540 de mp. Valoarea estimată a investiţiei este de 19,031 milioane de lei.

Pe această temă, am primit un comunicat din partea consilierilor locali PNL.

 

În această perioadă foarte scurtă în care Primăria Municipiului Satu Mare a prezentat posibilitatea realizării de parcări printr-un parteneriat public-privat, am analizat întreagă problematica care priveşte necesitatea şi modalitatea realizării de locuri de parcare în centrul oraşului Satu Mare.

În acest moment considerăm că varianta optimă prin care putem rezolva această problema importantă privind traficul din oraş, este achiziţionarea unor terenuri care să corespundă realităţii actuale, care să răspundă nevoilor actuale dar şi viitoare ale oraşului şi care să fie în concordanţă cu strategia de dezvoltare a oraşului.
 Pe lângă propunerea înaintată de executiv, ne dorim că toate propunerile care vin din partea consilierilor locali dar şi din partea societăţii civile şi a cetăţenilor să fie studiate cu celeritate de serviciile de specialitate ale Primăriei Municipiului Satu Mare.

În acest sens, propunem o locaţie adecvată pentru a rezolva întreaga situaţie a parcărilor din jurul centrului oraşului, prin achiziţionarea terenului situat Municipiul Satu Mare str. Mihail Kogălniceanu nr. 5 (în spatele hotel Aurora), proprietate privată, care să deservească realizarea unui număr de peste 300 de locuri de parcare, prin construirea unei parcări supraetajate, în proximitatea centrului. Dintre toate propunerile de până acum, considerăm că prin realizarea unei parcări de dimensiuni mari s-ar rezolva această problema într-un timp rezonabil.

Construcţia unei parcări supraetajate nu e una complexă şi credem că se poate realiza foarte repede aşa cum am amintit. Nu în ultimul rând, proiectul va trebui să corespundă din punct de vedere urbanistic cu regulile de costructie specifice zonei respective.
 Nu în ultimul rând considerăm oportună realizarea de locuri de parcare sub parcul central din Piaţa Libertăţii şi în Parcul Iuliu Maniu de către Primăria Municipiului Satu Mare, cu fonduri nerambursabile sau fonduri de la bugetul de stat.

Credem că un dialog mai larg cu cetăţenii, cu operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în centrul istoric este absolut necesar. Avem cel puţin 4 mari operatori hotelieri, avem zeci de operatori de servicii, care considerăm că trebuie consultaţi înainte. Acest lucru se poate face săptămâna viitoare, iar executivul e cel care poate adună pe toţi cei interesaţi de acest lucru, prin organizarea unei consultări cu toţi cei afectaţi într-un fel sau altul de proiectul de realizare a acestor parcări publice.

Având în vedere cele prezentate mai sus, grupul consilierilor PNL a votat împotriva proiectul iniţiat de primarul municipiului Satu Mare şi lasă deschisă discuţia cu privire la rezolvarea în cele mai bune condiţii a realizării de parcări publice în centrul oraşului şi nu numai.

Cu stimă, gupul consilierilor locali PNL 

Abonează-te acum Online!
 1. Attila a spus: 21 iunie 2022, ora 23:08

  UDMR-FIDESZ minte bine, noi traim ca Kunta-Kinte! Ceusescu-PCR ,doua zile libere, astai viata, astai trai? Sa traiasca 1 Mai?

 2. Fazekas Magdalena a spus: 21 iunie 2022, ora 20:48

  Parcari, nu in centru se fac, ci trebuie folosit spre ex. terenul din vecinatatea parcarii podului Decebal, unde oricum, este inceput santierul care este lasat de izbeliste, de zeci de ani, sta nefolosit. Daca chiar doriti neaparat, sa construiti. Si nu cu demolari trebuie inceput, Ci cu constructie. Demolarile au costat multi bani, ceea ca ar insemna sa demolam ceea ca au construit inaintasii nostri, doar de dragul distrugerii!!!! Ia incercati sa fiti atata de inteligenti, si nu distrugeti, daca vreti sa faceti ceva pt orasul nostru!

 3. Nagasaky a spus: 20 iunie 2022, ora 09:01

  Intai faceţi pietonala peste Somes, nu tot aruncati cu praf în ochii alegătorilor, că ce faceti voi si tot dregeti.
  Tot ziceti ca faceti, dar nici măcar atata nu ati fost in stare.
  Bine ca ati decopertat sub ochii mei, o mică portiune pe strada de langă Biblioteca Judeteană (o fasie ingustă din mijlocul drumului, care nu avea absolut nimic si asta sub ochii mei), ca pe urma sa o ,,aranjati”,ca sa aruncati bani pe ,,reparatii”. Mi-a parut rau ca nu am filmat sa dau asta la presa. Iar in Micro 16, în apropierea fostului sediu al Politiei Locale, este o strada, mai ascunsa ce-i drept, dar cu trotuarele dezastru.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517