Image 1
Image 2

Parcă avem guvern de uniune națională

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După gafele inerente, datorate grabei, premierul desemnat a reușit să prezinte în fața Parlamentului echipa cu care va lucra în următorul an. Cei propuși s-au prezentat în fața comisiilor parlamentare. A picat examenul doamna propusă pentru Ministerul Justiției. Cristina Guseth a fost înlocuită pe motiv că nu are studii juridice. În rest nu s-au înregistrat “tamponări” între candidați și parlamentari. Tehnocrații și-au expus programele într-o atmosferă de înțelegere și bunăvoință.

Votat ca și când ar fi un guvern de uniune națională, cabinetul Cioloș a primit un număr mai mult decât suficient de voturi. Privind lista miniștrilor se poate observa că depășesc ușor vârsta victimelor de la Colectiv, și mai ales a celor care au ieșit în stradă și au forțat căderea guvernului Ponta. Totuși, Executivul care se instalează la palatul Victoria poate fi asimilat cu generația Colectiv.

Sunt oameni care vin din zona societății civile. Se află printre acești tehnocrați vechi activiști pe baricadele opoziției. Îi trădează CV-urile, dar și discursurile. Transparență, deschidere, comunicare… sunt cuvinte folosite chiar în exces. Premierul învestit ieri nu face  excepție. Discursul său din Parlament îl recomandă ca un orator familiarizat cu ideologia civilă. România nu a mai avut asemenea premier de la Theodor Stolojan încoace.

Din păcate, în scurtul său mandat Stolojan nu a reușit decât o rapidă și dureroasă reformă în urma căreia puterea de cumpărare a scăzut catastrofal. La o distanță de aproape un sfert de secol, noul guvern trebuie să aducă prosperitatea. Poate că este mai așteptată decât transparența promisă cu atâta dărnicie.

Despre programul noului guvern încă nu se poate discuta în cifre. Schimbarea s-a făcut în pripă. Însuși primul ministru s-a simțit obligat săși ceară scuze pentru că timpul nu i-a permis să intre mai profund în miezul problemei. Prezentarea unor date ar fi creat și obligații pe măsură. Una este să promiți transparență și alta este să promiți nu știu câți kilometri de autostradă.

În același timp, acest guvern nu rezultă din alegeri. A fost scutit de calvarul unor promisiuni electorale. Deci nu i se va putea reproșa nimic pentru care și-a asumat responsabilitatea politică. Mai degrabă guvernul Cioloș va da seamă în fața președintelui. Klaus Iohannis a girat schimbarea.

Faptul că la votul de învestitură s-au primit voturi de la marile partide nu înseamnă că PNL și PSD își asumă și eventualul eșec. Cele două partide au propriile lor planuri de viitor. Fiecare se va situa într-o poziție favorabilă din punct de vedere electoral, anul viitor având loc două rânduri de alegeri.

Guvernul ar putea deveni o minge de ping pong între PNL și PSD, asistate de partidele mai mici. Există riscul de a fi sacrificat înainte de vreme, dacă liderii politici vor simți că le sunt lezate interesele. Guvernul învestit ieri are o sarcină ingrată. Trebuie să mulțumească pe toată lumea. Și strada, și partidele și populația și nu în ultimul rând trebuie să satisfacă pretențiile președintelui Klaus Iohannis.

Acest guvern format din oameni fără experiență trebuie să organizeze și alegerile. Are obligația de a pune în practică deciziile luate de fostul guvern PSD de majorare a salariilor și pensiilor. Dacă va ignora “moștenirea grea” guvernul Cioloș se va confrunta cu nemulțumirea bugetarilor cărora Victor Ponta le-a mărit salariile în ultima lui zi de prim ministru.

Având la dispoziție doar cinci zile pentru pregătirea programului de guvernare, premierul Dacian Cioloș va învăța din mers ce înseamnă să guvernezi într-un an electoral.