Papa Francisc l-a invitat pe Patriarhul Kirill: Să fim “adevăraţi făcători de pace”

Într-un mesaj de Paşti adresat capului Bisericii Ortodoxe Ruse – citat de Vatican News, Papa Francisc şi-a exprimat speranţa că Duhul Sfânt „ne va face adevăraţi făcători de pace”, făcând o trimitere imediată şi explicită la Ucraina.

Într-o scrisoare publicată pe 24 aprilie pe site-ul Patriarhiei Moscovei, Sfântul Părinte a scris: „Fie ca Duhul Sfânt să ne transforme inimile şi să ne facă adevăraţi făcători de pace, în special pentru Ucraina, care este devastată de război, astfel încât marea trecere pascală de la moarte la o viaţă nouă în Cristos să devină o realitate pentru poporul ucrainean, care tânjeşte după noi zori, care să pună capăt întunericului războiului”.

Portalul de ştiri online al Sfântului Scaun, a precizat că urarea de Paşti a fost trimisă nu doar Patriarhului Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii, ci şi capilor altor Biserici Răsăritene care sărbătoresc Paştele conform calendarului iulian.

Papa Francisc a anunţat săptămâna trecută că Vaticanul a anulat planurile pentru o întâlnire cu PF Kirill în iunie, la Ierusalim. Aceasta ar fi fost a doua întâlnire între cei doi lideri de la întâlnirea lor istorică din Cuba, din 2016.

Papa a declarat că relaţia sa cu PF Kirill era „foarte bună”, dar „diplomaţia noastră a înţeles că o întâlnire a noastră în acest moment ar putea provoca multă confuzie”. Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina în timpul unei videoconferinţe pe 16 martie.

Potrivit biroului de presă al Sfântului Scaun, Papa i-a spus Patriarhului: „A fost o vreme când chiar şi în Bisericile noastre vorbeam despre război sfânt sau drept. Astăzi nu mai putem vorbi aşa. S-a dezvoltat conştiinţa creştină a importanţei păcii.”

Episcopii catolici din întreaga Europă au făcut apel la PF Kirill – care este considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin – să se pronunţe împotriva invaziei ruseşti la scară largă a Ucrainei.

Abonează-te acum Online!
  1. y a spus: 01 iunie 2022, ora 09:12

    @Vasile. Aici te înşeli. El consideră că prin aceste acţiuni sunt readuse sub tutela lui ortodocşii ucraineeni. Acei ortodocşi care acum doar câţiva ani cu chiu cu vai s-au separat cu ajutorul Constantinopolului. Cum era şi normal. Acest război nu are absolut nici o logică. După Putin şi Kirill cred că aceşti ucraineeni sunt ceva ruşi pociţi care trebuiesc „salvaţi”. Iar la final ce mândru va fi Kirill că are saivanul mai plin de oiţe!?!? Problema este că cu această optică greşită oricine poate fi luat în vizor.

  2. Vasile a spus: 31 mai 2022, ora 18:38

    Din pacate Kirill nu poate condamna razboiul ucigator- ortodox impotriva ortodox- pentru ca va fi deportat in Sibiria. Este acelasi caine ca ucigasul Putin.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517