10.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Pataki Csaba, Gabriel Zetea, Adrian Albu. Titlul emisiunii: Premierul anunţă că bugetarii vor merge în şomaj tehnic.(reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici , invitaţi: Călin Durla, Ecaterina Andronescu, Maria Reiz, Claudiu Mondici . Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu şcoala? (reluare) 03.30 Spectacol de teatru 04.47 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia 06.00 Portret de artist 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Pataki Csaba, Gabriel Zetea, Adrian Albu. Titlul emisiunii: Premierul anunţă că bugetarii vor merge în şomaj tehnic.(reluare) 09.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Eugeniu Avram. 10.30 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 11.20 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Dăruieşte şi primeşti. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici , invitaţi: Călin Durla, Ecaterina Andronescu, Maria Reiz, Claudiu Mondici . Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu şcoala? (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Pataki Csaba, Gabriel Zetea, Adrian Albu. Titlul emisiunii: Premierul anunţă că bugetarii vor merge în şomaj tehnic.(reluare) 15.40 Teleshopping 16.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 17.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii: Zootehnia şi implicaţiile Coronavirusului. 18.00 Audienţe în direct, cu Victor Constantinovici (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct Victor Constantinovici (reluare)

Papa Francisc a primit în dar o replică fidelă a icoanei de la Peleş

Scris de Eva Laczko, 18 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

La sfârşitul audienţei generale din 15 ianuarie, părintele Pallai Béla, parohul bisericii greco-catolice maghiare Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, a înmânat o copie a icoanei din Peleş Sfântului Părinte, Papei Francisc.

După ce a supravieţuit la două războaie mondiale şi numeroase alte încercări ale istoriei, icoana a fost găsită în podul bisericii şi restaurată la Budapesta, apoi a fost expusă în Muzeul Naţional din Budapesta, şi în castelul Festetics din Keszthely, după care în 2012 a fost readusă în satul de provenienţă, Peleş, din judeţul Satu Mare, unde mii de pelerini o vizitează nu numai cu ocazia sărbătorilor Mariane, dar şi în cursul întregului an.

Acest mic cadou pentru Papă este o reamintire la vizita Sanctităţii Sale în România din partea greco-catolicilor maghiari din Partium. Papa Francisc a ascultat curios cum icoana reprezintă un pod între maghiari şi romăni, între credincioşi de rit oriental şi latin. Icoana datează din anii 1700 şi făcea parte din primul iconostas ai bisericii satului. În anii 1906 la cumpărarea noului iconostas s-a încercat restaurarea ei, dar nimeni nu a acceptat această lucrare, însā în 2012 un student a reuşit s-o refacă în forma sa originală. S-a realizat şi un amvon pentru icoană, ca pelerinii care vin aici să se roage să ajungă cât mai aproape de ea. Pentru cei care îşi aduc doleanţele la Peleş şi afirmă că rugăciunile lor au găsit ascultare, acestea se notează. La sfârşitul acestei scurte întâlniri, Papa Francisc a trimis binecuvântare credincioşilor păstoriţi de parohul Pallai, pe lucrările de renovare a bisericii, pe întreaga familie a părintelui şi tuturor greco-catolicilor maghiari din Partium.

Scurt istoric al icoanei

Starea în care a fost găsită pictura nu oferea prea multe şanse să mai poată fi expusă vreodată.

La începutul secolului XVIII, familia Becsky a colonizat satul Peleş cu iobagi greco-catolici, cei mai mulţi localnici fiind şi acum greco-catolici maghiari. Chiar în primii ani a fost ridicată şi prima biserică, aceasta fiind construită din lemn, la începutul anilor 1700. Populaţia crescând, în 1821 au fost puse temeliile unei noi biserici, din cărămidă. Clădirea veche, care a rămas în interiorul celei noi, în 1832 a fost demolată, materialele fiind scoase bucată cu bucată. Noua biserică în 1907 a fost dotată cu un nou iconostas. În 1927 biserica a fost renovată integral.

În a doua jumătate a secolului XX atât comunitatea parohială cât şi biserica au avut de suferit în furtuna istoriei.
Actualul paroh, care slujeşte aici din 2001, spunea că în podul bisericii s-a găsit un tezaur inestimabil: icoana Născătoarei de Dumnezeu, probabil, fosta icoană împărătească din iconostasul vechi. În timpul restaurării, pe tablou au fost sesizate găuri la nivelul gâtului personajelor, fapt care indică împodobirea icoanei cu bijuterii. Se ştie că pe vremuri cu bijuterii au fost împodobite picturile considerate “icoane făcătoare de minuni”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.