Pandemia, o temă electorală | Informaţia Zilei

Pandemia, o temă electorală

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 aprilie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Este ciudat cum fiecare ţară îşi face propriul calendar de  relaxare şi reluarea activităţilor sociale şi economice.

Este adevărat că nici coronavirusul nu a intrat concomitent în toate ţările, dar cu toate acestea s-ar putea să dispară brusc de peste tot. Cine ştie, poate se va descoperi o substanţă miraculoasă şi vom scăpa de dezifectanţi, de săpun, de spălatul de o sută de ori pe zi pe mâini şi mai ales de măşti.

Pe de altă parte, un savant din Israel, şeful programului de studii de securitate de la Universitatea din Tel Aviv, preşedintele Consiliului Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare, spune că virusul dispare de la sine după 70 de zile. Dacă este aşa, înseamnă că relaxarea nu va veni de la guverne, ci de la mama-natură.

Până la confirmarea – sau infirmarea – acestei teorii liniştitoare fiecare guvern are propriul lui program de relaxare şi repornire a economiei.

Ungaria, de exemplu, este în faţa României cu 11 zile, în timp ce restricţiile au fost introduse mai devreme decât la noi.

  Diferenţele de abordare sunt consecinţele unor interese politice. Fiecare guvern încearcă să ia măsurile care sunt  cât mai aproape de dorinţele populaţiei. Se ţine seama de sfaturile specialiştilor însă nu în totalitate. Nu experţii au ultimul cuvânt.

Preşedinţii, premierii, ţin să transmită ei înşişi măsurile care urmează să fie luate. Klaus Iohannis a transmis el personal decizia de a nu se mai deschide şcolile. Ludovic Orban anunţă el personal măsurile de susţinere a economiei. La fel se procedează peste tot, în SUA, în Franţa, în Germania etc. Liderii aflaţi în opoziţie mai strecoară şi ei câte o replică, mai prezintă soluţii alternative, acuzând guvernul că va suporta consecinţele dacă nu le aplică.

România se află într-o situaţie specială. Imediat ce va trece pandemia se intră în focurile alegerilor locale. Cel mai probabil vor fi organizate în luna septembrie. Candidaţii, mai ales primarii în funcţie, vor fi judecaţi şi pentru modul în care s-au comportat în timpul crizei de coronavirus, cum au avut grijă de locuitorii localităţii pe care o gospodăreşte.

  Criza coronavirusului va fi una dintre temele intens dezbătute. Dacă înainte de apariţia Covid-19 PNL era cotat foarte sus în sondaje, la peste 37%, pe măsură ce se intră tot mai adânc în criză scad şi procentele partidului.

Revenirea la situaţia electorală de dinainte depinde de câţi bani va fi dispus guvernul Orban să aloce pentru ajutorarea firmelor, pentru sprijinirea oamenilor.

     Metode de a recâştiga capitalul electoral pierdut se vor găsi. Anularea amenzilor, ca şi împărţirea măştilor gratuite, se pot  transforma într-un cadou electoral. Desigur, spre disperarea partidelor de opoziţie.

Amenzile pentru ieşirea din casă fără fişă completată se ridică la aproape 100 de milioane de euro. Suma va creşte considerabil până în 15 mai când  preşedintele a anunţat că nu vor mai trebui completate declaraţiile pe propria răspundere.

Vine 1 mai, cu tradiţionala ieşire la iarbă verde. Vom vedea cu câte amenzi se va lăsa.

Când va trece pandemia, de bucurie primul ministru, poate chiar preşedintele, va anunţa că sunt iertate amenzile. Şi vor fi câteva sute de mii de cetăţeni, plus familiile lor. Cum să nu voteze partidul care întâi i-a încărcat cu 2000 de lei, apoi i-a iertat?  Opoziţia, la rândul ei, s-a implicat în rezolvarea unor probleme, prin donaţii. Toate acestea vor fi dezbătute, învârtite pe toate părţile pentru a obţine voturile cetăţenilor.

Pe cât de neobişnuită a fost viaţa în timpul coronavirusului, pe atât de interesantă va fi şi după trecerea pericolului. Criza a modificat deja comportamentul oamenilor, influenţând foarte puternic şi discursul politic.

Suntem încă la începutul schimbării.  Odată cu declanşarea campaniei electorale vom avea mari surprize din partea tuturor politicienilor.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345