Image 1
Image 2

Pandemia, corupția și bătrânețea politică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Printre puzderia de evenimente, care de care mai mărunte și fără importanță pe termen lung, chiar și confruntarea dintre Donald Trump și Joe Biden a părut plictisitoare. Nu merita să te scoli la patru dimineața pentru a constata că cei doi contracandidați nu au spus nimic nou.

Deși în vârstă, Trump are 74 de ani, iar Biden 77, confruntarea dintre cei doi candidați la președinția SUA nu a fost ca între doi bătrânei. Niciunul nu-și trădează vârsta.

Ca să facem o glumiță, nu păreau a face parte din simpatizanții unui partid care promite majorarea pensiilor cu 40%.

Subiectele dezbătute erau previzibile. De fapt, chiar acest lucru li s-a reproșat competitorilor. Au vorbit, evident contradictoriu, despre pandemie, despre corupție, despre Rusia, China și Corea de Nord. Nimic nou.

Trump continuă să-l acuze pe Biden că fiul lui a făcut afaceri în Rusia și Ucraina, iar candidatul democrat i-a reproșat lui Trump că a făcut afaceri în Rusia și plătește taxe și impozite în China. De remarcat că în timpul dezbaterii Trump nu a menționat că fiul lui Biden ar fi făcut afaceri și în România.

Opiniile lor despre pandemie nu se deosebesc cu nimic de  modul în care în toate țările opoziția acuză puterea că nu a gestionat bine criza.

Deja se trage concluzia că a fost cea mai slabă confruntare televizată între candidații prezidențiali din întreaga istorie a dezbaterilor televizate. Prima a avut loc în 1960 între Kennedy și Nixon.

România, ca țară care depinde de Statele Unite, a așteptat cu mare interes confruntarea, dar niciun oficial român nu este atât de neinspirat încât să-și permită să aibă o opinie personală. Nu se știe care dintre ei va fi președinte după alegerile din 3 noiembrie. Deci trebuie să fim prevăzători, să nu repetăm greșeala lui Mircea cel Bătrân care l-a susținut  pe unul din fiii sultanului care nu a avut șansa să ajungă sultan. Baiazid avea să se răzbune. De atunci, domnitorii români au fost mai atenți când se schimbau sultanii, regii, împărații, dar și președinții Statelor Unite.

America voteză deja, prin corespondență. Candidatul democrat Joe Biden are un avantaj în sondaje, dar situația se poate schimba până în 3 noiembrie, ziua alegerilor.

Dacă americanii au scandalurile lor, noi le avem pe ale noastre. După o lună, în 6 decembrie, vor avea loc alegeri și în România. Se alege un nou parlament. Confruntările au început destul de timid. La modul general PNL, ca partid de guvernare, se confruntă cu PSD, dar primele bătălii par să se ducă între cei ce sunt considerați viitori parteneri de guvernare.

Protagoniștii primului scandal electoral sunt PNL și USR.  Motivul: la votul pentru desemnarea președintelui Consiliului Legislativ parlamentarii USR ar fi votat candidatul PSD, nimeni altul decât fostul ministru al Justiției supranumit “altă întrebare”. Florin Iordache va superviza toate actele legislative emise de guvern. La schimb, parlamentarii PSD au votat un vicepreședinte al Consiliului Legislativ propus de USR. O mână spală pe alta. Stânga o spală pe dreapta și dreapta pe stânga.

:i în România subiectele dezbătute în campania electorală vor fi dictate de situația reală din teren. Pandemia și corupția sunt indisolubil legate între ele. Pandemia și corupția nu lasă loc de manifestare, de prezentare a programelor de guvernare. Poate că partidele nici nu-și doresc acest lucru. Este mult mai la îndemână pentru opoziție să arate că guvernul nu a gestionat bine criza de pandemie, iar guvernului îi vine mai ușor să-și prezinte măsurile de protecție, măsurile de susținere și repornire a economiei.

  De asemenea, tema corupției este una facilă, la îndemâna tuturor din moment ce se pot lansa acuzații fără să prezinți probe.

Putem spune, fără să greșim, că din acest punct de vedere am ajuns la nivelul americanilor. Pandemie au ei, avem și noi. Corupție au ei, avem și noi. Ce nu avem? Bătrâni. Politicieni bătrâni.

Ne lipsesc doi pensionari care să se acuze reciproc. Avem, în schimb, tineri care se aruncă în luptă cu mai puțină energie decât candidații de 74 și 77 de ani. 

Până mai ieri Victor Ponta se tot lăuda și se mira de tinerețea lui. Călin Popescu Tăriceanu, la 67 de ani, ni se pare bătrân și mulți îl trimit la plimbare. La 69 de ani, Traian Băsescu este mai tânăr decât Donald Trump cu cinci ani și cu opt ani mai tânăr decât Joe Biden.

Iată că dezbaterea dintre candidații prezidențiali din SUA ne relevă un lucru: nu prea avem bătrâni în politică. Atunci de ce ni se pare atât de bătrânicioasă clasa politică, viața politică din România?

Limitele populismului

Refuzul fermierilor ieșiți la proteste de a dialoga cu George Simion arată că atracția pentru noua mișcare numită AUR și-a atins limita.