17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Până şi Iohannis poate fi populist

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Se va discuta mult pe marginea deciziei preşedintelui Iohannis de a promulga legea majorării salariilor bugetarilor cu 10%. Nu vor beneficia de majorare toţi salariaţii din sectorul de stat. Ar fi vorba despre vreo 200.000 de angajaţi. Efortul bugetar se ridică la 5 miliarde de lei. Circa un miliar de  euro nu vor mai intra în investiţii, ci în consum. Premierul s-a grăbit să explice că banii vor fi supliniţi de fondurile europene. Slabă explicaţie.

De ce s-a grăbit preşedintele? Cel mai direct răspuns ar fi că de teama de a nu crea tensiune în societate. A doua explicaţie ar putea fi că s-a înţeles cu Liviu Dragnea. PSD se angaja să voteze învestirea guvernului Cioloş, în schimbul majorării salariilor. PSD ţine foarte mult la majorare pentru că majoritatea dintre beneficiari fac parte din bazinul său electoral.

De altfel, PSD va continua să-şi protejeze electoratul prin măsuri populiste. Va negocia cu guvernul minoritar Tăriceanu. Va proceda aşa cum făcea UDMR când de voturile sale depindea majoritatea parlamentară.

Atâta vreme cât PNL nu reuşeşte să încropească o majoritate care să susţină guvernul Cioloş, fosta coaliţie va manevra din umbră mişcările noului guvern. PSD, UNPR şi ALDE sunt obligaţi să lucreze împreună. Călin Popescu Tăriceanu a încercat o manevră de unul singur anunţând că nu mai este funcţională coaliţia. Are o altă soluţie? O apropiere de PNL ar însemna disoluţia micului partid improvizat după spargerea USL. Mai degrabă ALDE va intra în disoluţie prin migrarea parlamentarilor săi unul câte unul spre PNL.

PSD îşi pune mai multe speranţe în UNPR. Partidul lui Gabriel Oprea are vreo 67 de parlamentari, adunaţi de peste tot. Şi în cazul acesta, migrarea spre PNL este o decizie la nivel de persoană. Dar până la adunarea unui număr suficient de parlamentari pentru a se putea vorbi despre o majoritate este cale lungă. PNL nu are un lider cu putere de convingere. Partidul este fragil, nesigur, nu creează niciun fel de orizont de aşteptare.

Mai degrabă Klaus Iohannis aşteaptă incidente care să zdruncine fosta coaliţie decât o soluţie din partea PNL. Cum ar fi condamnarea lui Liviu Dragnea sau debarcarea lui Gabriel Oprea de la conducerea UNPR în urma accidentului în care a murit poliţistul din fruntea coloanei. Pentru a-şi menţine popularitatea preşedintele nu ezită să recurgă la măsuri populiste. Promulgarea legii privind majorarea salariilor înainte de a fi adoptată legea salarizării unitare este un prim exemplu.

Lecţia populismului o vor învăţa destul de rapid şi tehnocraţii. Ministrul de Finanţe, de pildă, nu a avut nicio reacţie. Nu a spus nici că are bani, nici că n-are bani. Dacian Cioloş tinde să devină liderul informal al întregului guvern. Dar vicepremierul Vasile Dâncu este unul dintre cei mai buni teoreticieni şi un comunicator captivant. Are şi o gândire  economică sănătoasă. Are soluţii, deocamdată teoretice, pentru stabilirea unui echilibru între zonele dezvoltate şi cele nedezvoltate. De pildă s-ar putea accesa mai uşor fondurile europene dacă proiectele ar fi împărţite pe judeţe. Fondurile guvernamentale, de asemenea, s-au concentrat în jurul marilor oraşe. Din simplul motiv că acolo se află cei mai mulţi alegători. Dezechilibrele majore dintre judeţe este o consecinţă a politicilor populiste dusă de toate partidele. Este posibil ca în curând Vasile Dâncu să se remarce ca adevăratul lider al guvernului de tehnocraţi. Prima consecinţă va fi crearea unei tensiuni în interiorul guvernului, dar şi o redimensionare a poziţiei preşedintelui faţă de guvernul său şi faţă de partidele parlamentare.

Abonează-te acum Online!