Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Lorand Turos. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu fondul de pensii din pilonul II? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Ciocan, Ştefan Ressler, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis iese din ce în ce mai des în mulţime. (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla . 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat:Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Lorand Turos. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu fondul de pensii din pilonul II? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Carmen Sas. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Ciocan, Ştefan Ressler, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis iese din ce în ce mai des în mulţime. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.50 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiuni: Îngrijirea tenului primăvara. 15.25 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat:. 18.30 Şedinţă a consiliului local Satu Mare 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură. 22.30 Concert 23.30 Ştiri

Până şi Iohannis poate fi populist

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Se va discuta mult pe marginea deciziei preşedintelui Iohannis de a promulga legea majorării salariilor bugetarilor cu 10%. Nu vor beneficia de majorare toţi salariaţii din sectorul de stat. Ar fi vorba despre vreo 200.000 de angajaţi. Efortul bugetar se ridică la 5 miliarde de lei. Circa un miliar de  euro nu vor mai intra în investiţii, ci în consum. Premierul s-a grăbit să explice că banii vor fi supliniţi de fondurile europene. Slabă explicaţie.

De ce s-a grăbit preşedintele? Cel mai direct răspuns ar fi că de teama de a nu crea tensiune în societate. A doua explicaţie ar putea fi că s-a înţeles cu Liviu Dragnea. PSD se angaja să voteze învestirea guvernului Cioloş, în schimbul majorării salariilor. PSD ţine foarte mult la majorare pentru că majoritatea dintre beneficiari fac parte din bazinul său electoral.

De altfel, PSD va continua să-şi protejeze electoratul prin măsuri populiste. Va negocia cu guvernul minoritar Tăriceanu. Va proceda aşa cum făcea UDMR când de voturile sale depindea majoritatea parlamentară.

Atâta vreme cât PNL nu reuşeşte să încropească o majoritate care să susţină guvernul Cioloş, fosta coaliţie va manevra din umbră mişcările noului guvern. PSD, UNPR şi ALDE sunt obligaţi să lucreze împreună. Călin Popescu Tăriceanu a încercat o manevră de unul singur anunţând că nu mai este funcţională coaliţia. Are o altă soluţie? O apropiere de PNL ar însemna disoluţia micului partid improvizat după spargerea USL. Mai degrabă ALDE va intra în disoluţie prin migrarea parlamentarilor săi unul câte unul spre PNL.

PSD îşi pune mai multe speranţe în UNPR. Partidul lui Gabriel Oprea are vreo 67 de parlamentari, adunaţi de peste tot. Şi în cazul acesta, migrarea spre PNL este o decizie la nivel de persoană. Dar până la adunarea unui număr suficient de parlamentari pentru a se putea vorbi despre o majoritate este cale lungă. PNL nu are un lider cu putere de convingere. Partidul este fragil, nesigur, nu creează niciun fel de orizont de aşteptare.

Mai degrabă Klaus Iohannis aşteaptă incidente care să zdruncine fosta coaliţie decât o soluţie din partea PNL. Cum ar fi condamnarea lui Liviu Dragnea sau debarcarea lui Gabriel Oprea de la conducerea UNPR în urma accidentului în care a murit poliţistul din fruntea coloanei. Pentru a-şi menţine popularitatea preşedintele nu ezită să recurgă la măsuri populiste. Promulgarea legii privind majorarea salariilor înainte de a fi adoptată legea salarizării unitare este un prim exemplu.

Lecţia populismului o vor învăţa destul de rapid şi tehnocraţii. Ministrul de Finanţe, de pildă, nu a avut nicio reacţie. Nu a spus nici că are bani, nici că n-are bani. Dacian Cioloş tinde să devină liderul informal al întregului guvern. Dar vicepremierul Vasile Dâncu este unul dintre cei mai buni teoreticieni şi un comunicator captivant. Are şi o gândire  economică sănătoasă. Are soluţii, deocamdată teoretice, pentru stabilirea unui echilibru între zonele dezvoltate şi cele nedezvoltate. De pildă s-ar putea accesa mai uşor fondurile europene dacă proiectele ar fi împărţite pe judeţe. Fondurile guvernamentale, de asemenea, s-au concentrat în jurul marilor oraşe. Din simplul motiv că acolo se află cei mai mulţi alegători. Dezechilibrele majore dintre judeţe este o consecinţă a politicilor populiste dusă de toate partidele. Este posibil ca în curând Vasile Dâncu să se remarce ca adevăratul lider al guvernului de tehnocraţi. Prima consecinţă va fi crearea unei tensiuni în interiorul guvernului, dar şi o redimensionare a poziţiei preşedintelui faţă de guvernul său şi faţă de partidele parlamentare.

Abonează-te acum Online!