Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Palatele îngemănate

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Una dintre cauzele războiului dintre palate, evident este vorba despre palatele puterii, Victoria şi Cotroceni, a fost competiţia pentru plecarea la Bruxelles. Nu odată Băsescu şi Ponta s-au contrat atunci când unul dintre ei trebuia să reprezinte România la Consiliul Europei sau la alte întâlniri ale oficialilor europeni. Uneori au plecat amândoi, cu avioane diferite în acelaşi loc, pentru ca apoi să se ignore reciproc.

Disputa a fost lăsată moştenire. Şi după ce a ajuns preşedinte Klaus Iohannis, problema nu s-a rezolvat.

Fostul premier Victor Ponta, în urma unei vizite care considera că este de competenţa premierului spunea că Iohannis a mers la Bruxelles ca surda la horă. Sursa acestor conflicte trebuie căutată în litera Constituţiei. Pe de altă parte, când premierul este de aceeaşi parte a baricadei, dispare problema.

S-ar părea că acum cele două palate se află într-o peioadă de pace. Războiul a fost lăsat în urmă. Preşedintele Iohannis, de la instalarea noului guvern de tehnocraţi nu a avut nimic de obiectat. Dacian Cioloş a fost autorizat să reprezinte România la una dintre ultimele întâlniri din acest an, pe data de 17 şi 18 decembrie. Dar unde nu-i ceartă nu există nici un mare interes faţă de eveniment.

De la instalarea Guvernului Cioloş nu a trecut încă o lună de zile. Noul guvern a lucrat zi de zi, însă deocamdată nu se poate reţine nicio măsură care să-l deosebească de fostul guvern. Cu excepţia promisiunilor că va depolitiza administraţia. Guvernul PSD nu ar fi ajuns să promită aşa ceva. Forţa unui partid constă în numărul de oameni pe care îi are în instituţii.

Fiind un guvern de tehnocraţi se presupune că nu are niciun interes să menţină în structurile administrative oameni de la niciun partid. Aşadar, dacă va demara o acţiune de epurare pe criterii politice, vor pleca din administraţie şi cei care fac parte din alte partide. În special din PNL. Ce se va întâmpla cu simpatizanţii preşedintelui Iohannis? Desigur că există prin toate instituţiile.

Cum preşedintele nu are partid, nu pot fi acuzaţi că fac politică. Teoretic, nici premierul Cioloş nu face politică. Fiind independent, cum Parlamentul European este organizat pe criterii politice, şi Comisia Europeană are tot o structură politică. Stânga şi dreapta, mai precis popularii europeni şi social democraţii sunt pe poziţii de adversitate politică. Trebuie să fii într-o tabără sau alta.

Dacian Cioloş nu a ascuns niciodată faptul că este un om de dreapta. Câtă vreme a fost consilier european pe probleme de agricultură sau ca simplu funcţionar, întotdeauna s-a aflat în tabăra popularilor. Aşadar, el fiind de dreapta şi guvernul pe care îl conduce este de dreapta.

Evident că şi la următoarea întâlnire a Consiliului European la care preşedintele Iohannis l-a delegat să participe, premierul României va adopta aceeaşi poziţie pe care o va urma dreapta europeană.

  Preşedintele nu trebuie să aibă nicio emoţie. De fapt începem să înţelegem ce înseamnă “guvernul meu”. Provenind din PNL, deci dintr-un partid de dreapta, preşedintele Iohannis spunând că îşi doreşte un guvern al lui, transmitea că îşi doreşte un guvern de dreapta.

Simplu ca bună ziua. Lucrurile încep să se complice când preşedintele şi premierul nu se vor înţelege la nivel personal. Nicio doctrină din lume nu va împăca cele două palate dacă preşedintele şi premierul vor fi ca pisica şi câinele, chiar dacă amândoi vor avea aceleaşi convingeri politice. Deocamdată nu este cazul. Relaţia dintre Iohannis şi Cioloş începe să semene cu idila politică dintre Băsescu şi Boc. Nici o astfel de pace n u e bună. Este preferabil un război pragmatic.

Abonează-te acum Online!