20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Palatele îngemănate

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Una dintre cauzele războiului dintre palate, evident este vorba despre palatele puterii, Victoria şi Cotroceni, a fost competiţia pentru plecarea la Bruxelles. Nu odată Băsescu şi Ponta s-au contrat atunci când unul dintre ei trebuia să reprezinte România la Consiliul Europei sau la alte întâlniri ale oficialilor europeni. Uneori au plecat amândoi, cu avioane diferite în acelaşi loc, pentru ca apoi să se ignore reciproc.

Disputa a fost lăsată moştenire. Şi după ce a ajuns preşedinte Klaus Iohannis, problema nu s-a rezolvat.

Fostul premier Victor Ponta, în urma unei vizite care considera că este de competenţa premierului spunea că Iohannis a mers la Bruxelles ca surda la horă. Sursa acestor conflicte trebuie căutată în litera Constituţiei. Pe de altă parte, când premierul este de aceeaşi parte a baricadei, dispare problema.

S-ar părea că acum cele două palate se află într-o peioadă de pace. Războiul a fost lăsat în urmă. Preşedintele Iohannis, de la instalarea noului guvern de tehnocraţi nu a avut nimic de obiectat. Dacian Cioloş a fost autorizat să reprezinte România la una dintre ultimele întâlniri din acest an, pe data de 17 şi 18 decembrie. Dar unde nu-i ceartă nu există nici un mare interes faţă de eveniment.

De la instalarea Guvernului Cioloş nu a trecut încă o lună de zile. Noul guvern a lucrat zi de zi, însă deocamdată nu se poate reţine nicio măsură care să-l deosebească de fostul guvern. Cu excepţia promisiunilor că va depolitiza administraţia. Guvernul PSD nu ar fi ajuns să promită aşa ceva. Forţa unui partid constă în numărul de oameni pe care îi are în instituţii.

Fiind un guvern de tehnocraţi se presupune că nu are niciun interes să menţină în structurile administrative oameni de la niciun partid. Aşadar, dacă va demara o acţiune de epurare pe criterii politice, vor pleca din administraţie şi cei care fac parte din alte partide. În special din PNL. Ce se va întâmpla cu simpatizanţii preşedintelui Iohannis? Desigur că există prin toate instituţiile.

Cum preşedintele nu are partid, nu pot fi acuzaţi că fac politică. Teoretic, nici premierul Cioloş nu face politică. Fiind independent, cum Parlamentul European este organizat pe criterii politice, şi Comisia Europeană are tot o structură politică. Stânga şi dreapta, mai precis popularii europeni şi social democraţii sunt pe poziţii de adversitate politică. Trebuie să fii într-o tabără sau alta.

Dacian Cioloş nu a ascuns niciodată faptul că este un om de dreapta. Câtă vreme a fost consilier european pe probleme de agricultură sau ca simplu funcţionar, întotdeauna s-a aflat în tabăra popularilor. Aşadar, el fiind de dreapta şi guvernul pe care îl conduce este de dreapta.

Evident că şi la următoarea întâlnire a Consiliului European la care preşedintele Iohannis l-a delegat să participe, premierul României va adopta aceeaşi poziţie pe care o va urma dreapta europeană.

  Preşedintele nu trebuie să aibă nicio emoţie. De fapt începem să înţelegem ce înseamnă “guvernul meu”. Provenind din PNL, deci dintr-un partid de dreapta, preşedintele Iohannis spunând că îşi doreşte un guvern al lui, transmitea că îşi doreşte un guvern de dreapta.

Simplu ca bună ziua. Lucrurile încep să se complice când preşedintele şi premierul nu se vor înţelege la nivel personal. Nicio doctrină din lume nu va împăca cele două palate dacă preşedintele şi premierul vor fi ca pisica şi câinele, chiar dacă amândoi vor avea aceleaşi convingeri politice. Deocamdată nu este cazul. Relaţia dintre Iohannis şi Cioloş începe să semene cu idila politică dintre Băsescu şi Boc. Nici o astfel de pace n u e bună. Este preferabil un război pragmatic.

Abonează-te acum Online!