00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 01.30 Conversaţii nocturne 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Legea cauzei şi a efectului. 04.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Sezonierii din vara aceasta. 05.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: Cum este să trăieşti 4 ani în Dubai?. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Instalaţii modern de distilat borfot de fructe. 10.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: O nouă generaţie de ziarişti. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 13.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Cum ne influenţează gândurile viaţa? 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 16.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Uciderea mistreţilor între necessitate şi obligaţie. 17.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob şi Irina Tămăşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 23.08.2019

Pădurile tropicale vor absorbi tot mai puţin CO2 ca urmare a schimbărilor climatice

Scris de Cristina Bursuc, 23 iulie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Schimbari climatice

Schimbari climatice

Procesul de încălzire globală diminuează capacitatea pădurilor tropicale de a absorbi dioxidul de carbon (CO2) din atmosferă, se arată într-un studiu condus de biologul spaniol Pep Canadell şi publicat marţi în Australia, relatează Agerpres.

Cercetătorul reaminteşte că pădurile tropicale şi oceanele consumă o parte semnificativă a dioxidului de carbon şi reduc astfel efectele schimbărilor climatice. ‘Mai mult de jumătate din toate emisiile de dioxid de carbon sunt absorbite de oceane şi de vegetaţie, ceea ce înseamnă 10 miliarde de tone de CO2 anual’, precizează acesta. 

Obiectivul respectivului studiu a fost ca, pe baza analizei variaţiilor anuale ale dioxidului de carbon din atmosferă în paralel cu schimbările de climă şi temperatură între anii 1958 şi 2011, să se determine reacţia pădurilor tropicale în faţa schimbărilor climatice şi să se facă o proiecţie asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în următorul secol sub aspectul evoluţiei temperaturilor la nivel global. Studiul ia în calcul şi variabile multianuale cauzate de factori precum fenomenul El Nino, ce provoacă o creştere a temperaturilor, sau erupţiile vulcanice, care duc la o scădere a acestora. 

’Pădurile au un mod specific de a răspunde schimbărilor de temperatură, iar atunci când aceasta creşte ele absorb mai puţin dioxid de carbon’, afirmă Canadell, membru al Panelului ONU asupra Schimbărilor Climatice care a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 2007. 

Creşterea temperaturii determină o diminuare a fotosintezei arborilor şi o sporire a microbilor în sol, consecinţa fiind o diminuare a capacităţii pădurii tropicale de a absorbi dioxidul de carbon. 

Studiul trage concluzia că, deşi pomii tropicali şi-au demonstrat rezistenţa în faţa variaţiilor anuale de temperatură, ei vor fi afectaţi de perturbările permanente implicate de schimbările climatice. ‘Pădurile tropicale se vor transforma în cele mai ineficiente transformatoare de dioxid de carbon, astfel că o cantitate tot mai mare din acesta va rămâne în atmosferă, ca urmare a arderii combustibililor fosili şi a activităţilor de despădurire’, conchide cercetătorul spaniol.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.