Image 1
Image 2

“Pădurea spânzuraților” inspiră un nou film

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lungmetrajul “Apostolul Bologa”, regizat de Dominic Dembinski, adaptare a romanului “Pădurea spânzuraţilor” al lui Liviu Rebreanu, va fi lansat la Televiziunea Română, la finalul acestei luni, iar pe marile ecrane va putea fi vizionat în cadrul unor festivaluri de film.

“Apostolul Bologa” este descris ca un poem cinematografic şi este realizat de Casa de Producţie a TVR. Calvarul personajului principal este imaginat ca o poveste a mântuirii pe care sufletul spânzuratului o parcurge, transmite TVR.

Povestea este spusă de actorii Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaş, Mircea Postelnicu, George Constantinescu şi Albert Demeter.

“Diverse credinţe ale lumii mărturisesc faptul că există un timp scurt în care sufletul, desprins de trup, în drumul său către Vămile Judecăţii celeste, are acces la locurile prin care a călătorit şi la sensul făptuirilor sale după ce s-a dezlegat de lume”, spune Dominic Dembinski. “Tânărul locotenent Apostol Bologa parcurge un drum iniţiatic în care, privindu-se în fosta viaţă, pricepe că târziu a putut deprinde rostul adevăratei iertări izbăvitoare, doar prin trăirea calvarului ce-l ocroteşte, paradoxal, printr-o moarte martirică – un eveniment tragic ce-i curmă viaţa, dar îi dăruieşte sensul ei”.

Structurat ca un vis în vis, în care lucrurile văzute sunt făcute din lucruri nevăzute, filmul are o abordare îndrăzneaţă şi neconvenţională nu doar a structurii romanului, ci şi prin ineditul construcţiei montajului – tip puzzle, călătoria sufletului în timp imaginată de regizor nefiind cronologică.

Imaginea filmului este semnată de Daniel Şerbănică, montajul de Dragoş Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Satmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, Matei Bucur Mihăescu semnează muzica, iar Mihaela Constantinescu ilustraţia muzicală. Este o producţie a Casei de Producţie TVR, după un scenariu semnat de Dominic Dembinski, producător delegat Demeter Andras. Filmul face parte din proiectele Casei de Producţie TVR dedicate Centenarului Marii Uniri.

Romanul lui Rebreanu a mai fost ecranizat în 1964. A fost primul film românesc care a obținut o largă recunoaștere internațională. În anul 1966 a câștigat categoria „Première Oeuvre” a festivalului de film de la Cannes.

Producția a fost realizată de Studioul Cinematografic “București”, care funcționa deja în noul Centru de Producție  construit la Buftea. A fost realizat de cunoscutul regizor Liviu Ciulei, acesta alegând în rolul principal, al locotenentului Apostol Bologa, pe tânărul (pe atunci) actor Victor Rebengiuc, rol care l-a consacrat pe acesta în lumea cinematografului. În film mai joacă, de asemenea, însuși regizorul (în rolul lui Klapka) și actrița Ana Széles (în rolul Ilonei). Este o producție alb-negru.

Filmul a fost foarte bine primit atât de critică cât și de publicul românesc. Autoritățile comuniste ale timpului au fost mulțumite că cinematografia noastră a reușit să producă filme în conformitate cu preceptele noii revoluții culturale. Dar, mai presus de toate, filmul scotea în evidență capacitatea lui Ciulei de a gândi și în termeni cinematografici, de a produce valori deosebite care puteau să facă față exigențelor circuitului internațional.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with