Image 1
Image 2

Pacienţii sătmăreni sunt nevoiţi să-şi achite investigaţiile solicitate de Comisia de evaluare a capacităţii de muncă

Sigla Informatia Zilei
Pacienţii sătmăreni sunt nevoiţi să-şi achite investigaţiile solicitate de Comisia de evaluare a capacităţii de muncă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mai mulţi pacienţi sătmăreni, dar şi medici, implicit instituţii din Sănătate au sesizat în reperate rânduri lacunele legislative ce vizează serviciilor medicale solicitate în vederea expertizei capacităţii de muncă, a încadrării şi reevaluării gradului de handicap. Pacienţii în cauză se plâng că sunt purtaţi pe drumuri pe la mai multe specialităţi, iar analizele şi consultaţiile trebuie să le suporte din buzunarul propriu, fiind extrem de costisitoare, deşi nu le-au solicitat ei personal. La rândul lor, medicii spun că nu pot să prescrie pacienţilor consultaţii şi analize gratuite întrucât acestea nu sunt cuprinse în pachetul serviciilor decontate de casa de asigurări de sănătate. Astfel oamenii ajung să plătească o serie de investigaţii, a căror sumă de cele mai multe ori depăşeşte valoare pensiei de handicap pe care o primesc, doar pentru că o instituţie doreşte să le cunoască starea de sănătate.

Ţn acest sens există inclusiv o propunere legislativă din partea medicului Paula Mare privind finanţarea asistenţei medicale la cererea comisiei de expertiza muncii din cadrul  Agenţiei pentru protecţie socială şi protecţia copilului, care să se facă din bugetul Ministerului Muncii şi protecţiei sociale. Este vorba despre acele servicii solicitate în vederea expertizei capacităţii de muncă, a încadrării şi reevaluării gradului de handicap.

Medicul este de părere că aceste servicii, o dată ce sunt la cererea unei instituţii, ar trebui suportate din bugetul propriu şi nu pe cheltuiala asiguraţilor sau ar trebui să se găsească o variantă prin să beneficieze de ele în cadrul asigurărilor de sănătate, de vreme ce pacienţii sunt plătitori la Sănătate. Dr. Paula Mare, director medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a spus că propunerea legislativă a fost înaintată decidenţilor în repetate rânduri, ultima dată, la sfârşitul lunii februarie 2015 când a ajuns în atenţia Ministerului Sănătăţii şi speră ca să se ţină cont de toate argumentele aduse în favoarea susţinerii doleanţelor pacienţilor.

 

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

1 comentariu

Lasă un răspuns

Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare

IFPLUSPROTEST SANATATE

Mii de salariați din Satu Mare riscă să nu-și primească salariul la timp

Situație fără precedent în sistemul sanitar românesc. Spitalele au ajuns în incapacitate de plată a cheltuielilor de funcționare, medicamentelor și salariilor angajaților ca urmare a protestului generalizat al caselor de asigurări de sănătate.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now