Image 1
Image 2

Profesorul sătmărean Ovidiu Pop şi-a întregit palmaresul cu încă două volume

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

lansare-carte-ovidiu-popVineri, în sala amfiteatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, profesorul de matematică dr. Ovidiu Pop şi-a lansat încă două volume, întregindu-şi astfel bogatul său palmares de apariţii editoriale.


Este vorba de volumele intitulate “Poveşti pentru oameni …mari si …mici“ şi “Selected Problems for Mathematical Contests”, prima fiind un grupaj de microeseuri, iar a doua o culegere de probleme de matematică, scrisă în limba engleză şi avându-l coautor pe Mihaly Bencze.
Au fost de faţă, pentru a-şi expune impresiile sau doar pentru plăcerea de a asista la un eveniment cultural, Gheorghe Cosma, fost director al colegiului gazdă, dr. Viorel Câmpeanu, scriitor, Voicu D. Rusu, dr. George Vulturescu, directorul Direcţiei de Cultură, profesorii: Carmen Bratosin, ing. Traian Tămîian, dr. Sandor Kiss, Marius Horşia şi alţi oameni iubitori de cultură.
Referindu-se la volumul de microeseuri, Voicu D. Rusu a spus că Ovidiu T. Pop, ”împătimit de matematică, dar şi scriitor tenace”, este printre matematicienii cu preocupări literare, avându-l ca precursor pe matematicianului Ion Barbu (Dan Barbilian).
Într-un discurs rimat, Viorel Câmpean a spus că autorul este un dascăl care are ceva de spus şi pe care îl caracterizează lucrul bine făcut. Sub formă de dar, Viorel Câmpean i-a oferit autorului Anuarul numărul 9 al Liceului Mihai Eminescu, care cuprinde file din istoria liceului din perioada interbelică.
Aurel Pop, editorul şi prefaţatorul cărţii, a subliniat calitatea scriiturii lui Ovidiu Pop şi a vorbit despre expoziţia în desfăşurare “Fabricat în Satu Mare 2015”, la care sunt prezente şi cărţi ale unor autori sătmăreni, apărute la Editura Citadela.
Despre activitatea de matematician şi autor a lui Ovidiu Pop a vorbit şi Gheorghe Cosma, fost director al Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Vorbitorul a rememorat vremurile în care Ovidiu Pop era elev al liceului, perioadă în care a publicat probleme în Gazeta matematică, iar în prezent este membru în colegiul de redacţie a mai multor reviste.
În continuare, matematicianul şi profesorul Sandor Kiss a spus că Ovidiu T. Pop este un adevărat intelectual. Citând din volumul de microeseuri, el a reţinut întrebarea pe care Ovidiu Pop o pune acolo: “Ce este un intelectual? În general, un absolvent deosebit al unei şcoli, un om educat, un om care are verticalitate, ţinută şi conştiinţă, respect faţă de istoria ţării şi a umanităţii şi care participă activ la viaţa culturală, se poate considera şi poate fi considerat intelectual. Mercenarii şi slugile care-şi vând conştiinta pentru un pumn de arginţi, nu se pot numi intelectuali, chiar dacă… Din cauza educaţiei, condiţiei şi a culturii lui, intelectualul are nişte …pretentii de la societate, nu …materiale! În momentul în care aceste aşteptări nu există, apare …durerea exprimată prin cuvinte şi atitudine”.
La rândul său, ca o parafrază, vorbitorul formulează întrebarea: ”Ce este un matematician?”, la care răspunde: ”Un matematician este cineva care contribuie cu rezultate originale remarcabile la dezvoltarea matematicii. Cei care doar predau matematica sunt profesori de matematică, nu matematicieni”. Despre Ovidiu Pop, a spus că ”este un foarte bun profesor şi un excelent matematician. Are aproximativ 150 de articole de specialitate, multe cărţi, culegeri, probleme propuse etc.”. În continuare, Sandor Kiss a vorbit despre menirea matematicii cu citate din Norbert Wiener, la care a adăugat câteva remarci umoristice de David Hilbert şi Andrey Marcov.
În final a mai vorbit poetul Ioan Sălăjanu care a dat citire la patru epigrame dedicate autorului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns