20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Ornitologii sătmăreni au numărat păsările de iarnă de la noi din judeţ

Scris de Ioana Vladimirescu, 27 ianuarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S-a constatat că în curs de răspândire sunt cormoranii, care în anii ’70 – ’80 erau o raritate prin părţile noastre

    Luna aceasta, ca în fiecare an, Sucursala Satu Mare a Societăţii Ornitologice Române s-a ocupat de monitorizarea păsărilor de iarnă. Cu alte cuvinte, aşa cum aflăm de la reprezentantul sucursalei sătmărene, ornitologii au mers pe teren, mai exact în şapte locaţii din judeţ, pentru  număra indivizii şi speciile din care provin.
În trei dintre locaţii, activitatea de monitorizare s-a desfăşurat în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului. Cele şapte locaţii ţinute sub observaţia pentru acest recensământ al păsărilor de iarnă sunt Someşul în amonte de Satu Mare – zona comunei Pomi şi Valea Vinului, în aval de Satu Mare – zona de sub Podul Galben, Lacul Moftin, Socond şi împrejurimile, adică Pădurea Sarca, Barajul Hodişa, Pârâul Maria, Lacul Porumbeşti şi Valea Turului, Balastiera Apa şi Lacul Călineşti Oaş. Iubitorii de păsări implicaţi în activitatea de monitorizare au constatat că toate apele au fost acoperite cu gheaţă, cu excepţia lacului de la Moftin unde datorită numărului mare de păsări plutitoare a fost asigurată mişcarea apei şi gheaţa nu s-a format.
În toate cele şapte locaţii vizitate au fost văzuţi 3.938 de indivizi din 26 de specii. Fazekas Lorand – preşedintele Sucursalei Satu Mare a Societăţii Ornitologice Române ne spune referitor la acest recensământ că au fost observate 3.350 de raţe, deci raţele domină în clasament. S-a mai constatat că scade treptat numărul de indivizi din cadrul speciilor, mai ales al speciilor cântătoare, pe an ce trece fiind observaţi tot mai puţini indivizi. Un exemplu este cel al cintezei de iarnă. Şi stolurile sunt tot mai mici, ne spune interlocutorul. Printre rarităţile observate la noi în judeţ se numără câteva exemplare de şorecar încălţat, de erete vânăt, trei lebede de vară, câteva exemplare de cocoşar şi tot câteva de corb. În curs de răspândire la noi în judeţ sunt cormoranii, care în anii 70 şi 80 erau o raritate, ne mai spune Fazekas Lorand.
Sătmărenii din toate localităţile, fie din mediul rural, fie urban, sunt rugaţi să aibă grijă de păsări, mai ales că e o iarnă grea, şi în măsura în care pot să amplaseze hrănitoare în care să pună seminţe de floarea soarelui şi grăsime de porc fără sare şi fără să fie afumată. Această hrană ar putea ajuta păsările să treacă cu bine peste sezonul rece.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.