Image 1
Image 2

Orice taxă aplicată în sectorul energetic se va transfera integral în factura finală

Orice taxa pentru companiile energetice va fi transferata in factura finala
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Orice taxa pentru companiile energetice va fi transferata in factura finala
Orice taxa pentru companiile energetice va fi transferata in factura finala

Legislația din sectorul energetic prevede că orice taxă pentru companiile energetice va fi transferată integral în factura finală, a declarat, marți, Ioan Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), în cadrul unei conferințe pe tema fiscalității în sectorul energetic.

‘Taxele intră la capitolul costuri incontrolabile, din acest motiv metodologiile spun că ele se transferă integral în prețul final al consumatorilor, astfel că această componentă a prețului trebuie mai bine gestionată’, a precizat Lungu.

El a arătat că, în acest moment, taxele înseamnă circa 20% din prețul final al energiei electrice.

Prețul efectiv de producere a energiei înseamnă 49% din prețul final, 26% sunt costurile de rețea, adică distribuție și transport, iar 5% reprezintă tariful de furnizare.Spre comparație, în Germania, 20% este prețul energiei, 25% — costurile de rețea, 5% — furnizarea și 50% sunt taxele.

‘Sper să nu ajungem și noi la 50%’, a mai spus Lungu.

Guvernul vrea să introducă, de la 1 ianuarie 2014, o taxă de 1,5% pentru construcțiile speciale.

La finele lunii noiembrie, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, declara că, în cazul în care transportatorii și distribuitorii din energie și gaze vor cere recunoașterea acestei taxe în tarifele finale, ANRE va fi nevoită să accepte.

‘În ceea ce privește distribuția și transportul de gaz, conductele din domeniul public nu se taxează. Dacă totuși transportul și distribuția vor fi taxate, ele vor fi incluse în tarifele de transport și distribuție, pentru că aceste costuri sunt obligatoriu de recunoscut. Nu avem încă vreo solicitare de la operatori din sector pentru a le recunoaște aceste costuri în tarife”, a precizat Havrileț.

El a menționat că nu a fost clarificată încă situația acestei taxe și ce construcții vor intra sub incidența ei.

Havrileț a mai spus că, în cazul în care operatorii de distribuție și transport vor plăti această taxă și vor solicita recunoașterea ei în tarifele finale, ANRE va analiza detaliat acest lucru, întrucât operatorii au și alte venituri din acești stâlpi, precum reclame sau închirierea lor către operatorii de telefonie și cablu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with