20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

Organizaţia tinerilor maghiari „64 de comitate” ar trebui scoasă în afara legii?

Scris de I. Z., 02 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Miscarea de Tineret 64 de Comitate

Miscarea de Tineret 64 de Comitate

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate este o organizaţie extremistă care militează pentru refacerea Ungariei Mari. De Ziua Naţională a României, membrii formaţiunii au încercat să detoneze o bombă la parada care avea loc la Târgu Secuiesc.

Bazele formaţiunii au fost puse de către Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în 2001. Numele provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon. În data de 16 mai 2001 a avut loc prezentarea oficială a organizaţiei, care are ca motto: „Credinţă, loialitate, curaj“.

Un bărbat, membru al formaţiunii extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, a fost reţinut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat că a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, marţi, de Ziua Naţională la Parada de 1 Decembrie, la Târgu Secuiesc.

”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte. Organizaţia 64 de comitate nu are filială la Satu Mare.

Beke Istvan Attila, reţinut de DIICOT

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus reţinerea unui bărbat – Beke Istvan Attila -, pentru tentativă la acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Conform sursei citate, bărbatul, membru al ”extensiei” din România a structurii naţionalist-extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi încercat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, marţi, la manifestările de Ziua Naţională de la Târgu Secuiesc.

Bărbatul urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, acţiunea desfăşurându-se împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate vizează refacerea “Ungariei Mari”

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva românilor şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/ împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului «Ţinut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, în localitatea Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, se arată în comunicatul DIICOT.

Dispozitive explozive ridicate la percheziţii

Procurorii DIICOT precizează că materialele şi dispozitivele ridicate în urma percheziţiilor ar fi putut să pună în pericol românii şi bunurile acestora.

La percheziţiile efectuate de către autorităţile judiciare în legătură cu acest caz au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna unele materiale pirotehnice şi electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre şi care sunt interzise pentru deţinere.

Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deţinere, au mai menţionat surse judiciare.

Beke Istvan Attila este urmărit de trei luni

Consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, marţi, că extremistul maghiar suspectat de plănuirea unui atac cu explozibil la Târgu Secuiesc era de mai mult timp în atenţia SRI, iar viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol nicio clipă.

“Teroristul făcea parte dintr-una din cele mai active organizaţii ce contestă tratatul de la Trianon şi care militează pentru refacerea Ungariei Mari”, a spus Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI.

”Punea la cale un atentat terorist la Târgu-Secuiesc. Am avut cunoaştere încă din luna octombrie şi am putut să dejucăm acest atentat, încât nimeni nu a fost în pericol. Acest dispozitiv urma să fie amplasat în timpul defilării în Târgu-Secuiesc, dar bărbatul nu a mai ajuns acolo”, a spus Marincea.

Beke Istvan Attila era suspectat  şi monitorizat încă din luna august.

Organizaţia tinerilor maghiari \\\"64 de comitate\\\" ar trebui scoasă în afara legii?

Abonează-te acum Online!
 1. szarazpataki ugocsai a spus: 06 ianuarie 2016, ora 21:13

  Nu cred ca poti spune ca Szent Istvan sau Matyas Kiraly, nu au fost pe jumatate romani (valahi) ,iar Nicolaus Olahus,regent al Ungariei era 100/% roman!Fara Voicu (Vaik),care i-a crestinat cu forta,si care prima data a cochetat cu ortodocsii(de fapt si Gyula era ortodox),natiunea ungara era disparuta!

 2. szarazpataki ugocsai a spus: 06 ianuarie 2016, ora 21:02

  Un coleg de serviciu de-al meu ,a incercat sa ma convinga cum ca la unguri ,broasca face ,,meke-meke”!

 3. Babacu a spus: 04 ianuarie 2016, ora 16:19

  @Eugen: „minoritarii” ca tine trebuie sa se supuna majoritatii. Asa sint legile peste tot, majoritatea decide sau ajungi coleg de celula cu idolii tai, teroristii. Acolo puteti scrie carti destule, va sugerez eu un posibil titlu de carte: „cum inveti greierii sa cinte szurke-szurke”.

 4. Eugen a spus: 04 ianuarie 2016, ora 11:48

  @Babacule !, scuza-ma mi-ai scapat…..Tu faci cumva parte din categoria Homo Dobitocus ? ca dupa cum judeci asa mi se pare. In primul rand ar trebui sa apreciezi si sa respecti putinii oameni valorosi care au mai ramas in aceasta tara mioritica si de la care ai numai de invatat cu conditia sa doresti si tu. Prostii ai invatat destule din cate vad, ar fi timpul de o schimbare, nu crezi ?. Adevarul istoric nu se „negociaza”, se asuma in mod responsabil !.

 5. Eugen a spus: 04 ianuarie 2016, ora 11:34

  Dovezi istorice sunt considerate cele consemnate din perioadele respective in care s-au desfasurat evenimentele si nu cele fabricate sau inchipuite (mituri) ale „istoricilor mioritici” romani de dupa cu scopul de a fura istoria unei civilizatii (geto-dace) spre asi „asigura/demonstra” continuitatea/etnogeneza pe aceste teritorii. Istoricii romani fabrica istorie pe baza „existentei” unei suspiciuni rezonabile ca si in cazul „teroristilor ” maghiari din zilele noastre. Este o crima ca sa insusesti o asemenea istorie mincinoasa cum este cea al romanilor de pana in anul 1300 nemaivorbind de cele rastalmacite de dupa cand ati romanizat numele voievozilor/principi maghiari din Transilvania fara acordul acestora ( Hunyadi Matyas in Matei Corvin sau Hunyadi Janos in Corvin/Ioan de Hunedoara).
  @szarazpataki ugocsai !, De Aseni tu ai pomenitin in primul rand, eu ti-am dat numai o replica. Daca te intereseaza imperium romano-bulgar n-ai decat sa-l cauti si sa-l studiezi !, mie nu reprezinta o prioritate, n-am nimic in comun nici cu romanii si nici cu bulgarii. Am alte lucruri mai interesante de studiat si de facut.

 6. Babacu a spus: 03 ianuarie 2016, ora 14:02

  Nu va mai perdeti timpul cu indivizi ca @Eugen sau @seneka. Ei nu sint interesati de adevarul istoric, rolul lor este sa atace orice este romanesc. Le strici ziua daca le arati dovezi istorice pe care ei refuza sa le recunoasca. Pentru oameni de acest gen trebuie legi mai aspre, pentru ca negocierea cu ei este imposibila. In acest caz biciul este „rupt din rai”.

 7. szarazpataki ugocsai a spus: 01 ianuarie 2016, ora 22:31

  Eugene,daca vrei sa afli mai mult despre ausoni,cauta pe internet lucrarea lui Cornel Barsan-Istoria Transilvaniei pana in sec.XV-partea a II-a,unde arata detaliat despre calatoria lui Priscus,care in prima faza,se intalneste in Banat cu reprezentantii lui Attila,dar se deplaseaza spre nord ,mai multe zile la rand,pana ajunge la capitala lui Attila,aproape de actualul Tasnad.Iar despre ausoni gasesti mai multe decat in ciotul pe care l-ai postat si care presupun ca iti convine!

 8. szarazpataki ugocsai a spus: 01 ianuarie 2016, ora 20:33

  Apropo,Eugen,te rog vorbeste si despre imperiul romano-bulgar ,al Asanestilor,daca tot ai pomenit de Aseni!

 9. szarazpataki ugocsai a spus: 31 decembrie 2015, ora 19:49

  Eu am luat informatia despre ausoni din lucrarea ,,Istoria Maramuresului-de Filipascu” ,care in 1940,cand au venit hortistii,a trebuit sa se refugieze din calea lor.De ce oare?

 10. Eugen a spus: 30 decembrie 2015, ora 19:08

  @Babacule !, Intr-adevar mi-a scapat batalia consemnata de la Posada al romanilor din 1330 dar totusi intre anul 106 e.n si 1330 unde au fost romanii ?.

  @szarazpataki ugocsai !, uite ce am gasit:

  Discuţie:Dinastia Asăneştilor
  De la Wikipedia, enciclopedia liberă
  Famicom style controller Acest articol se încadrează în Proiectul România, o iniţiativă de a îmbunătăţi calitatea şi acoperirea articolelor Wikipedia legate de România. Pentru mai multe informaţii vizitaţi pagina proiectului, unde vă puteţi înscrie şi puteţi contribui la proiect.
  Portal icon Portal România
  Neclasificat Acest articol încă nu a fost evaluat pe scara de calitate.
  Stock post message.svg De făcut pentru articolul Dinastia Asăneştilor: modifică · istoric · înnoieşte

  Câteva lucruri pe care le puteţi face:
  Aseni, numele vechi al dacilor romanizati[modificare sursă]
  Ausoni, aseni şi eseni sunt numele sub care sunt cunoscuti geţii, protoromânii, prin anii 400-500; vezi Carlo Troya, Storia d’Italia del medio-Evo – Napoli – Stamperia reale – 1830 şi Otrokocis, Origines hungarice, 1693 in chapter IV; În anul 448 împăratul Teodosiu ll a trimis la Atila o solie cu istoricul Priscus şi care ajuns undeva în Banat, unde a stat de vorbă cu o persoană care a spus că este de neam auson şi băştinaş. La masa dată în cinstea soliei bizantine de către căpetenia hunilor, grecul a stat tot lîngă un auson care vorbea cu ceilalţi în limba ausonă dar mesenii mai vorbeau în hună şi gotă: „..apropiindu-se cineva pe care după haina lui scitică eu îl luasem drept barbar, m-a salutat în limba elină zicîndu-mi: Gaire! Aşa că eu fireşte m-am mirat că unul dintre sciţi vorbeşte elineşte, căci, amestecătură de neamuri ei se mulţumesc cu propria limbă barbară a fiecăruia, fie cea a hunilor, fie cea a goţilor, ba fie cea a ausonilor, aceia care sînt mai amestecaţi cu romanii şi nu uşor le vine lor a vorbi elineşte, afară numai doară a celor robiţi din Tracia sau de pe coastele Iliriei” (vezi şi http://dacmandru.blogspot.com/2010/04/limba-getarumuna.html) Readder (discuţie) 14 ianuarie 2012 18:26 (EET)

  Ovidiu, în Pontice I,2, 83-84 scrie despre luptătorii geţi următoarele: „Maxima pars hominum nec te, pulcherinna, curant/ Roma, nec Ausonii militis arma tinent”. Versurile tălmăcite pe limba noastră zic aşa: „În cel mai înalt grad grupul omenesc al luptătorilor ausoni îşi zăngăne armele şi nu tu frumoasă şi îngrijită Romă, nu tu!”. Readder (discuţie) 14 ianuarie 2012 18:38 (EET)

  Categorii: Articole neclasificate ale proiectului România (calitate)Articole neclasificate ale proiectului România (importanţă)Wikiproiect România
  Meniu de navigare

  Navigare în istoric
  Informaţii despre pagină
  Limbi
  Ultima modificare a paginii efectuată la 14 ianuarie 2012, ora 18:38.
  Acest text este disponibil sub licenţa Creative Commons cu atribuire şi distribuire în condiţii identice; pot exista şi clauze suplimentare. Vedeţi detalii la Termenii de utilizare.
  Politica de confidenţialitateDespre WikipediaTermeniDezvoltatoriVersiune mobilă

  P.S. Deci, in concluzie : Acest articol se încadrează în Proiectul România,(facuta/fabricata de romani pt. romani !) o iniţiativă de a îmbunătăţi calitatea şi acoperirea articolelor Wikipedia legate de România. Categorii: Articole neclasificate ale proiectului România (calitate)Articole neclasificate ale proiectului România (importanţă) ! in care Ausoni, aseni şi eseni sunt numele sub care sunt cunoscuti geţii,( facuti/transformati in…) protoromânii si nu (osenii) asa cum crezi tu. Locul actiunii undeva in Banat (teritoriu apartinand la vremea respectiva de Imperiului Roman ) si nu al Dacilor liberi pe care stau osenii nostri. Aseni, numele vechi al dacilor romanizati si nu al dacilor liberi. Ca atare, mai studiaza !…..

 11. szarazpataki ugocsai a spus: 25 decembrie 2015, ora 17:03

  Ausonii de limba latina (osenii),sunt atestati documentar in 448 (d.Cr.),de catre ambasadorul bizantin Priscus,pe actualul teritoriu al Oasului,cat si pe valea Cosaului din Maramures.Priscus era la acel moment ,reprezentantul imparatului bizantin Teodosiu,la Curtea lui Attila (biciul lui D-zeu)!

 12. szarazpataki ugocsai a spus: 25 decembrie 2015, ora 16:52

  De ce nu ati postat trei comentarii de ale mele?

 13. anton de la canton a spus: 25 decembrie 2015, ora 13:07

  Unguraşilor nu îl luaţi la voi pe parlamentarul vostru prins că so jucat vreo două ore dea zoofilu pe telefon în timpul şedinţei parlamentare şi cum so dezvinovăţit că nu so jucat dea războiu !!!!!!!!!

 14. szarazpataki ugocsai a spus: 24 decembrie 2015, ora 20:47

  Ausonii de limba latina (osenii) ,sunt consemnati pe teritoriul actual ,pe timpul luiAttila (450 d.Cr.) in scrierile lui Priscus ,ambasador al imparatului bizantin ,Teodosiu ,la Curtea hunilor!

 15. Babacu a spus: 24 decembrie 2015, ora 11:05

  @Eugen: vezi? Iar nu stii istorie. Prima batalie consemnata romaneasca a fost in anul 1330, Batalia de la Posada intre Tara Romaneasca (condusa de Basarab I) si Regatul Ungariei (condus de Carol Robert de Anjou). Peste aproape 200 ani Ungaria avea sa dispara fiind transformata in pasalic turcesc.

 16. Eugen a spus: 24 decembrie 2015, ora 10:02

  @Babacule !, Istoria romanilor pana in anul 1300 (in Transilvania) se bazeaza pe mituri si anonymisme adica absolut nimic concret consemnat !. Istoria Secuilor urmasii Hunilor dateaza din anul 400 e.n.consemnat ! Unde au fost romanii atunci ?. Sau la venirea ungurilor din anul 900 e.n. ? Nicio lupta consemnata dintre acestia , nimic ?, ca tare se mai laudau cu victoriile obtinute incat le si consemnau. Ca sa sti, prima batalie romaneasca consemnata dateaza in anul 1394 cel de la Rovine al lui Mircea cel Batran. Daca lb. romaneasca este chiar asa de frumoasa si impunatoare cum sustii adtunci de ce nu au preluat si altii ?. Ha,ha, ha.. In ceea ce priveste complexul de inferioritate pai, tu nu sti de unde provii nu eu !. Ai venit din Nicaieri si te indrepti catre niciunde !.

 17. Babacu a spus: 21 decembrie 2015, ora 00:21

  @Eugen: n-o spun pentru tine ca nu-mi pierd eu timpul cu un „bunkol”, dar explicatia e simpla: limba romana e mai frumoasa decit limba daca! E si mai complexa si la un nivel superior si s-a impus. Exista multe exemple in istorie. Plus ca limba dacilor nu prea avea parte scrisa, doar vorbita, asa ca limba romana a fost preluata de toti locuitorii acestor meleaguri, ba chiar invatata si de venetici ca tine. Tu crezi ca toti de pe aici au venit calare cu carne cruda sub saua calului? Pe voi v-au adus caii, ca erau mai inteligenti decit voi, daca era dupa voi ati fi ramas aceiasi primitivi de la marginea Mongoliei dincolo de muntii Urali. Stiai ca europenii cind i-au vazut pe huni spuneau ca erau atit de uriti incit au crezut ca poarta masti pe fata? Si acum ati inceput sa va considerati frumosi? Pe ce baza? Da, exista maghiari frumosi (Hajdu Gyozo, Adam Erzsebet – Dumnezeu s-o ierte, ca a murit) si multi alti maghiari cinstiti, dar nu e cazul tau si a jigodiilor gen Kelemen Hunor, Tokes Lazslo, Antal Arpad si a altora.
  Modul de formare a poporului roman depaseste cu mult capacitatea ta de intelegere, deci n-are rost sa conversam. Ma baiatule, ti-ai atins de mult limitele, tu nu mai poti scrie decit prostii pe acest site. La tine se vede clar complexul de inferioritate pe care incerci fara succes sa-l maschezi.

 18. Eugen a spus: 20 decembrie 2015, ora 14:54

  @nicu !, ai trecut examenul la lipsa de : cunostinte, civilizatie, cultura, caracter, omenie, intelegere. Ca urmare esti un om „valoros”, !.
  @Babacule! , Lasa-i pe ei sa decida, de documente suficiente pt. a argumenta inca nu dispunem. Nu fi tu primul fraier care arunca piatra ca nu sti ce faci. Cu povestea daco-romana suntem lamuriti,… la naivi/prosti are succes. („Desteptule „!…, Daca ” ei sint urmasi directi ai dacilor liberi (ca si morosenii)” asa cum sustii (ai fost invatat prost ca nu gandesti deloc) atunci cand au uitat acestia limba Daca ?, avand in vedere ca Dacii liberi nu erau sub ocupatie romana !. Asta-i nivelul tau !, n-am ce-ti face, daca nu vrei sa studiezi nici acum cand ai posibilitati destule, Prost ramai !.

 19. nicu a spus: 19 decembrie 2015, ora 16:32

  Cei care nu poate sa faca deosebirea intre OSENI SI HORTISTI unguri inseamna ca nu au caracter de om oseni nostri sint oameni muncitori ,vazind ce locuinte au in TARA oasului,hortisti din TINUTUL SECUIESC sint cei mai saraci din rominia fara cultura si caracter ca om.

 20. Babacu a spus: 19 decembrie 2015, ora 14:12

  Daca ai adus vorba de oseni, ei sint urmasi directi ai dacilor liberi (ca si morosenii). La oseni se vede bine originea lor dupa caracter (sint iuti de minie si poarta cutite la ei – in ultimul timp mai putin), obiceiuri (muzica oseneasca e mai greu de cintat si de inteles pentru ca are o vechime de 2000 ani, se cinta la o vioara speciala, nu se poate cinta la o vioara obisnuita) conservatorismul lor si spiritul lor patriotic. Exact ca dacii. Osenii sint exemple vii de origine a romanismului. Daca altii nu vad cu ochi buni sau nu vor sa recunoasca e treaba lor.

 21. Eugen a spus: 19 decembrie 2015, ora 14:12

  @Stalin !, nu mai face pe prostul !. Transilvania a fost colonizata dupa Dictatul de la Trianon (4 iunie 1920 ) cand Principatele Unite ale Romaniei au invadat Transilvania daruita de catre Marile Puteri care au castigat razboiul. Cine putea sa opuna rezistenta ? Ungaria pierdanta si dezarmata ?. Transilvania asa cum spune numele nu a fost nici Moldova, nici Valahia, nici Principatele unite ale Romaniei si nici Romania pana in 1920 !. Transilvania multinationala a fost si este Transilvania ! nu Romania . Din cata stiu si cred ca nu gresesc osenii se trag din ucraineni cel putin asa sustin unii dintre ei cu care am vorbit. Si portul lor popular este asemanator cu cel ucrainean respectiv si obiceiurile lor sunt asemanatoare mai mult decat cu cea al romanilor. In Transilvania si osenii au avut rolul si locul lor (Tara Oasului) printe multinationalitatile conlocuitoare.
  Sa te intreb si eu ceva…., Regiunea Autonoma Maghiara infiintata la ordinul lui Stalin (!) care a functionat in Transilvania din 1947 pana in 1968 (21 de ani) ce efect negativ a avut asupra Romaniei si al romanilor ca a trebuit desfiintat ?. Maghiarii, (- majoritari in regiunea respectiva) au fost intrebati daca doresc acest lucru ?,. hm,…..

 22. Stalin a spus: 17 decembrie 2015, ora 18:05

  @Eugen. Dar cand a fost colonizata Transilvania? Nici atunci nu cred ca puteai intra ca boul intr-o tara si sa ramai fara sa dai socoteala cuiva, exact ca si acum. De exemplu osenii, cand au fost colonizati si de unde?Nu-mi aduc aminte sa mai fie vreun loc cu ei pe undeva, sa-i fi colonizat pe toti? Nici ei nu-si aduc aminte sa fi venit de undeva. Din Asia nu cred ca au venit ca ar fi stiut ungurii de ei. Cat despre Dictatul de la Trianon ce pot sa zic, doar nu te gandesti ca cei care au castigat razboiul sa fi premiat Ungaria pentru ca a luptat impotriva lor. Omeneste pot sa inteleg,dar altfel nu te inteleg.

 23. Eugen a spus: 17 decembrie 2015, ora 13:28

  @Stalin !, Nu sunt de acord. Daca litigiul s-ar fi materializat atunci noi, urmasii celor care au trait aici in Transilvania in 1920 am trai mult mai bine. In anul 1920 Transilvania multinationala era ca dezvoltare cu mult peste Principatele Unite ale Romaniei !. Transilvania prin colonizare a avut numai de pierdut, nimic de castigat !, ceea ce resimtim si in zilele noastre.

 24. Stalin a spus: 16 decembrie 2015, ora 19:57

  @Eugen.Da’ tot e bine ca nu s-a materializat litigiul dintre paranteze, ca daca s-ar fi materializat, copilasii hitleristilor ne-ar fi trimis pe aripile vantului sub forma de balonase de sapun, nu esti de acord cu asta?

 25. Eugen a spus: 14 decembrie 2015, ora 14:21

  @Stalin, Kristoffy nu era ministru (!) ci ambasadorul Ungariei la Moscova !. Ungaria a rupt relatiile diplomatice cu Rusia in urma bombardamentului de la Kosice (teritoriu maghiar la acea vreme) din 26 iunie 1941 pe care i-au atribuit rusilor in baza unei bombe neexplodate inscriptionate cu litere chirilice – provenienta rusesca si care in realitate nu s-a aflat nici pana acum cine a facut-o !. Era o diversiune din partea cuiva care urmarea deteriorarea relatiei ruso-ungare sau se datora unei greseli in navigare ale unei avioane de vanatoare rusesti care a bombardat altundeva decat unde trebuia. Ungaria se temea sa nu ajunga in situatia Tarilor Baltice respectiv al Basarabiei si Bucovinei care la ora respectiva erau sub ocupatie ruseasca si astfel s-a alaturat Germaniei declarand razboi Rusiei. ( iar litigiul teritorial romano-maghiar nu a fost finalizat !, totul a ramas conform Dictatului de la Trianon.)

 26. Stalin a spus: 13 decembrie 2015, ora 12:32

  @Eugen.Un loc important in elaborarea politicii sovietice fata de Romania l-a ocupat problema Transilvaniei. Însemnatatea acordata de Moscova rezolvarii litigiului teritorial romano-ungar se explica prin faptul ca problema Transilvaniei a fost perceputa de conducerea sovietica nu numai din unghiul de vedere al raporturilor sovieto-romane si sovieto-ungare, ci si ca un mijloc de consolidare a influentei sovietice in Europa de Sud-Est.

  Fara a intra in toate detaliile evolutiei atitudinii sovietice in problema Transilvaniei este de mentionat ca, in intrevederea din 23 iunie 1941 dintre Molotov si ministrul Ungariei la Moscova, Kristoffy, seful diplomatiei sovietice a declarat ca”Uniunea Sovietica nu are nici un fel de probleme litigioase in relatia cu Ungaria si nu are nici un fel de pretentii fata de Ungaria. Uniunea Sovietica nu are obiectii in legatura cu extinderea teritoriului Ungariei pe seama Romaniei”.

  Aceasta atitudine se explica prin faptul ca, in acel moment, Uniunea Sovietica dorea sa determine guvernul ungar sa nu se alature atacului german impotriva URSS. De indata ce, chiar in aceeasi zi, la 23 iunie Ungaria a rupt relatiile diplomatice cu URSS si la 27 iunie 1941 a declarat razboi Uniunii Sovietice, pozitia atat de binevoitoare a Moscovei fata de Ungaria si fata de litigiul teritorial romano-ungar s-a schimbat radical.
  „Ungaria trebuie pedepsita” (Stalin dixit)

 27. Eugen a spus: 11 decembrie 2015, ora 21:27

  @Stalin !, Pactul Ribbentrop-Molotov semnat la 23 august 1939 intre Germania si Rusia se referea la impartirea zonelor de influenta in Europa de Est intre cele doua state. Peste o saptamana , in 1 sept.1939 s-a declansat cel de Al Doilea Razboi Mondial prin atacarea Poloniei de catre Germania. Atunci cand a fost cedata Transilvania Ungariei in 1939 ?, de unde dracu ai mai scos si pe acesta ?. Ce au dat Rusii Ungariei in 1939 ?. Rusii au luat din Ungaria , nu au dat !. Povestea ta haioasa e numai buna de adormit copii ca in realitate nu are niciun fundament, este o fantasmagorie curata !.

 28. nicu a spus: 11 decembrie 2015, ora 17:26

  Nu inafara a legi trebuie scosi din tara si trimisi in tarile care la finanteaza dar foarte utgent.

 29. alex a spus: 10 decembrie 2015, ora 19:13

  Cine stie ce inseamna „bozgor” ca vad aicea sunt care nu stie ,om fara tara,cei care aici a nascut,indiferent ce nationalitate are,deja nu poti sa spui bozgor!Nu e frumos cine vorbeste asa.Lasati odata cum a fost in istorie,cine cu cine a luptat sau cine de la cine a furat o bucata de pamant,asa rau traim in tara asta,saracie,asta nu vede nimeni????Razbunare asta stim noi????

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.