Image 1
Image 2

Organizaţia Mondială a Sănătăţii introduce vaccinul antipoliomielitic bivalent

Sigla Informatia Zilei
Organizaţia Mondială a Sănătăţii introduce vaccinul antipoliomielitic bivalent
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Două săptămâni este termenul pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii îl dă ţărilor pentru a schimba vaccinurile împotriva poliomielitei. Pentru această schimbare sunt vizate 155 de ţări şi teritorii.

Poliomielita este o boală foarte contagioasă cauzată de un virus care invadează sistemul nervos şi poate provoca paralizia totală în câteva ore, îi afectează în principal pe copiii sub cinci ani. In 1988 boala era endemică în mai multd e 125 de ţări. Polivirusul sălbatic, din care nu au mai existat cazuri în Africa începând din august 2014, persistă astăzi în Afganistan şi Pakistan.

Dintre cele 3 tulpini de poliovirus sălbatic ( de tip 1, tip 2 şi tip 3), cea de tip 2 a fost eradicată în 1999.

Specialiştii subliniază că infecţiile de vaccin sunt, în cazuri rare, cauzate de un tip de vaccin, vaccinul antipoliomielitic oral trivalent, numit şi vaccin antipoliomielitic oral de tip 2- care conţine mici cantităţi de virus atenuat, dar viu. Acest vaccin reacţionează în sistemul digestiv şi poate fi transmis prin intermediul apei contaminate cu materii fecale. Pentru a reduce riscul de infectare cu acest vaccin de tip 2, experţii OMS recomandă ca ţările să folosească de acum o versiuni numită “bivalentă” a vaccinului, care nu mai conţine decât tulpini de tipurile 1 şi 3.

Potrivit OMS, aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin bivalent vor fi utilizate în programele de imunizare de rutină din lume.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns