Image 1
Image 2

Ordine și disciplină pe stânga, incertitudine pe dreapta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Sondajele pentru prezidențiale sunt în acest moment fără obiectul muncii, cum s-ar spune. Cu doar trei luni înainte, nu se știe cine vor fi candidații. PSD nu și-a desemnat oficial candidatul, dar fără îndoială va fi Victor Ponta. Cea mai încurcată situație este la PNL și PDL.

Liberalii păreau să aibă o strategie bine gândită atunci când anunțau că în cursa internă pentru desemnarea candidatului prezidențial intră Crin Antonescu și Klaus Iohannis.
Se credea că va fi un spectacol ca la americani. Nu se întâmplă nimic de felul acesta. În PNL mai degrabă domnește o atmosferă de înmormântare. Lipsește doar mortul, dar o parte dintre liberali cred că decedatul este chiar PNL.

Până la clarificarea juridică a fuziunii, totul stagnează.  S-a strecurat știrea că numele noului partid va fi PNL, urmând ca de la PDL să se rețină imnul. Ce se rezolvă prin aceste decizii? Nu mare lucru. Se vor ivi alți nemulțumiți. PDL s-a împăcat cu ideea că propriul său candidat, desemnat oficial cu mult timp înainte, nu are nicio șansă în fața liderilor cu notorietate din PNL. Pentru a-i veni în ajutor, Vasile Blaga l-a captat și pe Mihai Răzvan Ungureanu în echipă. Se anunță fuziunea prin absorbție dintre PDL și Forța Civică, dar prea multă vâlvă tot nu se face în legătură cu candidatul.

Situația din cele două partide se reflectă negativ în sondaje. În orice formulă, Victor Ponta este dat câștigător.  Lumea se teme de instabilitate. Din moment ce nu vede nicio mișcare în dreapta, este de la sine înțeles că își pune speranțele în PSD. Coaliția de guvernare funcționează coerent, chiar dacă UDMR nu este mulțumit de relația cu PSD. În funcție de contracandidat, Victor Ponta ar câștiga alegerile, începând de la 52% până spre 66%. A dispărut teama că electoratul de dreapta are o pondere mai mare decât cel de stânga? Ce se vede în dreapta? Nesiguranță, dispute, lipsa unui program și mai cu seamă, a unui lider unanim recunoscut.

Luând dreapta la grămadă, după căderea lui Crin Antonescu, liderul dreptei, le place sau nu, este Traian Băsescu. Fără președintele care s-a impus ca un adept al dreptei timp de zece ani, este de neconceput o construcție politică pe zona dreptei. Dar PNL și PDL nici nu vor să audă de Băsescu. Refuză orice apropiere și de PMP, un partid care confiscă temele dreptei. Este o situație delicată.

Consecințele se reflectă în sondaje. Cine să parieze pe un candidat al dreptei, din moment ce în interiorul formațiunilor este un haos? În cât timp va fi ordine? Cine va face această ordine? Neamțul Klaus Iohannis deja contestat și de Crin Antonescu? Va fi rechemat la cârmă Crin Antonescu? Ce autoritate are Vasile Blaga asupra electoratului liberal și în special în cadrul fuziunii PNL-PDL?

O altă variantă: se vor da toți la o parte și îl vor accepta pe Mihai Răzvan Ungureanu, drept candidat la prezidențiale și implicit recunoscut ca lider informal al dreptei? Acesta tocmai a intrat într-o polemică cu Traian Băsescu. Deci și el vrea să se detașeze de Băsescu, în ideea că președintele aflat la sfârșit de mandat trage orice candidat în jos.

În aceste condiții, PSD trece drept singura forță politică stabilă, ordonată, necuprinsă de lupte interne. Victor Ponta este un lider mai autoritar decât pare sau există în PSD un consens general? Nu știm cu exactitate cum privește electoratul situația din PSD, dar potrivit sondajelor se pare că partidul de guvernare rămâne preferatul marii majorități a populației. Cine nu crede acest lucru, este invitat să privească sondajele, chiar și cele comandate de opoziție.

Un sondaj privit de jos în sus

Mi s-a întâmplat să văd ultimele rezultate ale unui sondaj de jos în sus. Mi-a scăpat prima parte, a premianților, pe care, în linii generale, îi știam.