Image 1
Image 2

Oraşul Negreşti-Oaş se înfrăţeşte cu localitatea Alter do Chão din Portugalia

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

infratire-no-alter-do-chaoOraşul Negreşti-Oaş va perfecta marţi, 27 septembrie 2016, parteneriatul de înfrăţire cu localitatea portugheză Alter do Chão din Portugalia, o localitate în care trăieşte o comunitate importantă de români, inclusiv cetăţeni din zona Oaşului şi a Sătmarului. Protocolul de înfrăţire va fi semnat marţi, de la ora 10.00, în sala mare de şedinţe a Primăriei Negreşti-Oaş.

O delegaţie condusă de primarul localităţii Alter do Chão, Joviano Martins Vitorino, a sosit luni la Negreşti-Oaş. Delegaţia portugheză va vizita luni mai multe obiective turistice din Ţara Oaşului, iar marţi, după semnarea parteneriatului, va vizita Catedrala Ortodoxă şi Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” de la Muzeul Ţării Oaşului. De la ora 13.00, delegaţia portugheză va vizita Muzeul în Aer Liber, acolo unde vor avea loc demonstraţii de olărit, vultoare şi moară, expoziţie meşteşugărească Ţara Oaşului oferită de Floare Finta – Tezaur Uman Viu şi de luminătorii satului Floare Hotca, Ana Mare, Maria Finta, dar şi un moment oşenesc cu Maria Tripon, ceteraşii şi ansamblurile folclorice „Oaşul” şi „Sânzienele”.  Vizita în Muzeu se va încheia cu o masă tradiţională, după care delegaţia portugheză va vizita zona turistică Luna Şes.

Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, a avut o primă întâlnire cu primarul din Alter do Chão, Joviano Martins Vitorino, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Primăria Alter do Chão în data de 11 februarie 2016.

Primarul Aurelia Fedorca a declarat că parteneriatul de înfrăţire dintre cele două localităţi reprezintă o punte de legătură pentru românii stabiliţi în regiunea portugheză şi cei de acasă.

Legătura dintre cele două localităţi a fost facilitată de o sătmăreancă stabilită în Portugalia, profesoara de istorie Angelica Supler, cea care le predă portughezilor un curs de limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Autorităţile din Alter do Chão sunt cunoscute pentru interesul manifestat în problematica integrării românilor, fiind participanţi activi la toate evenimentele importante organizate de Ambasada României din Portugalia.

De asemenea, localitatea portugheză a găzduit de mai multe ori evenimente care au avut în centrul atenţiei comunitatea de români din regiune, inclusiv un Festival al românilor, şi a susţinut proiectele de promovare a imaginii României derulate de Ambasada României la Lisabona.

Alter do Chão, o municipalitate de aproximativ 3000 de locuitori, dintre care 100 de români, este situată în estul regiunii Alentejo, la frontiera cu Spania, celebră pentru crescătoriile de bovine, pentru producţia de măsline şi de vin precum şi pentru staţiunea arheologică din perioada romană.

2 comentarii

  1. Felicitari Orasului Negresti-Oas.

    Intrebare repetata:

    Pe cand parteneriatul / protocolul de infratire dintre TIMISESTI si o localitate asemanatoare din UNIUNEA EUROPEANA?

    Dorinta de infratire pentru TIMISESTI este veche, din august 1992, de cand a fost infiintata Asociatia de prietenie ‘Piatra

    Neamt – Roanne’.

Lasă un răspuns

Connect with