Image 1
Image 2

Oraşul Ardud încearcă să ajungă din urmă Careiul prin serbările medievale

Îmbrăcaţi în veşminte medievale, cavalerii au semnat la ajungerea în cetate hrisoavele de bună pace, ca semn de dăinuire în timp a acestui festival
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Îmbrăcaţi în veşminte medievale, cavalerii au semnat la ajungerea în cetate hrisoavele de bună pace, ca semn de dăinuire în timp a acestui festival
Îmbrăcaţi în veşminte medievale, cavalerii au semnat la ajungerea în cetate hrisoavele de bună pace, ca semn de dăinuire în timp a acestui festival

Duminică, 20 iulie a avut loc, aşa cum bine am fost obişnuiţi întreaga săptămână, o nouă zi de festival medieval în cadul “MedievArtFest” Ardud 2014. Ceata de cavaleri, în frunte cu organizatorul Liviu Pancu, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Ovidiu Duma, primarul din Ardud, a mărşăluit de la biserica romano-catolică din localitate până la cetate pentru a vesti sărbătoarea, în văzul curioşilor spectatori.

 
Semnarea hrisoavelor de bună pace a fost un punct foarte important, aici punându-se, prin intermediul cuvintelor rostite din suflet, bazele unei continuităţi trainice a acestui festival.
La fel ca în celelalte zile de festival şi activităţile din ultima zi au fost interactive, cetăţenii prezenţi în număr mare nu s-au înspăimântat de soarele arzător, stând şi cu bucurie admirând şi chiar participând la unele dintre evenimentele cavalereşti.
De cetatea din Ardud, aşa cum am specificat în materialele anterioare, se leagă multe legende, aceasta fiind în secolul XV una dintre cele mai puternice fortificaţii senioriale din nord-vestul Transilvaniei.
În decursul anilor cetatea a fost ţinta numeroaselor atacuri, mai ales în anul 1565 când Lazar Schwendi şi Andrei Bathory au asediat-o şi au ocupat-o pentru regele Maximilian din casa Habsburg. Construită iniţial pentru a servi nevoilor familiei Drăgoşenilor, cetatea Ardud a trecut după anul 1555, când marea familie s-a stins, în proprietatea casei regale. Din păcate, din acel moment şi până când contele Karolyi Alexandru a început pe acelaşi loc construcţia castelului în secolul XVIII, timp de 175 de ani, fortăreaţa a trecut de la un stăpân la altul, deteriorându-se în acelaşi timp.

Ultima zi de festival a fost bogată în manifestări, de altfel ca şi celelalte zile

Noul castel, construit în stil baroc, a fost mai mult sau mai puţin terminat. Construit în plan rectangular neregulat, acesta a fost conceput, asemănător cetăţii, cu patru turnuri rotunde, trei aripi de clădire şi un şanţ de apărare peste care exista un pod suspendat.
Treptat castelul a intrat în paragină pentru mulţi ani. Pentru a intra în circuitul turistic acesta a fost renovat de curând, iar acum în 2014 aici s-a desfăşurat festivalul medieval “MedievArtFest”, ajuns la ediţia a III-a. Timp de o săptămână, în acest orăşel atmosfera medievalului a fost reînviată, astfel intrând cu paşi mărunţi în rândurile cetăţilor din România.
Duminică, ultima zi de festival a fost la fel de încărcată ca toate celelalte zile. Deschiderea manifest[rii a fost vestită de o paradă la care au participat cu mic cu mare membri ai comunităţii din Ardud, ordinele cavalereşti venite din toată România şi autorităţile locale şi judeţene. Îmbrăcaţi în veşminte medievale, cavalerii au semnat la ajungerea în cetate hrisoavele de bună pace, ca semn de dăinuire în timp a acestui festival.
“În ziua de azi toată lumea semnează contracte, doar că noi le-am spus hrisoave. Hrisovul nostru este unul cât se poate de real, prin intermediul lui şi al cuvintelor rostite ne împărtăşim stări, probleme legate de această lume medievală şi chiar stabilim proiecte pentru viitor. Proiectăm gânduri, stări, vise, pe care le pecetluim doar uitându-ne ochi în ochi. E foarte important să întinzi o mână şi să legi o clipă de viaţă”, a declarat organizatorul Liviu Pancu, membru al Ordinului Cavalerilor Lup.
Tot Liviu Pancu ne mărturiseşte că este mulţumit de rezultatele pe care munca depusă le-a dat. Acesta este de părere că un astfel de festival este necesar şi de impact, iar ştacheta ridicată anul acesta la Ardud în niciun caz nu va fi coborâtă, ci dimpotrivă va fi ridicată şi mai sus în anii care urmează.
Oamenii curioşi şi mulţi la număr au fost foarte impresionaţi de ceea ce au văzut. “Am mai fost şi anul trecut, dar sincer să vă spun se simte diferenţa şi buna organizare. Cel mai mult până acum mi-a plăcut spectacolul King Wolf de sâmbătă seara“, a declarat un cetăţean din Satu Mare.

Contract semnat pe trei ani cu Teatrul Scena din Târgu Mureş

Alte persoane proaspăt ajunse în ultima zi sunt puţin supărate că nu au ştiut de festival mai repede. “Am aflat doar aseară că la Ardud este festival medieval. Am copii mici şi i-am adus să vadă şi ei cavaleri, să asculte muzică şi să vizioneze piesa de teatru ce va avea loc diseară. Cu siguranţă anul viitor vom veni de la început deoarece este o manifestare inedită de care noi şi judeţul nostru aveam nevoie”, ne spune o spectatoare.
Ovidiu Duma, primarul oraşului Ardud s-a arătat şi el foarte încântat de numărul mare de persoane venite la festival. “Dorim să perpetuăm această stare de spirit care începe să se contureze aici. Am văzut venind la Ardud, în zilele de festival, mii de oameni pentru a vedea concertele şi paradele. Pot spune că am simţit starea creată în rândul lor, lacrimile şi aplauzele venind din suflet şi nu din complezenţă, semn că le-a plăcut cu adevărat ceea ce au văzut. Asta e bucuria noastră şi pentru asta am muncit cu toţii“, a declarat Ovidiu Duma.
Primarul ne mai spune că a fost semnat un contract pe o durată de trei ani de zile cu Teatrul Scena din Târgu Mureş, viziunea artistică fiind concepută de ei anul acesta. “Avem un contract deja semnat cu cei de la Teatrul Scena pe trei ani de zile, cu posibilitatea prelungirii lui pe încă doi ani. În aceşti cinci ani se vor pune doar bazele pentru ceea ce oraşul Ardud se doreşte a fi cu adevărat”, mărturiseşte Ovidiu Duma.

2 comentarii

  1. Multă muncă , imaginație și dăruire au făcut din sărbătoare o poveste de neuitat. Felicitări și multe mulțumiri oranizatorilor și actorilor care au creat vraja care ne va însoții cu singuranță zile la rîfind ca ecoul unui eveniment deosebit.

Lasă un răspuns

Connect with