Image 1
Image 2

Opt eroi maramureşeni, comemoraţi în cimitirul din Moişeni

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Comemorare eroi Moiseni

Marți, 26 octombrie 2021, de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, în Cimitirul Eternitatea din localitatea Moișeni – comuna Certeze, s-a derulat al doisprezecelea eveniment din cadrul Proiectului de Comemorare a Eroilor Neamului, ultimul programat în acest an.

La manifestarea de la Moișeni au participat: Florian Găzdac, coordonatorul Proiectului din cadrul Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Petru Ciocan – primarul comunei Certeze, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Muzeului Județean Satu Mare, unităților din cadrul M.Ap.N., M.A.I. și Ministerul de Justiție, cadre militare în rezervă din cadrul sucursalelor județene ale A.N.C.M.R.R. din M.A.I. și A.C.M.R.R. S.R.I., enoriași, localnici, profesorul Ioan Pop și general (r) Vasile Ciocan – președintele Asociației Socio-Culturale Țara Oașului.

Evenimentul a avut loc pentru cinstirea și pomenirea celor opt eroi necunoscuți maramureșeni înmormântați în cimitirul Eternitatea.

Serviciul religios de cinstire și pomenire al eroilor morți în 1944 a fost oficiat de părintele protopop Marcel Malanca, din Protopopiatul Ortodox Român Oaș, alături de preotul Gavrilă Botiș din Parohia Moișeni, preotul militar Mircea Alexandru Câcău – U.M. 01653 Satu Mare și preotul capelan Florin Silaghi – Penitenciarul Satu Mare.

Garda la mormânt a fost asigurată, ca de obicei, de către militari din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare.

La mormântul celor opt eroi au avut loc luări de cuvânt și alocuțiuni rostite de către domnul primar Petru Ciocan, domnul consilier Florian Găzdac și de către domnul părinte paroh Gavrilă Botiș, care a prezentat un mic istoric al tragediei acestor opt eroi maramureșeni, înrolați forțat într-o armată ce nu era a lor și ce nu lupta pentru idealurile românilor. Aceștia au dezertat din detașamentele de muncă ale armatei hortyste iar ulterior au fost prinși și executați înainte ca trupele române și sovietice să elibereze ultima brazdă de pământ românesc. Au fost puși să își sape groapa comună, undeva înafara localității. După retragerea armatei hortyste, la deshumarea lor, pentru a fi înmormântați cum se cuvine în cimitirul satului, au fost găsiți toți legați unul de celălalt, ca și îmbrățișați. 

Mormântul a fost reabilitat în anul 2008 de către familiile Dumitru Moiș a Meteanului și Gheorghe a lui Dumitru în anul 2008, ce a avut reprezentanți prezenți la manifestarea de cinstire. Colonel (r) Iosif Pordea a citit o poezie dedicată ostașului român.

În acordurile Imnului Eroilor au fost depuse coroane și jerbe de flori, din partea autorităților locale și județene menționate, asociațiilor de rezerviști,  Muzeului Județean și Direcției pentru Cultură și Asociației Socio – Culturale Țara Oașului.

Conform protocolului deja consacrat, activitatea a debutat cu intonarea Imnulului Național al României și s-a finalizat cu piesa ”Stingerea”, pentru amintirea veșnică a eroilor din Moișeni.

Organizatorii mulțumesc autorităților locale din comuna Certeze, Primăria și Consiliul Local, pentru suport și afirmarea dorinței de continuare a Proiectului multianual.

Colonel (r) ing. Ștefan Coșarca

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Asculta acest articol Oaşul 1969 – Unirea Tăşnad 3-3 Talna Oraşu Nou – Olimpia MCMXXI 2-4 Recolta Dorolţ – AFC