Image 1
Image 2

Opinii divergente la şedinţa Cenaclului Cronograf unde a citit Bogdan Crivăţ

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Miercuri, 27 noiembrie 2019, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, a avut loc o nouă întâlnire a membrilor Cenaclului Cronograf. A fost o participare relativ numeroasă de scriitori, poeţi şi iubitori de cultură: Loredana Ştirbu, preşedinta cenaclului, Radu Ulmeanu, Robert Laszlo, Livia Mărcan, Felician Pop, Florina Juncu, Mihai Sas, Alexandru Ardelean, Dana Criste, Bogdan Crivăţ, Geta Govor, Manuela Breban, Daniel Voloscsuk, Claudiu Govor, Ana Cicio, Gheorghe Cormoş, Adrian Lupescu, Varga Gergo, Natalia Riţ, Vasile Nechita.


Tânărul Bogdan Crivăţ (21 de ani) a citit fragmente de proză (dintr-un proiectat roman) şi un grupaj de poezii, după care cei prezenţi le-au comentat. Spre deosebire de şedinţele precedente, când de regulă predominau opiniile favorabile, de astă dată părerile au fost divergente, unele chiar diametral opuse.

Din grupul celor care au agreat scriitura, atât proza, cât şi poeziile, fac parte Adrian Lupescu (”o proză uşor autobiografică”), Felician Pop (pentru care atât proza, cât şi poezia sunt un fel de modă nouă, care ar trebui neapărat imitată: ”e o poezie postmodernă (…), atât poeziile, cât şi proza sunt exact în stilul pe care eu îl agreez şi care cred că este literatura acestor vremuri”, Dana Criste (referitor la poezii, a ”observat la autor o creştere”, iar despre proză, ea a văzut ”o puritate a trăirii şi acel umor bine redat, însă nu i-a plăcut o expresie vulgară: «domnule fund»”.

La polul opus, s-au situat Vasile Nechita (”un text cu expresii vulgare, lipsit de fluenţă, împiedicat, dovadă că autorul însuşi s-a poticnit la citire, scrie ring în loc de clinc, deşi textul nu e în engleză), Claudiu Govor (”proza de fapt nu e proză, este o încercare frumoasă”, poezia este ok), Gheorghe Cormoş (proza mă depăşeşte, nu-mi place deloc, despre poezie, este vorba despre aşchii de idei, nu văd firul roşu al poeziei, văd doar flash-uri, e o poezie de Facebook”). În aceeaşi notă s-a înscris şi poetul consacrat Radu Ulmeanu, care a fost de acord cu caracterizarea lui Gheorghe Cormoş, anume că nu e vorba de poezie).

În final, s-a solicitat Loredanei Ştirbu trimiterea materialor fiecărui participant prin poşta electronică, pentru a le lectura în linişte şi a-şi forma o opinie avizată anterior analizelor din şedinţa de cenaclu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with