Image 1
Image 2

Opinii divergente despre moţiune

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ludovic Orban: avem 237 de semnături.

Tăriceanu: a mai semnat un parlamentar, deci avem 238.

Victor Ponta: vor fi 245 de voturi pentru căderea guvernului.

Viorica Dăncilă: moţiunea nu va trece.

Traian Băsescu: ALDE, UDMR şi Pro România au vocaţia trădării.

Tăriceanu şi Ponta, dar şi Kelemen Hunor, se pot suci dacă primesc ceva de la guvern.

Un sociolog, realizator de sondaje: opoziţia va aduna numai 220 de voturi.

Pregătită îndelung, după negocieri intense între partide şi de la om la om, după ce s-a adunat un număr de semnături mai mult decât necesar pentru ca moţiunea să treacă, după ce textul moţiunii de cenzură a fost finalizat, citirea moţiunii în parlament şi planificarea votului s-au dovedit a fi obstacole greu de trecut.

Opoziţia se grăbeşte, PSD obstrucţionează. Procedează cam în stilul preşedintelui Iohannis cu guvernul. Viorica Dăncilă este optimistă şi vrea să transmită optimismul ei întregului partid, mai ales parlamentarilor la mâna cărora este soarta guvernului.

Până la urmă, se va ajunge la vot. Votul va decide dacă Ludovic Orban are dreptate. Votul va arăta dacă Ponta şi Tăriceanu au vocaţia trădării, aşa cum spune Băsescu.

Vom afla şi dacă optimismul premierului Dăncilă se baza pe date reale, sau dacă sondajul făcut printre parlamentari este corect.

După ce parlamentarii vor introduce bilele albe şi negre în urna albă sau neagră, la vedere, se va vedea cine a avut dreptate. Oricare ar fi rezultatul, acesta va avea o importanţă majoră în derularea campaniei electorale. Dacă nu cade guvernul Viorica Dăncilă are toată îndreptăţirea să spere că va intra în turul doi.

Dacă sunt suficiente voturi şi moţiunea trece, aducând după sine căderea guvernului, urmează una dintre cele mai interesante perioade din istoria postdecembristă.

Nu mai puţin decât şase partide sunt chemate să pună de o coaliţie. PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE, Pro România, fiecare în competiţie cu celălalt, vor sta la aceeaşi masă.

În frunte, Ludovic Orban, care se anunţă ca prim-ministru, ca urmare a unei hotărâri din propriul partid. USR a declarat deja că nu intră la guvernare, dar susţine guvernul.

PMP nu are mari pretenţii, adică nu a spus ce anume îşi doreşte. UDMR, ca de obicei, cere ceva pentru comunitatea maghiară.

Pro România şi ALDE devin partide-balamale. Se pot fixa într-o parte sau alta. Pentru formarea unei majorităţi are nevoie de ele şi PNL şi PSD.

Abia după căderea guvernului, Ponta şi Tăriceanu vor putea juca la două capete.

Pot merge atât de departe încât să pretindă funcţia de prim-ministru, unul dintre ele transformându-se în principalul partid de guvernare.

Pro România pare să aibă mai multe şanse, având şi mai mulţi parlamentari, dar şi un ascendent asupra PSD.

Se poate merge până la o fuziune prin absorbţie cu PSD, lucru care ar duce la sfârşitul celui mai mare partid, tratat şi ca şi cel mai nereformat şi cel mai corupt partid din România.

Este ţinta supremă pe care şi-o poate fixa Victor Ponta. Greu de atins, dar nu imposibilă.

Matematic, guvernul poate cădea. PSD nu mai are majoritate în Parlament. Poate tot atât de bine să fie salvat sau dărâmat în urma unor jocuri politice, dar privind strict la avantajele pe care le aduce fiecărui partid semnatar, mai degrabă se va vota pentru căderea actualului guvern. Acest lucru nu înseamnă că noul guvern nu poate fi unul în care să fie inclus PSD.