Image 1
Image 2

Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie după 130 de ani

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lansare Lucaciu
Lansare Lucaciu

Marţi, 22 ianuarie, Centrul Multicultural “Poesis” din Satu Mare a organizat şi găzduit o manifestare de excepţie, inedită la noi în judeţ. Au fost prezentate 4 titluri constând în 6 volume, din care 5 au fost dedicate omului de cultură dr. Vasile Lucaciu,

un adevărat omagiu adus celui care şi-a dăruit toată puterea în folosul neamului românesc. Manifestarea a fost o reală sesiune de comunicări ştiinţifice cu privire la viaţa, opera şi activitatea dr. Vasile Lucaciu.

Întâlnirea de înaltă ţinută culturală a fost deschisă de poetul şi omul de cultură Dumitru Păcuraru, care a avut şi rolul de amfitrion. După ce acesta a subliniat faptul că sătmărenii prezenţi participă la un act de cultură de excepţie, a ţinut să menţioneze faptul că evenimentul despre care facem vorbire are loc la o zi după ce în urmă cu 167 de ani, în comuna Apa, s-a născut preotul greco-catolic dr. Vasile Lucaciu, iar cu 30 de ani înaintea acestuia (21 ianuarie 1821) s-a născut Petru Bran. Ambii oameni de cultură au contribuit în mod decisiv la punerea bazelor învăţământului românesc la Satu Mare.

S-a subliniat faptul că dr. Vasile Lucaciu a fost o personalitate culturală complexă care s-a aplecat şi asupra filosofiei, punând o piatră la temelia filosofiei româneşti.

La acest eveniment editorial sătmărean au fost invitaţi scriitori, filosofi şi oameni de cultură care, în majoritatea lor, de-a lungul activităţii s-au aplecat şi asupra studiului şi analizei vieţii şi activităţii dr. Vasile Lucaciu.

Pe parcursul a aproape trei ore, au fost prezentate cărţi precum Vasile Lucaciu, “Instituţiuni filosofice” (3 volume), Editura Eikon, ediţie îngrijită de Vianu Mureşan, ” Dr. Vasile Lucaciu (1852 – 1921)”, Editura Primus, semnată de Blaga Mihoc, “Eparhia greco-catolică de Oradea şi Marea Unire (1918-1919)”, Editura Mega, semnată de Silviu Sana, respectiv “Cartea Credenţionalelor – Sătmărenii la Marea Unire”, Editura Şcoala Ardeleană, apărută sub îngrijirea poetului şi omului de cultură George Vulturescu, directorul revistei Poesis.

La această reuniune literară, dar mai ales ştiinţifică, găzduită de Centrul multicultural Poesis din Satu Mare, au vorbit printre alţii filosoful şi omul de cultură Ion Papuc, scriitor şi filozof,  Vianu Mureşan, filozof, îngrijitorul ediţiei operei lui Vasile Lucaciu,   profesor universitar dr. Blaga Mihoc, exeget al vieţii şi operei lui Vasile Lucaciu, realizatorul muzeului de la Şişeşti,  Radu Ulmeanu,  scriitor, directorul revistei Acolada, Silviu Sana, cercetător, Valentin Ajder, director al editurii Eikon din Bucureşti, Adriana Zaharia, jurnalist şi istoric, George Vulturescu, scriitor, director al revistei Poesis, Liviu Marta, istoric, director al Muzeului Judeţean Satu Mare etc. 

Vorbitorii au subliniat faptul că cele trei volume incluzând gândirea filosofică a omului de cultură dr. Vasile Lucaciu reprezintă o repunere în circulaţie a operei unui filozof, după 130 de ani de la apariţia ei, în chiar perioada de apogeu a lui Mihai Eminescu.

Demersul iniţiat de regretatul Vasile Sav, unul dintre ultimii latinişti din cultura rom]nă, a fost continuat de Vianu Mureşan.

Faţă de ediţia apărută în urmă cu aproape 130 de ani, la reeditare s-a folosit textul iniţial, fiind doar “curăţat”, pentru a fi mai accesibil. Textele în limba latină au fost verificate şi reproduse corect, fiind vorba în carte despre învăţături ale lui Vasile Lucaciu în materie de gândire filosofică şi teologică. Se presupune că lucrarea iniţială s-a dorit să fie un îndreptar al minţii şi al sufletului, al unui om religios, evlavios – credibil.

Cartea semnată de filosoful Vasile Lucaciu reprezentă o piatră de temelie pentru filosofie şi/sau teologie.   

Pentru locuitorii acestor meleaguri este un privilegiu că s-au născut şi trăiesc acolo unde s-a născut şi a trăit o perlă a catolicismului şi a culturii – dr. Vasile Lucaciu, a spus Blaga Mihoc.

Vasile Lucaciu a avut vocaţie pentru martiriu, dovedindu-se un autentic om politic, care ar putea fi luat ca model de către actualii politicieni. El a contribuit la realizarea statului naţional român. Lucrarea este un monument al culturii noastre, o piatră de temelie a rostirii filosofice.

Cercetătorul Silviu Sana a vorbit inclusiv despre o serie de evenimente petrecute în Eparhia greco-catolică de la Oradea, cu descrierea unor momente importante din istoria locurilor, în care au fost implicaţi o serie de sătmăreni, oameni de cultură, preoţi, politicieni ş.a.

Au fost lansate şi supoziţii potrivit cărora lucrarea referitoare la gândirea filosofică a dr. Vasile Lucaciu ar interesa un număr restrâns de persoane, fapt combătut cu o serie de argumente. Lucrarea poate declanşa o sumedenie de teme de cercetare care ar merita să fie aprofundate.

“Înfăptuitorii Unirii de pe Graniţa de Nord-Vest”

Cea de a doua parte a acestei Sesiuni de comunicări organizate şi găzduite de Centrul Multicultural Poesis a fost dedicată prezentării lucrării “Cartea Credenţionalelor – Sătmăreni la Marea Unire”, îngrijită de poetul şi omul de cultură George Vulturescu, finanţată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Despre această lucrare inedită au vorbit drd. Adriana Zaharia, Zamfir Danciu, Liviu Marta, Ioan Nistor, Ioan Aniţaş ş.a.

Cartea apărută în cadrul proiectului “Înfăptuitorii Unirii de pe Graniţa de Nord-Vest” include texte inedite, copii ale credenţionalelor care s-au scris la momentul respectiv în o serie de localităţi precum Medieşu Aurit, Pişcari, Valea Vinului (Borhid), Tăşnad, Baia Mare, Halmeu, Sătmar, Carăii Mari (Carei), Doba, Unimăt ş.a. Lucrarea include şi un supliment cu poeme ale poeţilor sătmăreni membri ai Cenaclului literar “Afirmarea”, dedicate Marii Unirii de la 1 dembrie 1918.

În unele localităţi din judeţ precum Medieşu Aurit şi Pişcari au fost deja depuse plăci cu numele celor care au participat la sărbătoarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Urmează ca până pe 19 aprilie, când Satu Mare a intrat cu adevărat în componenţa României Mari, să se mai amplaseze plăci în Satu Mare, Cărăşeu, Hotoan şi Halmeu.

În localităţile deja vizitate s-au înmânat copii ale credenţionalelor şi plăci cu participanţii oficiali la acest eveniment important din viaţa românilor.

  Cei peste o sută de participanţi au asistat la una dintre cele mai importante manifestări care au avut loc în Satu Mare în ultimii ani.

2 comentarii

  1. Marea Unire nu a adus absolut nimic bun Transilvaniei/Ardealului si atunci ce avem de apreciat la ea sau la cei care au militat pt. acest lucru ?, faptul ca traim mai prost decat vecinii nostri unguri ? sau ca am ajuns de rasul lumii ?…..Unde este Transilvania de dinainte de 1918 ?, unde a ajuns Transilvania noastra !…..

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS SATU MARE

Cine sunt cei 7 primari care s-au dus în Norvegia?

Renunţarea la sistemele clasice de produce a energiei, indiferent că am vorbi despre energia electrică şi/sau termică pe sisteme clasice precum folosirea hidrocarburilor, a cărbunelui şi alte asemenea, reprezintă o ţintă a Uniunii Europene -UE,... 

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now

IFPLUS DEZASTRU ÎN SĂNĂTATE

Instabilitatea platformei informatice le complică viața medicilor

Platforma informatică din asigurările de sănătate a dat chix din nou. Este pentru a doua oară în această lună când sistemul cedează, la fel și răbdarea furnizorilor de servicii medicale, nevoiți să facă nopți albe pentru trimiterea rețetelor și a serviciilor.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now