Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fără îndoială, cel mai important membru al guvernului în perioada pandemiei  rămâne ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru, după prestația lui de comunicator în calitate de secretar de stat, a fost numit ministru. Astfel dintr-un necunoscut a devenit persoana cea mai cunoscut în primul an al pandemiei. 

După alegerile parlamentare, în urma negocierilor dintre partidele noii coaliții de guvernare, PNL a pierdut portofoliul Sănătății, acesta revenindu-i USR-PLUS.

Din motive greu de înțeles, USR a ținut morțiș ca persoana desemnată pentru funcția de ministru al Sănătății să fie Vlad Voiculescu. El mai ocupase funcția de ministru al Sănătății în guvernul Dacian Cioloș.

Așadar, Dacian Cioloș a fost cel care a insistat să-i revină ministerul Sănătății celor două partide. Interesant este că în toate scandalurile legate de numele lui Vlad Voiculescu șeful lui de partid nu a luat nicio atitudine. Mai degrabă s-a implicat Dan Barna. Desigur, în calitatea lui de vicepremier.

Vlad Voiculescu este un personaj controversat din varii motive. Mass media l-a luat în vizor încă din fostul lui mandat, din guvernul Cioloș. Acuzațiile la adresa lui nu s-au confirmat, dar nici nu s-au infirmat în totalitate.

Problemele lui par să țină de felul lui de a fi, de natura conflictuală a personalității sale. Nu este niciun bun comunicator. Cine nu-l cunoaște personal este înclinat să spună că nici din punct de vedere profesional nu strălucește. Dar câți cetățeni îl cunosc personal? O mână de oameni. Desigur, în frunte cu șeful lui de partid, Dacian Cioloș.

Iată o mostră din tipul lui de discurs, publicat pe pagina lui de socializare: “Ați văzut poate minciunile vânturate de PSD & friends cum că aș avea 21 de consilieri. Aceleași minciuni le-am mai auzit și în 2016, de altfel. Faptul că sunt mulți oameni buni care vor să dea o mână de ajutor – fără să fie plătiți, în calitate de consilieri #onorifici – probabil că este un lucru greu de înțeles pentru mulți dintre cei supărați acum că și-au pierdut jucăria și sunt pe cale să își piardă surse importante de venituri din sănătate – unul dintre domeniile cele mai furate din țara asta.”

Premierul Cîțu i-a recomandat să mai lase facebook-ul și să se mai plimbe prin țară, prin spitale.

Ca pe majoritatea politicienilor, adevărul este că nu-l prea ajută pagina de socializare. Dimpotrivă, oferă posibilitatea adversarilor, a celor care nu-l admiră ca ministru, poate și ca persoană, să-l contrazică, să-l înjure.

Dar luând la analiză textul mai sus citat, spune ceva acest ministru de deciziile căruia depind atâtea vieții? A devenit un loc comun să spui că datorită faptului că ai ajuns ministru fosta clientelă a PSD “și-a pierdut jucăria”. Mai direct spus, nu mai pot fura din domeniul Sănătate.

Chiar dacă ar fi adevărat, cine să-l creadă? Nu punem la îndoială exitența “onorificilor” care au acceptat să lucreze alături de ministru în regim de voluntariat.  Unde s-ar ajunge dacă fiecare ministru și-ar lua 10-20 de “onorifici”? Dacă fiecare primar, președinte de consiliu județean, s-ar baza pe prezența “onorificilor” fiecare instituție s-ar transforma într-un pseudo-sediu de partid. Pentru simplul fapt că persoanele care au ceva în comun, de regulă se înscriu în același partid.

Dacă s-ar cerceta mai atent, organele abilitate ar putea consta că în foarte multe cazuri în jurul șefilor de instituții roiesc membri partidului din care face parte respectivul șef.

De la “onorifici” până la ceea ce numim “nepotism” nu este decât un pas. Mai departe de la “onorifici”, de la nepotism până la grup de interese nu este decât al doilea pas spre corupția instituționalizată.

  Modul de lucru al ministrului Voiculescu, chiar fiind bine intenționat, dacă într-adevăr este înconjurat de #onorifici conduce spre o singură idee: că în jurul lui se crează un grup de interese.

Este un motiv suficient de bun pentru a fi remaniat cu prima ocazie? Adică în iunie când premierul Cîțu a anunțat că va evalua fiecare ministru în parte.

 

Sigla Informatia Zilei

Chibzuitul Nicolae Ciucă

Deciziile bune se iau în ziua de luni, la începutul săptămânii. Astfel a procedat domnul Nicolae Ciucă. Le-a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat liberali să facă o analiză rapidă pentru a indentifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice.