Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Omul momentului, desigur, este Teodor Meleșcanu. El a scos cuiul de siguranță al grenadei care este pe cale să explodeze sub pupitrul de la care Călin Popescu Tăriceanu conduce partidul. Care partid, se întreabă noul președinte al Senatului? Dacă vor continua excluderile, zice dl. Meleșcanu, până la urmă dl. Tăriceanu va da afară partidul din partid?

Într-adevăr, uneori politicienilor le iese câte o zicere bună. “Care este proiectul ALDE? Dacă membrii n-ar fi de acord, vei da afară partidul din partid?”

Dincolo de metaforă, foarte reușită, rămâne întrebarea: ce proiect are ALDE? Valabilă, de altfel, pentru fiecare partid, mare sau mic.

Până la desemnarea candidatului la președinție, ALDE avea un proiect: desemnarea unui candidat comun PSD-ALDE la președinție. Cum PSD nu l-a acceptat pe Tăriceanu, ALDE a rămas fără proiect. A încropit unul: alianța electorală cu Pro România pentru alegerile prezidențiale și desemnarea unui candidat independent susținut de ambele partide.

Nu este acesta un proiect? Desigur că pare a fi un proiect. Numai că se pune problema ce au de câștigat membrii partidului. Șansele lui Mircea Diaconu să intre în turul doi sunt minime. Și atunci, și-au făcut socotelile cei care au acceptat să fie nominalizați pentru funcțiile de miniștri, noi ce câștigăm? Nimic. Asta explică de ce au acceptat propunerile premierului Viorica Dăncilă.

Confruntat cu revolta care se extinde de la zi la zi, președintele ALDE are din ce în ce mai puține instrumente pentru restabilirea ordinii în partid. O întreagă organizație județeană, la Prahova, îl susține pe unul dintre miniștrii desemnați. În mod normal va fi dizolvată întreaga organizație.

Care vor fi urmările? Unu: se poate încropi o altă conducere, amatori de funcții găsindu-se întotdeauna. Doi: fosta organizație se ține tare pe poziție pretinzând că este adevărata organizație ALDE. Trei: în cazul în care gruparea Meleșcanu nu-l poate debarca pe Tăriceanu, pun urgent de un nou partid.

Cum vociferări, mai mult sau mai puțin asumate public, se aud de peste tot, în toate organizațiile județene, procesul de destructurare a partidului se poate extinde în toată țara. Mari sau mici, așa dispar partidele de pe scena politică sau se micșorează până nu rămâne din ele decât numele.

Că acum ALDE nu are un proiect poate fi adevărat. Dar nu se poate spune că nu a avut unul. Care a și reușit. ALDE a menținut PSD la guvernare după spargerea USL. ALDE a făcut posibilă rămânerea la guvernare a PSD după alegerile parlamentare din 2016.

Serviciile pe care ALDE le-a făcut PSD-ului sunt infinit mai mari decât cele pe care PSD le-a făcut partidului lui Tăriceanu.

Dar ignoranța în politică se plătește, uneori prin dispariție. În general partidele mici, cele care înclină balanța în parlament în favoarea unei majorități, ajung la punctul când nu mai pot fi recompensate. Indiferent cât pretind, partidelor asociate la guvernare nu li se dau decât firimituri.

Acest lucru îl știa prea bine Călin Popescu Tăriceanu. El însuși ca premier a oferit PD-ului numai firimituri, în ciuda faptului că erau la paritate.

Cazul Tăriceanu arată și altceva, că experiența îndelungată în politică nu-ți oferă automat soluții de ieșire dintr-o criză. Pe de altă parte, experiența are și valențe profitabile. Teodor Meleșcanu, făcând recurs la experiența lui politică, a scos cât se poate de mult profit personal. Pe care, iată, este dispus să-l împartă și cu alții, primii câștigători fiind cei trei colegi din ALDE nominalizați pentru funcțiile de miniștri.

Reformă sau supraimpozitare?

Reforma în viziunea coaliţiei PSD-PNL înseamnă a aduna mai mulţi bani la buget şi nicio economisire a cheltuielilor nesăbuite din sistemul de stat. 

Sigla Informatia Zilei

Promisiuni cu iz electoral

Asculta acest articol Cutremurul din Turcia pune în plan secund războiul din Ucraina. Mii de morţi, de câteva ori mai