Image 1
Image 2

Omul de cultură careian Corneliu Balla a fost omagiat la Carei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Carei - depunerea unei jerbe de flori la placa omagiala Corneli Balla
Carei – depunerea unei jerbe de flori la placa omagiala Corneli Balla

    Vineri, 19 aprilie, în organizarea Centrului Cultural şi a Direcţiei de Cultură a municipiului Carei, au avut loc acţiuni prin care a fost comemorat omul de cultură careian Corneliu Balla, cunoscut sub pseudonimul Gabriel Raţiu. Dacă ar fi trăit, acesta ar fi împlinit frumoasa vârstă de 83 de ani

Activităţile comemorative la care au participat localnici, oameni de cultură şi tineri au început cu amplasarea unei jerbe de flori la placa memorială montată pe blocul în care poetul, prozatorul şi traducătorul Corneliu Balla a locuit, din cartierul Republici.

Apoi în sala de expoziţii a Castelului Karolyi din Carei s-au adunat iubitori de literatură, bibliotecari, profesori şi elevi. Aceştia au dorit să participe la comemorarea omului de cultură Corneliu Balla. Simpozionul comemorativ a fost deschis de Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură Carei, după care rolul de moderator a fost preluat de Adrian Ştefănuţ.

Cei prezenţi au avut posibilitatea să afle printre altele motivul pentru care profesorul, scriitorul şi traducătorul Corneliu Balla a semnat mai multe volume cu pseudonimul Gabriel Raţiu. Acest pseudonim n-a fost ales întâmplător, aşa cum a subliniat scriitorul şi bibliotecarul Viorel Câmpean. Opţiunea se leagă de un eveniment tragic din familie. La naşterea lui Corneliu Balla, mama sa Gabriela a decedat. Ca semne de recunoştinţă faţă de fiinţa care i-a dat viaţă, acesta a preferat să semneze Gabriel Raţiu. Înainte de căsătorie mama sa se numea Gabriela Raţiu.

Viorel Câmpeanu a mai adus în atenţie publică secvenţe emoţionante din relaţia sa cu scriitorul Cornel Balla, cel care, în clipele de descărcare sufletească i-a prezentat mai tânărului coleg de breaslă momente din perioada de detenţie petrecută în mai multe puşcării. Asta pentru că avea alte ideii şi aspiraţii faţă de vremurile în care a crescut.

Profesorul Titus Doboş, un bun prieten al celui comemorat a rememorat o serie de opinii faţă de opera celui care ne priveşte şi acum dintre nori.
În ultima parte a întâlnirii comemorative de la Carei, Dan Coşarcă, Gabriela Marincaş şi Nagy Evelin, membri ai Cercului de teatru de pe lângă Centrul Cultural Carei au recitat din poeziile scrise de Corneliu Balla, alias Gabriel Raţiu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with