00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 01.30 Conversaţii nocturne 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Legea cauzei şi a efectului. 04.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Sezonierii din vara aceasta. 05.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: Cum este să trăieşti 4 ani în Dubai?. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Instalaţii modern de distilat borfot de fructe. 10.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: O nouă generaţie de ziarişti. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 13.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Cum ne influenţează gândurile viaţa? 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 16.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Uciderea mistreţilor între necessitate şi obligaţie. 17.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob şi Irina Tămăşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 23.08.2019

Omul de cultură careian Corneliu Balla a fost omagiat la Carei

Scris de Ioan Aniţaş, 20 aprilie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Carei - depunerea unei jerbe de flori la placa omagiala Corneli Balla

Carei – depunerea unei jerbe de flori la placa omagiala Corneli Balla

    Vineri, 19 aprilie, în organizarea Centrului Cultural şi a Direcţiei de Cultură a municipiului Carei, au avut loc acţiuni prin care a fost comemorat omul de cultură careian Corneliu Balla, cunoscut sub pseudonimul Gabriel Raţiu. Dacă ar fi trăit, acesta ar fi împlinit frumoasa vârstă de 83 de ani

Activităţile comemorative la care au participat localnici, oameni de cultură şi tineri au început cu amplasarea unei jerbe de flori la placa memorială montată pe blocul în care poetul, prozatorul şi traducătorul Corneliu Balla a locuit, din cartierul Republici.

Apoi în sala de expoziţii a Castelului Karolyi din Carei s-au adunat iubitori de literatură, bibliotecari, profesori şi elevi. Aceştia au dorit să participe la comemorarea omului de cultură Corneliu Balla. Simpozionul comemorativ a fost deschis de Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură Carei, după care rolul de moderator a fost preluat de Adrian Ştefănuţ.

Cei prezenţi au avut posibilitatea să afle printre altele motivul pentru care profesorul, scriitorul şi traducătorul Corneliu Balla a semnat mai multe volume cu pseudonimul Gabriel Raţiu. Acest pseudonim n-a fost ales întâmplător, aşa cum a subliniat scriitorul şi bibliotecarul Viorel Câmpean. Opţiunea se leagă de un eveniment tragic din familie. La naşterea lui Corneliu Balla, mama sa Gabriela a decedat. Ca semne de recunoştinţă faţă de fiinţa care i-a dat viaţă, acesta a preferat să semneze Gabriel Raţiu. Înainte de căsătorie mama sa se numea Gabriela Raţiu.

Viorel Câmpeanu a mai adus în atenţie publică secvenţe emoţionante din relaţia sa cu scriitorul Cornel Balla, cel care, în clipele de descărcare sufletească i-a prezentat mai tânărului coleg de breaslă momente din perioada de detenţie petrecută în mai multe puşcării. Asta pentru că avea alte ideii şi aspiraţii faţă de vremurile în care a crescut.

Profesorul Titus Doboş, un bun prieten al celui comemorat a rememorat o serie de opinii faţă de opera celui care ne priveşte şi acum dintre nori.
În ultima parte a întâlnirii comemorative de la Carei, Dan Coşarcă, Gabriela Marincaş şi Nagy Evelin, membri ai Cercului de teatru de pe lângă Centrul Cultural Carei au recitat din poeziile scrise de Corneliu Balla, alias Gabriel Raţiu.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.