00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 01.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 04.00 Concert simfonic la Filarmonica „Dinu Lipatti” 05.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Avram. Titlul emisiuni: Expoziţia de cai şi competiţia de atelaje se impune ca o tradiţie.(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiuni: Cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu? 10.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 20.06.2019

Omul care dă lecţii, Traian Băsescu

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 martie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Avem candidaţii pentru Parlamentul European. Pot fi împărţiţi pe categorii. Sunt vechii eurodeputaţi, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, dar incluşi pe locuri eligibile şi sunt noii pretendenţi, desemnaţi după criteriul notorietăţii.

Dintre toţi se detaşează Traian Băsescu. Fostul preşedinte, prevalându-se de experienţa lui de zece ani în Consiliul European promite că va da lecţii despre Uniunea Europeană.

Consiliul European este un organism format din şefi de stat şi de guverne care stabilesc direcţia politică a UE, fără să legifereze.

Traian Băsescu îşi rezervă rolul de profesor, de cunoscător al problemelor. Încă de la predarea listelor la BEC lasă impresia că se va comporta ca un prezidenţiabil. Partidul lui este ultimul în toate sondajele. Oscilează între 4 şi 5 procente. Este şi motivul pentru care s-a văzut nevoit să intre în cursă.

Ca să se poată desfăşura are nevoie de contracandidaţi, de personaje cu care să lupte în mod direct. În confruntarea politică, dacă nu ai adversar trebuie să-l inventezi. Aşa cum încearcă şi acum actualul preşedinte Iohannis să introducă în luptă un adversar nevăzut, dar care pare foarte periculos şi trebuie distrus: corupţia.

Traian Băsescu nu are o sarcină uşoară. Pe de o parte nu vrea să intre în conflict cu preşedintele Iohannis. Deci nici cu PNL. Aşteaptă voturi din partea foştilor PDL-işti aflaţi acum la PNL.

Nu ar vrea să se confrunte nici cu celălalt partid de dreapta, alianţa USR-PLUS. Nu-i rămâne, aşadar, decât PSD şi eventual Pro România.

Adversarii naturali ai PMP sunt cele două partide conduse de Liviu Dragnea şi Victor Ponta. Va aduce el ceva nou, ceva ce nu s-a mai spus despre PSD şi Dragnea? Poate va intra în dialog cu Victor Ponta, vechiul lui adversar.

Nu se ştie niciodată ce este în capul unui politician ca Traian Băsescu. În mod natural, instinctul îi spune să-l provoace pe cel mai guraliv contracandidat. Acesta pare să fie Rareş Bogdan. Dar şi acesta pare să se fi înmuiat odată cu trecerea de la pupitrul de moderator tv în postura de politician, adică de om care luptă pentru voturi. Deja pare puţin speriat. Este ca un antrenor de box care se vede obligat să intre pe teren. Poate da lecţii altora, dar puterile nu-l ajută pentru un meci de box de 12 reprize.

În acest moment cred că vulpoiul Băsescu îşi cântăreşte adversarii. Să-i luăm pe rând. Vedetele PSD sunt doi candidaţi începători, Chris Terhes şi Carmen Avram. Victime uşoare pentru un Băsescu în formă. La Pro România se află Victor Ponta şi Corina Creţu, comisar european. Nu prea merge să le dai lecţii.

USR şi PLUS au lăsat impresia că sunt cele mai europene partide din România. Europenismul lui Dacian Cioloş este dincolo de orice îndoială, dar i se pot găsi fisuri ideologice şi structurale acasă. La fel şi în cazul USR. Până la urmă adversarul direct al lui Traian Băsescu rămâne PNL, acum personificat de Rareş Bogdan. Pe Ludovic Orban l-a tratat dintotdeauna cu dispreţ.

Dacă în campanie se va miza pe spectacol în acest moment principalii actori par să fie Traian Băsescu şi Rareş Bogdan. Dar surprizele pot veni de la oamenii introduşi pe liste tocmai pentru spectacol. Şi ne referim aici la Chris Terhes şi Carmen Avram. Ei se văd obligaţi să confirme încrederea care le-a fost acordată fiind luaţi fără să fi fost membri PSD.

Abonează-te acum Online!