Informaţia TV: 07:00 Ştiri cu Valerica Şiket şi Radu Bledea 07:30 Gimnastica de dimineaţă cu Emoke Kerekes şi Ioana Zaharia 08:05 Holocaust, reportaj documentar, realizator Sergiu Podină 09:20 “La psiholog”, realizator Ioana Vladimirescu; invitat pdiholog Adriana Laszlo, titlu emisiunii: "Cum ne influenţează gândurile viaţa?" 10:00 Spiriduş ghiduş 11:38 Info Magazin cu Adriana Tivadar, invitaţi Daniel Feier, Marian Pop, Adrian Sabău; titlu emisiunii: "Nu-i uşor să fii fotbalist" 12.14 Documentar Vasile Lucaciu, partea 1, realizator Adriana Zaharia 13:00 Ştiri cu Valerica Şiket şi Radu Bledea 13:33 Restauratorii Muzeu 14:00 Ne cheamă natura, realizator Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb. Titlu emisiunii: "Lipidele, lubrifianţii organismului" 14:43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă; invitat: Iulian Pfau Sălăgeanu; titlu emisiunii: "Sănătatea şi locul de muncă" 15:30 Educaţie, cu Vasile Nechita, invitaţi: Gheorghe Munteanu şi Bucsi Maria; titlu emisiunii: "Drumeţiile unui profesor cu elevii săi" 16:24 Muzică populară cu formaţia Argus 17:52 Religie limba maghiară; cu Eva Laczko; invitaţi: Racz Ervin, Pallai Bela şi Schupler Tibor; titlu: "Humor a templomban" 18:48 Colaj de muzică populară 19:30 Ştiri 21:30 Sănătate, Frumuseţe, Stil, cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat Attila Antal, titlul emisiunii: "Despre Târgul de nunţi şi evenimente festive "Wedding Expo & Bridal Show"

Omul anului 2013

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 decembrie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ultimele zile ale fiecărui an sunt dedicate sintezelor. Cum a fost anul care a trecut? Unde îl încadrăm din punct de vedere economic, politic, social? A fost mai prost decât alţi ani? A fost mai bun sau unul normal? USL l-a numit anul victoriei. Ar trebui să pornim de la aceste slogan? Se pare că deja este uitat şi înşişi liderii USL privesc spre 2012 cu un ochi foarte critic.

Au fost schimbaţi doi prim miniştri. Victor Ponta a fost desemnat premier de două ori de către cel mai mare adversar al său. Patru guverne, dintre care unul este încă în funcţiune, s-au străduit să administreze ţara. Trei campanii electorale au stors vlaga politicienilor şi au obosit peste măsură alegătorii. Alegeri locale, referendum, alegeri parlamentare, lovituri de stat, trădări, ne-au însoţit de-a lungul anului. Luptele politice au luat o amploare atât de mare încât am speriat întreaga Europă. Şi toate acestea în condiţii de criză economică mondială acută. Se putea mai rău decât atât? Desigur. Exempelele Greciei, Spaniei, Portugalei, au fost date de nenumărate ori.

Din moment ce nu s-a ajuns la o prăbuşire totală, ba pe alocuri sunt parametri pozitivi, înseamnă că politicul nu influienţează în mod decisiv viaţa economică. Se zice, de altfel, că dacă guvernul stă în banca lui şi nu face nimic, societatea în ansamblu merge mai bine. Dar ce guvern este dispus să stea cu mâinile în sân şi să se uite cum merge economia de una singură? În nici un caz unul care se spijină pe o majoritate parlamentară covârşitoare. În niciun caz un premier ca Victor Ponta nu va sta impasibil. Când anunţă că prefecţii trec în directa lui subordonare, când înfiinţezi un minister al marilor proiecte pe care practic îl incluzi în cancelaria primului ministru, nu transmiţi un semnal că ai vrea să stai deoparte. Implicarea lui Victor Ponta este totală şi se vede încă de pe acum că el va fi omul anului 2013. Evident, în situaţia în care va reuşi să aibă şi rezultate. Dacă va rămâne la stadiul declarativ, proiectele lui vor avea un impact negativ asupra întregii ţări. Când îţi asumi de unul singur un mare proiect de reformare şi dai greş consecinţele sunt catastrofale pentru toţi. Să sperăm că Victor Ponta nu se va afla într-o astfel de situaţie.

Privind din nou în urmă ne întrebăm dacă Traian Băsescu a avut un astfel de proiect? Ambiţia de a reforma statul s-a soldat cu un eşec tocmai pentru că nu a avut un program realist. A mizat prea mult pe partea electorală, demagogică. Parlamentul cu 300 de membri rămâne un exemplu de politică populistă. De fapt, nici nu ştii ce să alegi din toate proiecţiile preşedintelui Băsescu. Ne rămâne speranţa că Victor Ponta va fi un altfel de politician. Puterea schimbă oamenii. Caracterele slabe sunt covârşite de propria lor imagine şi sfârşesc prin a fi contestate de opinia publică. La început de mandat Victor Ponta se bucură de o încredere fără precedent. Va continua să fie un politician onest sau i se va urca puterea la cap sfârşind într-o paranoia bine camuflată ca mulţi alţi oameni politici de la noi?

Nu ştim sigur cum va fi clasificat anul 2012, ştim însă cu siguranţă că Victor Ponta trebuie să fie omul anului 2013. Dacă nu se va ridica la nivelul aşteptărilor o va sfârşi mai rău ca toţi predecesorii săi la un loc. Lumea nu mai este dispusă să acorde circumstanţe atenuante niciunui politician.

 

Abonează-te acum Online!