Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ultimele zile ale fiecărui an sunt dedicate sintezelor. Cum a fost anul care a trecut? Unde îl încadrăm din punct de vedere economic, politic, social? A fost mai prost decât alți ani? A fost mai bun sau unul normal? USL l-a numit anul victoriei. Ar trebui să pornim de la aceste slogan? Se pare că deja este uitat și înșiși liderii USL privesc spre 2012 cu un ochi foarte critic.

Au fost schimbați doi prim miniștri. Victor Ponta a fost desemnat premier de două ori de către cel mai mare adversar al său. Patru guverne, dintre care unul este încă în funcțiune, s-au străduit să administreze țara. Trei campanii electorale au stors vlaga politicienilor și au obosit peste măsură alegătorii. Alegeri locale, referendum, alegeri parlamentare, lovituri de stat, trădări, ne-au însoțit de-a lungul anului. Luptele politice au luat o amploare atât de mare încât am speriat întreaga Europă. Și toate acestea în condiții de criză economică mondială acută. Se putea mai rău decât atât? Desigur. Exempelele Greciei, Spaniei, Portugalei, au fost date de nenumărate ori.

Din moment ce nu s-a ajuns la o prăbușire totală, ba pe alocuri sunt parametri pozitivi, înseamnă că politicul nu influiențează în mod decisiv viața economică. Se zice, de altfel, că dacă guvernul stă în banca lui și nu face nimic, societatea în ansamblu merge mai bine. Dar ce guvern este dispus să stea cu mâinile în sân și să se uite cum merge economia de una singură? În nici un caz unul care se spijină pe o majoritate parlamentară covârșitoare. În niciun caz un premier ca Victor Ponta nu va sta impasibil. Când anunță că prefecții trec în directa lui subordonare, când înființezi un minister al marilor proiecte pe care practic îl incluzi în cancelaria primului ministru, nu transmiți un semnal că ai vrea să stai deoparte. Implicarea lui Victor Ponta este totală și se vede încă de pe acum că el va fi omul anului 2013. Evident, în situația în care va reuși să aibă și rezultate. Dacă va rămâne la stadiul declarativ, proiectele lui vor avea un impact negativ asupra întregii țări. Când îți asumi de unul singur un mare proiect de reformare și dai greș consecințele sunt catastrofale pentru toți. Să sperăm că Victor Ponta nu se va afla într-o astfel de situație.

Privind din nou în urmă ne întrebăm dacă Traian Băsescu a avut un astfel de proiect? Ambiția de a reforma statul s-a soldat cu un eșec tocmai pentru că nu a avut un program realist. A mizat prea mult pe partea electorală, demagogică. Parlamentul cu 300 de membri rămâne un exemplu de politică populistă. De fapt, nici nu știi ce să alegi din toate proiecțiile președintelui Băsescu. Ne rămâne speranța că Victor Ponta va fi un altfel de politician. Puterea schimbă oamenii. Caracterele slabe sunt covârșite de propria lor imagine și sfârșesc prin a fi contestate de opinia publică. La început de mandat Victor Ponta se bucură de o încredere fără precedent. Va continua să fie un politician onest sau i se va urca puterea la cap sfârșind într-o paranoia bine camuflată ca mulți alți oameni politici de la noi?

Nu știm sigur cum va fi clasificat anul 2012, știm însă cu siguranță că Victor Ponta trebuie să fie omul anului 2013. Dacă nu se va ridica la nivelul așteptărilor o va sfârși mai rău ca toți predecesorii săi la un loc. Lumea nu mai este dispusă să acorde circumstanțe atenuante niciunui politician.