Image 1
Image 2

OMS: Fumatul ucide anual şapte milioane de oameni

Sigla Informatia Zilei
Fumatul ucide anual şapte milioane de oameni
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Fumatul ucide anual  şapte milioane de oameni
Fumatul ucide anual şapte milioane de oameni

În fiecare an la data de 31 mai este marcată Ziua Mondială Fără Tutun, un moment prin care se doreşte sensibilizarea populaţiei privind riscurile fumatului. O statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în fiecare an fumatul ucide şapte milioane de oameni, la nivel mondial, cu trei milioane mai mult faţă  de începutul secolului 21. OMS cere interzicerea publicităţii şi creşterea taxelor la produsele din tutun. Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, OMS a publicat un raport ce evaluează costurile pentru sănătate şi economie ale tutunului şi pentru prima dată impactul acestuia asupra mediului.

Din punct de vedere economic, fumatul reprezintă o povară pentru planetă. Costul său (în ceea ce priveşte cheltuielile de sănătate şi pierderi de productivitate) este estimat la peste 1.400 de miliarde de dolari, adică1,8% din Produsul Intern Brut.

Raportul evidenţiază printre altele că deşeurile de tutun sunt cele mai răpândite în lume şi “conţin mai mult de 7.000 de substanţe chimice toxice care otrăvesc mediul, inclusiv substanţe cancerigene”.

Experţii scriu că pentru fiecare 300 de ţigări ,un copac este pierdut. Potrivit OMS, tutunul ar putea provoca în  secolul 21 până la un miliard de decese în întreaga lume.

Pentru a pune capăt acestui flagel, agenţia specializată a ONU solicită ”măsuri puternice”, cum ar fi interzicerea marketingului şi a publicităţii, ambalaje neutre şi interzicerea fumatului în locurile publice interioare şi la locurile de muncă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

CENTRU DE TRANSFUZIE

Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge crește acum la 280 de lei.

Din acest an, valoarea tichetelor de masă oferite donatorilor de sânge a fost mărită de patru ori comparativ cu anii anteriori. Această schimbare, inițiată de Ministerul Sănătății, are scopul de a motiva mai mulți oameni să participe la donarea de sânge. Se pare că această măsură a avut succes, deoarece centrele de transfuzii din întreaga țară au înregistrat o afluență crescută de donatori.