Image 1
Image 2

Oierii sătmăreni ar putea trimite pe piaţă aproximativ 200.000 de miei

Fermierii apreciază că le va fi foarte greu să vândă miei care înainte de sărbători vor avea 20-25, chiar 30 de kilograme
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Fermierii apreciază că le va fi foarte greu să vândă miei care înainte de sărbători vor avea 20-25, chiar 30 de kilograme
Fermierii apreciază că le va fi foarte greu să vândă miei care înainte de sărbători vor avea 20-25, chiar 30 de kilograme

De Paşte vor fi căutaţi mieii din import?

În acest an Învierea Mântuitorului – Paştele ortodox o să fie pe 28 aprilie. Dacă ne vom bucura de vreme caldă, cel puţin teoretic, o să fie o doză de revoltă în ceea ce priveşte bucatele pentru masa de sărbătoare.

Realitatea dovedeşte faptul că, în ciuda vremii capricioase din perioada anterioară, mai ales oile din fermele mai mici au fătat, iar mieii vor avea probabil 3 luni la Paşte. În accepţiunea unora vor fi prea mari, ceea ce o să-i facă pe mulţi români să renunţe la miel sau eventual să cumpere o jumătate.

Până şi fermierii apreciază că le va fi foarte greu să vândă miei care înainte de sărbători vor avea 20-25, chiar 30 de kilograme, şi pentru care cumpărătorii nu vor fi dispuşi să dea 10 lei pe kilogram, adică în jur de 250 de lei pe miel.

În preajma sărbătorilor, ciobanii speră să vândă mieii cu cel puţin 12 lei kilogramul în viu sau 24 – 28 de lei kilogramul de carcasă. Calculele lor sunt puse în pericol de greutatea pe care o vor avea mieii în acea perioadă.

Pentru că mieii crescuţi la noi vor fi prea mari de Paşte, oierii se tem că românii îi vor prefera pe cei din import. România oricum se confruntă cu o situaţie paradoxală.

Un român consumă sub 3 kilograme de carne de oaie într-un an

Deşi este al patrulea cel mai mare crescător de oi din Uniunea Europeană, România importă masiv carne de oaie. În 2017 de pildă, în ţară au intrat peste 600 de tone de carne de miel şi oaie – aproape dublu faţă de anul anterior. Fermier: ”Îi un pic problemă cu vânzarea. Sunt oameni la care le trebuie miei care să aibă 15-16 kilograme de carne la Paşti ca să pună pe mână.”

Românii consumă carne de oaie doar de sărbători. În rest preferă porcul şi carnea de pui. Potrivit datelor statistice, un român cumpără anual 31 de kilograme de carne de porc, 23 de carne de pui şi 2,3 kilograme de carne de oaie.

Se cuvine subliniat faptul că oierii sătmăreni ar putea oferi pieţei aproximativ 200.000 de miei, cu greutăţi cuprinse între 15 şi 35 de kilograme în viu, în funcţie de opţiunile cumpărătorilor.

1 comentariu

  1. Cam multi miei a caror mame habar n-au din a cui culturi au mancat ca sa ajunga ei buni de vandut la negru si cu surventia de batjocura ,pret mic ,paguba vizibila si pe gipane si colac peste pupaza nici ciobanii nu-s multumiti cu sase milioane de lei vechi ca pana amu.In timp ce cantitatile de carne sunt “duble”.efectivele in crestere . o tinem tare si cu bocitul cum ca nu se merita!

Lasă un răspuns

Connect with