Image 1
Image 2

Oierii olandezi aşteaptă dublarea subvenţiilor pentru păşuni

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Oi în transhumanţă
Oi în transhumanţa

De o bună vreme se discută despre imposibilitatea fermierilor români de a realiza produse alimentare competitive ca preţ pentru Piaţa Europeană. Explicaţiile sunt multiple. Una din componentele care ar putea asigura competitivitate o reprezintă creşterea nivelului subvenţiilor în România, dar şi a preţurilor de valorificare a produselor. Oierii olandezi aşteaptă ca subvenţia pe păşuni să crească de la 140 de euro/hectar, la 250 de euro.

Această aşteptare a fost dezvăluită presei de către Wieger Kvinen, proprietar al unei ferme de oi situată în nord-estul Regiunii Friesland, alături de asociatul său Dineke Van der Laan.

Potrivit statisticilor, cei doi fermieri olandezi deţin peste 140.000 de oi care sunt mulse în fiecare sezon. Laptele ecologic obţinut este utilizat pentru producerea de brânză de bună calitate. Din păcate, susţin fermierii olandezi, câştigul cel mai mare îl obţin retailerii.

Veniturile oierilor olandezi sunt completate de sumele obţinute din valorificarea lânii la preţul de 1,3 euro/kilogram, a oilor reformă la 40-50 de euro bucata şi a mieilor în vârstă de maximum o săptămână la 10 euro bucata. Brânza pleacă din fermele olandeze la preţul de aproximativ 12 euro/kilogram. Sezonul de lactaţie al oilor olandeze este de 9 luni.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns