Oficial, în judeţ sunt 39.000 de câini cu stăpân

Scris de I. Z., 30 ianuarie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La întâlnirea de luni, 30 ianuarie cu reprezentanţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din judeţ, prefectul Radu Roca a ţinut să-i invite şi pe preşedintele Consiliului judeţean, Pataki Csaba, pe directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, pe preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Magoss Attila şi pe Carmen Frăţilă, reprezentanta Asociaţiei Freelife Satu Mare pentru a prezenta stadiul vaccinării antirabice a câinilor şi problema câinilor fără stăpân din judeţ.

Directorul DSVSA, Nicolae Dumuţa a precizat că din efectivul estimat de 39.000 de câini din judeţ, până la 31 decembrie 2022 s-a reuşit vaccinarea unui număr de 32.740 de câini.

Vaccinarea antirabică precum şi înregistrarea (microciparea) câinilor este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale. Costurile vaccinării antirabice sunt suportate integral de la bugetul de stat şi se poate face la cabinetul medicului Ioan Susa, situat pe strada Bogdan Petriceicu Haşdeu 6 din municipiul Satu Mare.

Proprietarii care refuză vaccinarea şi microciparea câinilor riscă amenzi conform legii.
Prefectul Radu Roca a cerut o mai bună colaborare între Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare şi Poliţia Animalelor şi a mai transmis către Autoritatatea Teritorială de Ordine Publică Satu Mare (A.T.O.P.) că U.A.T. urile au obligaţia de a respecta legea şi de a găsi soluţii rapide pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.

Prefectul Radu Roca a reamintit că în paralel cu acţiunea de vaccinare antirabică şi-ar dori şi cartagrafiere a câinilor din judeţ.
Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, col. Ovidiu Popa a ţinut să precizeze că din păcate în judeţ nu mai există nicio societate de capturare a câinilor fără stăpân şi în aceste condiţii e greu de acţionat chiar dacă instituţia pe care o reprezintă şi-a manifestat toată deschiderea şi colaborarea la acţiunea de prindere a acestora şi de transfer la adăpostul din Satu Mare.

Abonează-te acum Online!
  1. anton de la canton a spus: 31 ianuarie 2023, ora 08:08

    La modă subiectul, Pe cînd asfaltarea ce aşteaptă de 25 ani !?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517