16.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Valeriu Bancea. Titlul emisiunii: Un nou scandal pe legile justiţiei. (reluare) 01.30 Cultură – 10x10 Născut în România 03.10 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 04.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Planul Spitalului Judeţean pentru îngrijirea pacienţilor. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Valeriu Bancea. Titlul emisiunii: Un nou scandal pe legile justiţiei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 15.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.40 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Se înscrie istorie in bocul sătmărean. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Ofertă politică redusă

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Peste mai puţin de o lună va demara în mod oficial campania electorală şi încă nu avem în faţă niciun program. Partidele au învăţat de-a lungul timpului că metodele cele mai simple şi necostisitoare este promisiunea fără acoperire şi recursul la demagogie. Pentru a face promisiuni nu au nevoie decât de un obraz gros şi de o limbă ascuţită. De data aceasta  populaţia nu are parte nici măcar de promisiuni.

Dezbaterile nesfârşite pe plagiate, disputele dintre o mână de politicieni şi procurorul şef al DNA ocupă scena politică până la refuz cu subiecte paralele cu preocupările populaţiei de rând.

Toate acestea nu s-ar întâmpla dacă partidele ar avea lideri politici adevăraţi, capabili să-şi prezinte viziunile despre viitor.

Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, preşedinţii principalelor forţe politice, sunt personaje de mâna a doua. Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu conduc câte o fracţiune  rebelă ruptă din PNL şi PDL.

Condus de un tânăr fără talent oratoric, USR nu are un program propriu-zis, fiind doar emanaţia unei stâri de spirit încă în stadiu incipient. PRU este o făcătură de laborator a unui grup din PSD. UDMR a rămas o formaţiune egală cu sine, care nu mai aduce nimic nou. Mai sunt o serie de partiduleţe fără personalitate, formate ca urmare a unor dizidenţe din PC, PNL, PP-DD, PSD. În România nu au prins nici partidele ecologice, iar cele naţionaliste au dispărut după alegerile din 2004.

Oferta politică redusă determină concentrarea atenţiei spre premierul Dacian Cioloş. Nu de dragul acestui băiat cu mult bun simţ întregul PNL se agaţă de el, ci din lipsa unor personalităţi în interiorul partidului. De figura lui se agaţă şi USR, partid nou, dar tot fără personalităţi.

Pe partea stângă, oferta este la fel de redusă ca program, dar aici se regăsesc trei personaje cu pretenţii, Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Toţi trei, spune Sebastian Ghiţă, noua trompetă a Dâmboviţei, sunt vizaţi de DNA ca să fie scoşi din viaţa politică înainte de campanie. Mai este inclus în acest plan conspirativ Traian Băsescu şi Vasile Blaga.

Cu sau fără aceste figuri politice, unele expirate, altele incompetente, oferta partidelor este la fel de mică, de neserioasă. Cauzele trebuie căutate în modul în care partidele sunt deschise pentru membri de valoare. În ultima vreme formaţiunile politice au fost confiscate de grupuri restrânse  şi s-au închis ca nişte cazemate. Lipsa prelungită a intelectualilor din rândul lor se face deja simţită în actul de guvernare, în conducerea primăriilor, consiliilor judeţene, instituţiilor statului. Singurul criteriu de promovare este loialitatea faţă de şef şi partid. O astfel de situaţie nu poate conduce decât la o criză a clasei politice.

De fapt ceea ce numim noi “clasă politică“ nu este altceva decât o clică, o adunătură de indivizi care au găsit în politică un loc de manevră, o oportunitate de a face învârteli. Clasa politică are în primul rând o anumită cultură, un grad de  inteligenţă  peste medie, o conştiinţă civică superioară, o predispoziţie spre sacrificiu pentru binele obştesc. Iluştrii reprezentanţi ai clasei politice actuale nu sunt în stare să renunţe nici măcar la o prăjitură în numele celor mulţi şi neajutoraţi. Este de ajuns să-i vezi cum se îmbracă, unde îşi petrec concediile, în ce maşini circulă.

Ultima lor preocupare este exact ce se cere unor politicieni: idei despre ce este de făcut. În acest moment, cu toată rezerva faţă de activitatea guvernului pe care îl conduce, singurul personaj care îndeplineşte cât de cât condiţiile unui om politic adevărat este Dacian Cioloş. Rezerve avem însă faţă de partidul care se agaţă de el. PNL, umăr la umăr cu PSD, nu se ridică la nivelul aşteptărilor populare. Ofertele lor sunt formale. Nu pun suflet în nimic.

Abonează-te acum Online!