20.03.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 01.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 02.30 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile. 05.00 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Influenţa anturajului asupra criminalităţii la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko. Titlul emisiunii: Apreciere şi multă muncă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela, Vadas Krisztian. Titlul emisiunii: Viaţa greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 13.00 Ştiri 13.20 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Zoltan Pataki. Titlul emisiunii: Despre forbalul judeţean cu vicepreşedintele AJF-ului sătmărean. 14.00 Teleshopping 14.25 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 15.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 16.20 Concert al Corurilor Bisericeşti Ortodoxe din Municipiul Satu Mare. 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile.

Ofertă politică redusă

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Peste mai puţin de o lună va demara în mod oficial campania electorală şi încă nu avem în faţă niciun program. Partidele au învăţat de-a lungul timpului că metodele cele mai simple şi necostisitoare este promisiunea fără acoperire şi recursul la demagogie. Pentru a face promisiuni nu au nevoie decât de un obraz gros şi de o limbă ascuţită. De data aceasta  populaţia nu are parte nici măcar de promisiuni.

Dezbaterile nesfârşite pe plagiate, disputele dintre o mână de politicieni şi procurorul şef al DNA ocupă scena politică până la refuz cu subiecte paralele cu preocupările populaţiei de rând.

Toate acestea nu s-ar întâmpla dacă partidele ar avea lideri politici adevăraţi, capabili să-şi prezinte viziunile despre viitor.

Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, preşedinţii principalelor forţe politice, sunt personaje de mâna a doua. Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu conduc câte o fracţiune  rebelă ruptă din PNL şi PDL.

Condus de un tânăr fără talent oratoric, USR nu are un program propriu-zis, fiind doar emanaţia unei stâri de spirit încă în stadiu incipient. PRU este o făcătură de laborator a unui grup din PSD. UDMR a rămas o formaţiune egală cu sine, care nu mai aduce nimic nou. Mai sunt o serie de partiduleţe fără personalitate, formate ca urmare a unor dizidenţe din PC, PNL, PP-DD, PSD. În România nu au prins nici partidele ecologice, iar cele naţionaliste au dispărut după alegerile din 2004.

Oferta politică redusă determină concentrarea atenţiei spre premierul Dacian Cioloş. Nu de dragul acestui băiat cu mult bun simţ întregul PNL se agaţă de el, ci din lipsa unor personalităţi în interiorul partidului. De figura lui se agaţă şi USR, partid nou, dar tot fără personalităţi.

Pe partea stângă, oferta este la fel de redusă ca program, dar aici se regăsesc trei personaje cu pretenţii, Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Toţi trei, spune Sebastian Ghiţă, noua trompetă a Dâmboviţei, sunt vizaţi de DNA ca să fie scoşi din viaţa politică înainte de campanie. Mai este inclus în acest plan conspirativ Traian Băsescu şi Vasile Blaga.

Cu sau fără aceste figuri politice, unele expirate, altele incompetente, oferta partidelor este la fel de mică, de neserioasă. Cauzele trebuie căutate în modul în care partidele sunt deschise pentru membri de valoare. În ultima vreme formaţiunile politice au fost confiscate de grupuri restrânse  şi s-au închis ca nişte cazemate. Lipsa prelungită a intelectualilor din rândul lor se face deja simţită în actul de guvernare, în conducerea primăriilor, consiliilor judeţene, instituţiilor statului. Singurul criteriu de promovare este loialitatea faţă de şef şi partid. O astfel de situaţie nu poate conduce decât la o criză a clasei politice.

De fapt ceea ce numim noi “clasă politică“ nu este altceva decât o clică, o adunătură de indivizi care au găsit în politică un loc de manevră, o oportunitate de a face învârteli. Clasa politică are în primul rând o anumită cultură, un grad de  inteligenţă  peste medie, o conştiinţă civică superioară, o predispoziţie spre sacrificiu pentru binele obştesc. Iluştrii reprezentanţi ai clasei politice actuale nu sunt în stare să renunţe nici măcar la o prăjitură în numele celor mulţi şi neajutoraţi. Este de ajuns să-i vezi cum se îmbracă, unde îşi petrec concediile, în ce maşini circulă.

Ultima lor preocupare este exact ce se cere unor politicieni: idei despre ce este de făcut. În acest moment, cu toată rezerva faţă de activitatea guvernului pe care îl conduce, singurul personaj care îndeplineşte cât de cât condiţiile unui om politic adevărat este Dacian Cioloş. Rezerve avem însă faţă de partidul care se agaţă de el. PNL, umăr la umăr cu PSD, nu se ridică la nivelul aşteptărilor populare. Ofertele lor sunt formale. Nu pun suflet în nimic.

Abonează-te acum Online!